Taksit düzenlemesine tüketici örgütlerinden destek

03.08.2018 - 12:31 | Son Güncelleme :
Taksit düzenlemesine tüketici örgütlerinden destek | Ekonomi Haberleri

BDDK'nın taksite sayısı ve vade sınırlarına ilişkin düzenlemenin yerinde bir karar olduğunu belirten tüketici örgütleri, yeni düzenlemeyle vatandaşın ayağını yorganına göre uzatmaya zorlayacağı görüşünde birleşti.

Tüketici örgütlerinin temsilcileri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) taksit sayısı ve vade sınırlarına ilişkin düzenlemesinin yerinde olduğunu belirterek, bu düzenlemenin tasarrufu artırabileceği ve tüketiciyi ayağını yorganına göre uzatmaya zorlayabileceği görüşünde birleşiyor.

BDDK tarafından, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslaklar hazırlandı. 

Haberin Devamı

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in "Taslaklarla enflasyonun düşürülmesi ile cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasına destek verilmesi amaçlandı." şeklinde değerlendirdiği düzenleme, tüketici derneklerini de mutlu etti. 

##$HABER_1448162$##

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, taslakta ön görülen değişikliklerin son derece yerinde olduğunu kaydetti. 

Ağaoğlu, "Hane halkının bilinçli tüketiminin ve basiretli borçlanmasının teşvik edilmesine yönelik yapılan makro ihtiyati düzenlemeleri içeren taslak, borca dayalı yaşam tarzını benimseyen tüketicileri, bütçelerini kontrollü kullanmaya zorlamaktadır. Ayrıca bu düzenleme tasarrufu artıracaktır." dedi. 

Bundan önce kredi kartı ile cep telefonu ve tablet pc alımına getirilen kredi kartıyla taksitle satış yasağının, tüketimi önleme açısından amacına ulaşamadığını savunan Ağaoğlu, burada en büyük zararı da küçük esnafın yaşadığını söyledi. 

Ağaoğlu, Anadolu'dan onlarca küçük esnafın kendilerini arayarak "kepenk kapatmak zorunda kaldıklarını" ifade ettiğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

Haberin Devamı

"Çünkü yürürlükteki mevzuata göre küçük esnaflar, yasak nedeniyle bu ürünlerin taksitle satışını yapamazken, zincir teknomarketler, anlaşmalı bankalar kanalıyla tüketici kredisi kullandırmış, 36 aya kadar vade imkanı tanıyarak, taksitle cep telefonu ve tablet pc satışını sürdürmüşlerdir. Hazırlanan taslak, bu noktada taksit sayısını 12 ayla sınırlandırmaktadır. Ne var ki yeni düzenlemede, teknomarketlerce cep telefonu ve tablet pc cihazlarının tüketici kredisi ile satışı azami 12 ay vade ile sınırlandırılmasına rağmen, diğer yandan cep telefonu operatörü (GSM) ve internet servis sağlayıcıları (İSS) tarafından aynı tür elektronik ürünler, taahhüttü abonelik tesis edilerek 36 ay vadeyle satılabilmekte, böylelikle öngörülen hedef zedelenmektedir." 

"BTK DA DÜZENLEME YAPMALI" 

Ağaoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) da üzerine düşen görev olduğunu savunarak, şu ifadeleri kullandı: 

"Elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerle ilgili düzenleme yapmaya BDDK görevli ve yetkili olmadığından, tasarrufa yönelik bu önlemlerin sürdürülebilmesi için BTK'nın da hazırlayacağı yasal düzenleme ile önlem alması lazımdır.

Örneğin, bireysel abonelere taahhütlü cihaz verilmesi yasaklanmalı veya azami 12 ay taksit imkanı tanınmalıdır.

Zaten aboneliklerin, bir yıldan uzun süreli yapılması halinde, 6502 sayılı kanunun 52. maddesinin 4. fıkrasına göre; tüketiciler dilediği anda, herhangi bir gerekçe göstermeksizin aboneliği cezasız iptal edebiliyorlar. 

Bu yüzden bazı açıkgöz tüketiciler, taksitle cihaz edinebilmek için 36 ay gibi vadeyle taahhütlü abonelik sözleşmesi imzaladıktan sonra, taksitli cihazı aldığının ertesi günü aboneliği iptal ederek cihazın taksitlerini ödemeyi sürdürebiliyorlar.

Bunu öngören GSM operatörleri ve İSS'ler taksitle cihaz verme yöntemiyle tüketicileri kendilerine abone ederken, cihazın bedeline vade farkını fazlasıyla ekleyerek yine de kazanç sağlayabiliyorlar." 

Haberin Devamı

"KUYUM SEKTÖRÜNDE TAKSİT SÜRMELİ" 

Ağaoğlu, BDDK'nın geçmişte kuyum sektöründe kredi kartına taksiti yasaklamasına rağmen, bir süre sonra gelen tepkileri göz önüne alarak yönetmelikte değişiklik yaptığını ve 4 taksite kadar kartla alışverişe imkan sağladığını anımsattı. 

Yeni düzenlemede kuyum sektöründe kartla alışverişte taksitli satışın tekrar yasaklanmak istediğini dile getiren Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Ülkemiz insanının nişan düğün, sünnet gibi törenlerde takı takma geleneği vardır.

Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın bu tür davetlere iştirak ettiklerinde takı olarak hediye verecekleri çeyrek altını 320 lira verip tek seferde ödemesi bütçesini sarsabileceğinden o alışverişi makul bir fark ödeyerek 340 liraya yapıp, ayda 85 liralık taksitlerle küçük dilimler halinde ödemek isteyecektir.

Bu nedenle kuyumda kartlı alışverişte azami 4 taksit uygulaması sürdürülmelidir." 

 "BİLİNÇSİZ TÜKETİCİYİ ENGELLEYECEK, BİLİNÇLİYE ZARAR VERECEK" 

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, bu düzenlemenin bilinçli olmayan tüketicinin gereksiz harcamasının önüne geçebileceğini belirterek, ancak harcamalarını bilinçli yapan, ihtiyacını uzun vadelerle ve komisyon ödemeden yapmak karşılamak isteyen bilinçli tüketiciye zarar vereceğini söyledi. 

"Taksit sayısının azaltılması tüketicinin ayağını yorganına göre uzatmasını sağlayabilir." diyen Koçal, ancak, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin 48 aydan 12 aya düşürülmesinin gerçekten ihtiyacı ve komisyon farkı ödemeden uzun vadeyle mobil cihaz almak isteyenleri mağdur edebileceğini aktardı. 

Koçal, şu değerlendirmelerde bulundu: 
"Kredi kartı ile alışverişlerde taksit sayısının düşürülmesinin tüketiciyi tasarrufa yönlendireceği düşünülüyor. Ancak iç tüketimin biraz yavaşlayacağı belirtiliyordu.

Bizler, eğer tüketicileri bilinçlendirebilirsek bu tarz düzenlemelere ihtiyaç dahi kalmaz. Ayrıca bu düzenlemenin ana amaçlarından birisinin bankaların risklerini azaltmak olduğunu düşünüyorum.

Çünkü kredi türlerinde sadece tüketici kredilerinde taksit sayısı düşürülmüş." 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3387 Değişim: 0,27%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1192 Değişim: -0,01%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,38 Değişim: 1,31%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.