Tanzim satış kalıcı olamayacağına göre...

12.02.2019 - 09:15 | Son Güncelleme :
Tanzim satış kalıcı olamayacağına göre... | Ekonomi Haberleri

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tanzim satış uygulaması ile çarşıdaki yangının sona erdiğini belirtip, bu uygulama için “İhtiyaç olduğu sürece devam edecek, gerekirse kalıcı yaparız” demiş. Bakan Pakdemirli bunun dışında ePttAVM uygulaması önerdiğini, bu yolla internet kanalıyla, PTT’nin tarladan isteyenlere sebze meyve gönderebileceğini söylemiş.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam'ın bugünkü yazısı...

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tanzim satış çadırını ziyaret eden Pakdemirli, bu organizasyonla istedikleri amaca ulaştıklarını belirtmiş. Havaların çok soğuk gitmesi, güneşin olmaması ve birtakım felaketlerle ister istemez fiyatların arttığına dikkat çeken Pakdemirli, bazı fırsatçıların da fiyata etki ettiğini, bundan sonra havalar iyileştikçe fiyatların daha da düşeceğini söylemiş.

Haberin Devamı

Bakan Pakdemirli’nin uygulamaya girdiğinden bu yana geçen kısa sürede yankı yaratan tanzim satış uygulaması için “gerekirse kalıcı olacağını” söylemesi bence talihsizlik olmuş. Devletin şirketi PTT kanalıyla sebze-meyve ticareti yapılması önerisi ise artık doruk noktası...

##$HABER_1452745$##

Bence tanzim satış uygulamasının kalıcı olması mümkün değil. Böyle olduğu takdirde piyasa ekonomisinin işleyişine ciddi bir darbe vurulmuş olacağını, herkes gibi Bakan Pakdemirli’nin de bildiğini tahmin ediyorum. O nedenle bir yandan seçim öncesi fiyatları düşürerek sempati toplamaya çalışırken, öte yandan sayıları çok kalabalık kesimleri karşısına almayı, politik açıdan hesaba kattığını düşünüyorum

Tanzim satış uygulaması geçici olmak zorunda. Aksi takdirde, son iki gündür sosyal medyada gördüğümüz kuyruk görüntüleri başta olmak üzere,  çok sayıda olumsuz yan etki görülmeye başlayacak, politik açıdan bir avantaj olmaktan çıkıp, dezavantaja dönüşebilecektir.

SEÇİMDEN SONRA TEMELDEN ELE ALINMALI

Kısa sürede sonuç almak için uygulanan bu yöntem kalıcı olamaz. Kalıcı olamaz; çünkü tarımdaki sorunları, gıda fiyatlarındaki yüksek trendi tanzim satış mağazaları ile halletmenin mümkün olmadığını herkes görüyor.

Haberin Devamı

Ama belli ki seçime kadar bu uygulama yaygınlaştırılarak sürdürülecek, “gerekirse devreye gireriz, gıda fiyatlarını indiririz” mesajı yaygınlaştırılmaya çalışılacak.

Tanzim satış uygulamasına mecbur kalınması bile, tek başına, seçimlerden sonra ciddi bir tarım politikası arayışına girmek gerektiğinin açık bir kanıtı. Tarımda yer alan tüm kesimlerin temsilcileriyle, tercihan tüm parti temsilcilerinin de katılacağı, bilimsel toplantılar dizisi gerçekleştirilip, bu platformlarda mümkün olduğunca ortak çözümler üretilmesi gerekiyor. Kalıcı biçimde tarımdaki yapının değiştirileceği kapsamlı çözümler ancak böyle çıkacaktır.

AKP iktidarının ilk yıllarında Tarım Bakanlığı böyle girişimleri başlatmış, ortak çözüm için elinden geleni yapmaya çalışmıştı ama bu çabalar kalıcı olamadı.

Önce tarım alanlarının ele alınması, verilerin sağlıklı ve şeffaf hale getirilmesi üzerinde durulmalı ki, gerçekçi analizler ve buna dayalı rasyonel çözümler üretilebilsin. Hal yasasının tek başına çözüm olmayacağı, bundan önceki iktidarlar tarafından denenip açıkça görüldü. Hal yasası daha kapsamlı bir stratejinin ancak bir ayağı olabilir. Üretimdeki risklerin ortaya konması, bir yandan doğal riskler minimize edilmeye çalışırken, öte yandan organizasyon, finansman ve bilimsel sorunlar ele alınmalı, girdi kalitesi ve maliyetlerinde istikrar yaratacak formüller gündeme getirilmeli.

Yüksek gıda fiyatlarının bir sonuç olduğu, piyasa dışı müdahalelerin üretimi caydırıp sorunları daha da büyütebileceği, bu nedenle çok katmanlı çözümlere ihtiyaç olduğu unutulursa, biz bu sorunu daha çok yaşarız.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5337 Değişim: -0,02%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,9211 Değişim: 0,27%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.423,06 Değişim: -0,01%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.