Sanayi üretimi sürpriz yaptı

10.10.2016 - 10:06 | Son Güncelleme :
Sanayi üretimi sürpriz yaptı | Ekonomi Haberleri

Sanayi üretimi rakamları ağustos ayında beklentinin çok üzerinde yükseldi. TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'de sanayi üretimi Ağustos'ta aylık bazda yüzde 9.4 arttı. Beklenti aylık yüzde 4.5, yıllık yüzde 0.7 artıştı.

Sanayi üretimi darbe girişiminin gerçekleştiği Temmuz ayındaki sert daralmanın ardından Ağustos'ta arındırılmamış bazda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 artarken, veri üçüncü çeyrekte daha zayıf büyüme beklentilerini destekledi ancak Eylül ayı verileri belirleyici olacak.

Endeks Temmuz'da arındırılmamış bazda hem çalışma günü sayısının azlığı hem de darbe girişimi nedeniyle yüzde 8.4 ile Eylül 2009'dan bu yana en büyük aylık daralmasını yaşamıştı.

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 9.4, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 arttı.

"DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE TOPARLAMA İÇİN ÜMİT VERİCİ"

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "Sanayi üretiminde son üç ayın ortalaması önceki üç aya göre hala daha düşük. Bu da büyümede üçüncü çeyrekteki daralma beklentisiyle tutarlı bir sonuç. Ancak geçen ay ki endişelerimize göre daha hafif bir daralma olabilir, Eylül verileriyle beraber değerlendirildiğinde dördüncü çeyrekte toparlama için ümit verici" dedi ve şöyle devam etti:

"Üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 1 civarında büyüme bekliyoruz; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyreklik büyüme ise sıfırın biraz altında olabilir. Olumsuz işgünü sayısı etkisi, turizmdeki düşüş ve darbe teşebbüsü büyümedeki yavaşlamada belirleyici etmenler olacak. Bu yıl için yüzde 3 olan büyüme beklentimizde ise riskler halen aşağı yönlü."

Büyümenin en önemli bileşeni olan sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.6 artış göstermiş aynı dönemde GSYH büyümesi ise yüzde 4.8 olarak gerçekleşmişti. İkinci çeyrekte ise sanayi üretimi önceki çeyreğe göre ivme kaybederek yüzde 2.9 artarken büyüme yüzde 3.1 olmuştu.

Haberin Devamı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cuma günü yaptığı açıklamada, üçüncü çeyrekte yüzde 1.3, dördüncü çeyrekte yüzde 3.7 büyüme hedefleri olduğunu söylemişti.

Geçen hafta açıklanan OVP'de 2016 yılı büyüme beklentisi yüzde 4.5'ten yüzde 3.2'ye revize edildi. Analistler sanayi üretimindeki daralmanın sürmesi halinde yılsonu beklentilerinde de aşağı yönlü riskler olduğunu belirtiyor.

"BÜYÜME BEKLENTİSİNDEKİ RİSKLER ARTACAK"

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise arındırılmamış verideki iyileşmenin beklentilerinden biraz daha iyi olduğunu söyleyerek, "15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin üretimde çok ciddi etkisi olduğu açık. Veriye baktığımızda özellikle bilgisayar, gıda ürünleri ve metal sanayindeki artışlar sanayi üretimindeki artışı desteklerken, özellikle motorlu taşıt imalatındaki düşüş iyileşmeyi sınırladı" dedi ve şöyle devam etti:

"Eğer daralma Eylül'de devam ederse hükümetin (bu yıl için) yüzde 3.2'lik ve bizim yüzde 3.3'lük büyüme beklentimiz üzerindeki riskler daha da artacak."

Verinin ayrıntılarına bakıldığında Ağustos'ta bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5.3 arttı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.