Sol Şerit Operasyonu

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Defterdarlık, bu yıl trafiğe kaydı yapılan 6 bin lüks otomobil için inceleme başlattı. Vergi borcu olanların araçları haczedilerek, satışa çıkarılacak

Maliye en son Auto - Show fuarında boy gösteren lüks otomobillerin yeni sahiplerinin peşinde. Fiyatları 200 milyara yaklaşan lüks otomobillerin alıcıları ile ilgili araştırma başlatan İstanbul Defterdarlığı, Ferrari, Jaguar ve Porsche gibi otomobillerin sahipleri ile ilgili vergi incelemesi başlatıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi’ne 2000 yılında kaydı yapılan 6 bin 579 otomobil ve jipin listesini alan Defterdarlık, bu kişilerin vergi borçları olup olmadığını araştıracak. Vergi borçlarının bulunması halinde ise lüks araçlar haczedilecek.

Haczedilen araçlar ise oluşturulacak oto pazarında satılacak. Trafik şubesi bilgilerine göre, 2000 yılında 16 Ferrari, 79 Porsche, 68 Jaguar, 18 Cadillac, 776 Mercedes ve 565 BMW kaydı yapıldı. Geçen yıl motor hacmi 2000 cc’nin üzerinde olan 3 bin dolayında araç trafiğe çıkarken, 2000’de bu sayı ikiye katlandı.

Borcu olan binemez

İstanbul Defterdarı Kadir Boy, kayıtdışı ekonomiyle her alanda mücadele edildiğini belirtti. Boy, yurtdışında bile alıcısı sınırlı olan lüks araçların satışının izlendiğini söyledi. Maliye Bakanı Sümer Oral’ın da konunun üzerinde durduğunu belirten Boy, “Devlete vergi borcu olan bu arabalara binemez dedi.

Defterdarlık, lüks otomobilleri haczedebilmek amacıyla sekiz dönümlük bir arazi üzerine “hacizli mallar açık oto pazarı da kuracak.

Boy, bugüne kadar park yeri olmadığı için lüks otomobil hacizlerinden kaçındıklarını belirterek, “Şimdi Anadolu yakasında Kartal, Avrupa yakasında Sefaköy oto pazarlarından sonra en büyük otopazarını kurarak, bu araçların satışını yapacağız1 dedi.

Şirket üzerine Ferrari

İstanbul Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre, 200 yılında trafiğe çıkan 68 Jaguar araçtan 32 tanesi şirket üzerine kayıt ettirildi. 18 Cadillac marka araçtan dokuz tanesi, 16 Ferrari’den üç tanesi ve 79 tane Porsche’den de 15 tanesi şirket üzerine kayıtlı görünüyor.

Lüks otomobillerin şahıs yerine şirket üzerine kaydettirilmesinde asıl amaç vergiden düşmek. Aracın şirket üzerine kayıt yapılması halinde, harcamanın yüzde 40’ı ilk yıl amortisman yoluyla gider yazılıp vergiden düşülebiliyor. Aracın kredi ile alınmış olması halinde de faiz giderleri ile kur farkları da gider yazılıyor.

Lüks otomobillerin çoğunluğu finansal kiralama (leasing) yoluyla alınırken, kiralama giderlerinin tümü vergiden düşülebiliyor. Uzmanlar, kişi üzerine kayıt yaptırılmış olsa da birçok aracın finansal kiralama yoluyla alındığını ve giderlerin tamamının da vergiden düşüldüğünü belirtiyor.

Şöhretler lüksü seviyor

İstanbul Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre, 6 bin 579 lüks aracın müşterilerinin yarısı şirketler görünüyor. BMW ve Mercedes’ler çoğunlukla şirketlerin üzerine kayıt ettirilirken, kimi şöhretler de lüks araçların müşteriler arasında yer alıyor.

Örneğin İngiliz malı el yapımı Aston Martin müşterileri arasında Yılmaz Ulusoy bulunuyor. Ulusoy aracı trafiğe kendi adına kayıt ettirirken, aynı araçtan alan diyet uzmanı Muzaffer Kuşhan, trafik kayıtlarını şirketi üzerine geçirmeyi yeğledi.

Modacı Faruk Saraç 2000 BMW’nin X5 modelini alırken, Hakan Uzan Z8 tercih etti. İzzet Çapa da 330 İ Sedan aldı. Mustafa Çağlar, BMW’nin arazi taşıtı niteliğindeki X5’ini alırken, yalnız dört tane olan ve fiyatı 77 milyar lirayı bulan Maserati’nin sahipleri arasında besketbolcu Orhun Ene bulunuyor.

Fatma Girik ve Gülben Ergen 200 model KİA aldı. Girik ayrıca bir de Mercedes sahibi oldu.

Audi, Opel, Nissan’ın lüks modelleri yanında fiyatı 108 miyar lira olan Porsche otomobiller de bu yıl oldukça gözdeydi. Bu yıl toplam 79 tane Porsche otomobil trafiğe girdi. Besketbolcu Levent Altınay ile Tatlıcı ailesinden Taha Tatlıcı Porsche sahibi olanların arasında yer aldı. Asker kaçağı iken birliğine teslim olan Erdal Acar’ın nikahsız eşi Emel Yıldırım’da bu yıl Porsche sahibi oldu.

Hacizli oto pazarının yeri, yeni SPK Başkanı’ndan

Lüks otomobillere karşı “Sol şerit operasyonu başlatan İstanbul Defterdarlığı, bugüne kadar eksikliğini çektiği açık otoparka Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yeni Başkanı Doğan Cansızlar sayesinde kavuştu.

Son görevi Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü olan Doğan Cansızlar, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Kazlıçeşme mahallesinde bulunan 8 bin 237 metrekarelik alanın İstanbul Defterdarlığı’na tahsis edilmesi kararına imza attı. Ahır klübesi ve bostan olarak boş duran alan ile ilgili olarak İstanbul Valiliği’ne yazılan yazı ile “hacizli araçlar satış oto parkı olarak kullanılacak alan, kısa süre içinde faaliyete geçecek.

Bezmen’in jipi satılacak

Bir süre sonra lüks otomobillerin boy göstereceği bu pazarda satışa çıkacak ilk araçlardan birisi de beş yıldır defterdarlığın altında tutulan ve Halil Bezmen’in karısı Sema Bezmen’e ait olan Grand Cheroke jip olacak.
Bugüne kadar açık bir otoparkı olmadığından Defterdarlığın kapalı otoparkında bekletilen jip satış listesinin ilk sırasında yer alıyor.(MİLLİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,4942 Değişim: 0,06%
Düşük 32,3637 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,7650 Değişim: 0,09%
Düşük 34,5553 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.501,97 Değişim: 0,70%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.