Siz yapamazsanız ithal banka gelir

15.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, devletin düzenleyici rolünün yanı sıra, özel kesim bankalarının da artık yeni bir dünyada, yeni bir Türkiye`de çalışmayı göze almaları gerektiğini vurguladı. Binay, Eğer bu kurumsallaşmayı sağlayamayacaksak, bu kurumları dışarıdan ithal etmek zorunda kalacağız. Bu durumdan kesinlikle utanmam dedi. Finans Dünyası Dergisi tarafından düzenlenen, Mali Piyasalar ve Kurumlar İçin Yeni Dönem konulu toplantıda konuşan Binay, Biz beceremeyeceksek bankacılık sisteminin Meksika`da, Brezilya`da, Çek Cumhuriyeti`nde, bir ölçüde Macaristan`da olduğu gibi yabancı banka ağırlıklı bir sistem olması, Türkiye`de enflasyonun düşük seviyelerde tutulması, para politikalarının düzgün yürütülebilmesi için önemli bir faktör olacak diye düşünüyorum dedi. Binay, Bu dönemin en önemli eksikliği resmi anlamda ve yaygın bir boyutta kullanabileceğimiz bir vadeli işlemler piyasasının olmamasıdır. SPK Başkanı Doğan Cansızlar ağustos sonu eylül başında bu piyasaların faaliyete geçeceğini bildirdi dedi. Binay, türev piyasalarında en çok dikkat edilmesi gereken hususun ise sağlam teminatlar olduğunu vurgulayarak, aceleye getirmeden, maliyet artırıcı olsa bile türevlerin sağlam teminatlara bağlanması gerektiğini ileri sürdü.

Kurda tam esneklik uygulanamaz
Toplantıda konuşan Macaristan eski Merkez Bankası Başkanı Györg Suranyi ise, kısa vadede hükümetlerin büyümeyi hızlandırabileceğini, herhangi bir hedefe varabileceğini belirterek, bunların suni araçlarla sağlanması durumunda, uzun ve orta vadeli sonuçların ülkeye çok pahalıya patlayacağını ileri sürdü. Suranyi, son altı yılda bir istikrar sağlayabildiklerini belirterek, son 4 yılda Macaristan`ın bölgesinde en hızlı büyüyen ekonomi olduğunu ve istikrarlı bir büyümeyi sağladığını kaydetti.

Suranyi, tam esnek kur sisteminin hiçbir yerde olmadığını ileri sürerek, tam esneklik sisteminin sabit faiz gerektirdiğini bunun da uygulanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Mali politikalarla gelir politikaları arasında çok iyi bir ilişkinin olması gerektiğine dikkat çeken Suranyi, aksi takdirde sistemin başarılı olmasının mümkün olmadığını ifade etti. Suranyi, Merkez Bankası`nın bağımsızlığı konusuna değinerek, Merkez Bankası`nın yasal özerkliğinin, operasyon açısından bir özerkliği getirdiğini ancak gerçek bir özerklik için yöneticilerin rolünün önemli olduğunu ifade etti. Suranyi, Para politikaları ile gerçek politikaları yönetenler arasında iyi bir ilişki olmazsa, Merkez Bankası ekonomiyi tersine çeviremez diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.713 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3881 Değişim: 0,22%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0299 Değişim: -0,10%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,34 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.