Sivil hava araçlarına devlet garantisi

09.07.2003 - 12:33 | Son Güncelleme :

Sivil hava araçlarının, terör eylemlerine, savaş haline ve bunlara bağlı risklere maruz kalmaları durumunda, üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortasının ticari olarak temin edilemeyen kısmı, 31 aralık 2005`e kadar vuku bulacak olaylar için, devlet garantisi ile karşılanacak.

Devlet garantisinin ilgili sigortanın temin edilebilmesi durumunda veya gerekli görülen hallerde durdurulmasına, tekrar başlatılmasına veya devlet garantisinden tümüyle vazgeçilmesine Bakanlar Kurulu yetkili kılındı.

Sivil Hava Araçları Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortasının Ticari Olarak Temin Edilemeyen Kısmının Devlet Garantisi ile Karşılanması hakkında Kanun, bugünkü Resmi Gazete`de yayınlandı.

Kanunla, Türk sivil hava aracı siciline kayıtlı hava araçlarının terör eylemlerine, savaş haline ve bunlara bağlı risklere maruz kalmaları durumunda, üçüncü şahısların uğrayacağı zararları teminat altına alan sigortanın, uluslararası sivil havacılık ve havalimanı otoritelerince yeterli görülen asgari sınırının, uluslararası sigorta piyasalarından ticari olarak temin edilemeyen kısmının, 31 Aralık 2005 tarihine kadar vuku bulacak olaylar için devlet garantisi verilmesi suretiyle karşılanması amaçlanıyor.

Kanun, devlet garantisinin geçerli olduğu durumlara, devlet garantisi verilen şahıslara, devlet garantisine ilişkin üst sınıra, süreye, istisnalara, bedele ve bu bedelin yatırılacağı hesaba ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

GARANTİNİN KAPSAMI

Kanuna göre, devlet garantisi kapsamında olup da söz konusu eylemlere maruz kalan hava aracının gövde hasarı, yolcu ve personelin maruz kalacağı zararlar, üçüncü şahısların uğradığı kar kaybı ve kira kaybı zararları ile diğer dolaylı zararlar ve Ulaştırma Bakanlığı`ndan yalnızca ön izin almış olan ticari işletmelere ait hava araçlarının üçüncü şahıslara verdiği zararlar Devlet garantisi kapsamı dışında tutuldu.

Ancak, yurt dışından tescile esas işlemlerin yapılması için geçici tescil veya uçuşa elverişlilik belgeleri ile Türkiye`ye getirilen bir hava aracının sebep olabileceği zararlar, bahse konu seferi kapsamak ve bir defaya mahsus olmak üzere devlet garantisi kapsamında olacak.

GARANTİNİN ÜST SINIRI, SÜRESİ VE BEDELİ

Devlet garantisinin her bir Türk ticari hava işletmesi ve Türkiye hudutları dahilindeki havaalanlarında yerleşik her bir servis sağlayıcısı için ayrı ayrı olmak üzere, her bir olayda kullanılabilir senelik toplam limit esasına göre üst sınır, 1.5 milyar ABD doları olarak tespit edildi.

Bu sınırın, devlet garantisi verilmeye başlandığı tarih itibarıyla 1 yıl içinde herhangi bir zamanda aşılması halinde, aşan kısım için devlet garantisi verilmeyecek. Devlet garantisinin üst sınırını aşmamak kaydıyla, Türk ticari hava taşıma işletmelerinin ve Türkiye hudutlarındaki havaalanlarında yerleşik servis sağlayıcılarının her biri için verilen devlet garantisi, Ulaştırma Bakanlığı`nın görüşü alınmak suretiyle Hazine`nin bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenecek.

ÖDENECEK BEDEL

Hava araçlarıyla seyahat eden yolcuların ve havaalanlarında yerleşik servis sağlayıcıların ödeyeceği Devlet garantisi bedeli, Hazine`nin bağlı olduğu Bakan tarafından tespit edilecek veya değiştirilecek.

Ancak, devlet garantisinin durdurulması veya vazgeçilmesi durumunda bu bedel alınmayacak. Devlet garantisi bedeli, KDV hariç olmak üzere her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.

Devlet garantisi bedeli, ait olduğu ay sonundan itibaren 25 gün içinde, Hazine adına Merkez Bankası nezdinde oluşturulan Sivil Hava Araçları Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Devlet Garantisi Hesabına yatırılacak. Söz konusu bedel bu süre içinde yatırılmaz ise garanti durdurulacak.

Rizikonun gerçekleşmesi durumunda ihtiyaç duyulacak nakit, öncelikle söz konusu hesaptan, yeterli olmaması halinde genel bütçeden karşılanacak. Hesap, devlet garantisi verilmesinden tümüyle vazgeçilmesi durumunda Bakanlar kurulu tarafından tasfiye edilecek ve hesapta kalan tutar genel bütçeye gelir kaydedilecek.

Kanunun ``hesap`` ile ilgili bölümü bugünden itibaren 3 ay sonra, diğer hükümleri ise bugün yürürlüğe girecek. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3855 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0245 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,28 Değişim: 0,17%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.