Tapusu Olmayanlara Zorunlu Deprem Sigortası Yok

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sigortacilik Genel Müdürü Ve Doğal Afet Sigortalari Kurumu Başkani Dağalp: -Tapusu Olmayan Binalara Zorunlu Deprem Sigortasi Yapilmayacak -10-12 Milyon Konutun Sigorta Kapsamina Alinabileceğini Tahmin Ediyoruz -Birikecek Miktari Likit, Sağlam Yerlerde Değerlendirmek İstiyoruz -Milli Reasürans Genel Müdürü Nomer: -1 Yilda 1 Milyon Poliçe Satmayi Hedefliyoruz


İSTANBUL (A.A) - 27.11.2000 - Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Namık Dağalp, tapusu olmayan binalara zorunlu deprem sigortası yapılmayacağını bildirdi. Namık Dağalp, Kandilli Rasathanesi`nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye`nin tamamına yakınının deprem riski taşıdığına ve meydana gelen depremlerin can ve mal kaybına neden olduğuna dikkat çekti. Zorunlu deprem sigortasına ilişkin düzenleme yapılmadan önce ABD ve Yeni Zelanda örneklerinin incelendiğini ve ülke için uygun model oluşturulmaya çalışıldığını belirten Dağalp, bu amaçla 587 sayılı zorunlu deprem sigortasına ilişkin kanun hükmünde kararnamenin çıkarıldığını bilirdi. Dağalp bu sigorta ile deprem, deprem sonucu yangın, infilak, yer kayması, sigortalı binada ve temellerinde neden olacak maddi zararların sigorta bedeline kadar teminat altına alındığını belirtti.


YENİ BİR KİT DEĞİLİZ...

Doğal Afet Sigortaları Kurumu`na (DASK) yönelik eleştirileri de yanıtlayan Namık Dağalp, 587 sayılı KHK ile oluşturulan DASK`ın yeni bir kamu iktisadi teşebbüsü olarak düzenlenmediğini vurguladı. Dağalp, kar etme amacı bulunmayan ve bu aşamada sadece deprem sigortası sunacak olan kurumun, işlerinin yürütülmesi için fiziki bir yapılanmaya, personele, makam aracına, lojmana ve tesise ihtiyacı bulunmadığını söyledi. Dağalp, zorunlu deprem sigortasının sigorta sektörünü dışlamadığını, aksine sektöre büyük görevler yüklediğini ifade ederek, zorunlu deprem sigortaları poliçelerinin, yetkili sigorta şirketleri ve acentaları aracılığıyla yaptırılacağına işaret etti.


AZAMİ LİMİT 20 MİLYAR LİRA

Namık Dağalp, şöyle konuştu: Yeni sistemde amaç, kanun hükümünde kararname kapsamındaki tüm meskenlerin asgari bir teminata sahip olmalarını sağlamak olduğundan, Doğal Afet Sigortaları Kurumu bu aşamada azami 20 milyar Türk Lirası tutarına kadar sigorta teminatı vermektedir. Meskenin gerçek değerinin bu bedelden daha fazla olması durumunda, sigortalı söz konusu bedelin üzerindeki kısım için sigorta şirketlerinden isteğe bağlı olarak ek teminat alabilecek, böylece evinin toplam değeri sigortalanabilecektir. Zorunlu deprem sigortası bir sigorta ürünüdür ve bu ürünü sunan Doğal Afet Sigortaları Kurumu faaliyetlerini sigortacılık sektörüne göre yürütmektedir. Bu nedenle zorunlu deprem sigortası, yeni bir vergi ya da fon değildir. Dağalp, soruları yanıtlarken de, zorunlu deprem sigortasının yürürlüğe girdiği 27 Eylül tarihinden önce deprem sigortası yaptıran kişilerin poliçe bitim tarihinden itibaren zorunlu deprem sigortasına geçmek durumunda olduklarını bildirdi. Namık Dağalp, azami limit konusunda da, bu aşamada 20 milyar liralık bir limit tesbit ettiklerini, ancak bu rakamın önümüzdeki yıl tekrar gözden geçirilebileceğini, değişebileceğini belirtti. Kaç konutun ya da yapının sigortaya tabi tutulacağı yönündeki soru üzerine, Dağalp, Biz, KHK kapsamında 10-12 milyon konutun sigorta kapsamına alınabileceğini tahmin ediyoruz dedi.


TAPUSU OLMAYANLARA ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YOK;

587 sayılı KHK ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki mesken olarak inşa edilmiş bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetlerler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenlere zorunlu deprem sigortası yaptırılması gerektiğini belirten Dağalp, tapusu olmayan binaların ise kararname kapsamına girmediğine işaret etti. Namık Dağalp, Bu binalar zorunlu deprem sigortasına tabi değil. Bu yüzden zorunlu deprem sigortası yapılmayacak dedi. Namık Dağalp, Fon`da toplanan paraların nasıl değerlendirileceğine ilişkin soru üzerine de, Zorunlu deprem sigortası ne bir fon ve ne de bir vergidir. Uzun dönemde önemli bir miktarın birikmesini bekliyoruz. Bunları likit, sağlam yerlerde değerlendirmek istiyoruz. Bu konuda çalışıyoruz diye konuştu.


IŞIKARA DEPREM POLİÇESİNİ GÖSTERDİ;

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden sonra devletin Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü kurması ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu ile zorunlu deprem sigortası uygulamasını getirmesinin önemine değindi. Kendisinin de evi için, 25 milyon 200 bin lira ödeyerek zorunlu deprem sigortası poliçesi satın aldığını belirten Işıkara, Takdir edersiniz bu hiçbir şey değil. Bunun karşılığında biz bir teminata kavuşuyoruz dedi. Işıkara konuşmasında, 27 Mart`tan sonra devletin ev yapma yükümlülüğünün ortadan kalkacağına dikkat çekti. DASK`ın teknik işlerini yürütecek olan Milli Reasürans`ın Genel Müdürü Cahit Nomer de, zorunlu deprem sigortasının 1 yılı için dünyadaki 45 reasürans şirketinden 540 milyon dolarlık teminat aldıklarını bildirdi. Bunun karşılığında 1 milyon poliçe satmayı hedeflediklerini belirten Nomer, şimdiye kadar satılmış poliçe sayısının 22 bin 361 olduğunu söyledi. Sigorta şirketlerinin elinde 120 bin poliçe bulunduğunu kaydeden Nomer, Beklentimiz, 12 ayda 1 milyon poliçesinin bu sisteme dahil olacağıdır dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3733 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0860 Değişim: 0,06%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1782
Açılış: 35,0651
2.324,45 Değişim: 0,17%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.