Şahin Tulga;“Müşterileriniz”

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yeni Ekonomi müşterilerini katkılarına göre katagorize etmek en uygunu. Onları beş gurupta inceleyebiliriz. Bir de problemli müşteriler var. Yeni ekonomideki temel olgulardan birincisi müşterilere geçen güç. Eski ekonominin odak noktası ürün iken yeni ürün iken yeni ekonomide müşteri. Böyle önemli bir bileşeni detaylı olarak incelemek başarı için şart. Yeni ekonomi müşterilerini katkılarına göre kategorize etmek en uygunu. Onları beş gurupta inceleyebiliriz.


1- Yeni;Sitenize ilk defa gelmiş. Büyük bir olasılıkla bir arama motoru veya banner reklam vasıtasıyla ulaşmış. Bu sitede işine yarar bir şeyler var mı düşüncesiyle etrafa bakınıyor. “Geçiyordum Uğradım” cinsten. Mahalleye yeni taşınmış insanların duyduklarını hissediyor. İlk intiba çok önemli. Ona hitap eden bir şeyler bulamazsa , fazla vakit kaybeden uzun bir süre uğraşmamak üzere ayrılacak. Keşfedilecek başka o kadar site var ki.


2- Az Tecrübeli; Daha önce siteye bir veya birkaç defa uğraşmış. Eski ziyaretlerinde beğendiği için tekrar uğruyor. Ancak, bir ürün satın almaya veya sitede katkıda bulunmaya hazır. Örneğin okuduğu bir kitapla ilgili düşüncelerini yazacak. Bunu gerçekleştirdikten sonrabir şeyler başardım hisse duyacak. Sporcunun ilk resmi maçına çıkmasına benzer bir duygu yaşayacak. Bu tecrübenin çok özel olması lazım. Bu onu siteye daha da bağlayacak. Bu tecrübesinin çok özel olması lazım. Bu onu siteye daha da bağlayacak bir fırsat. Bunun ötesinde , siteyle ilgili yenilikleri e-posta yoluyla öğrenmek , ilgi duyduğu konuya ilgi duyan başkalarıyla iletişim kurmak istiyor. Sitenin kendisine adapte olmasını yani ona özgü içerik sunmasını istiyor.


3- Hızlı Tecrübeli; Siteye birçok defalar uğramış. Ne istediğini biliyor. Hemen gerekli yerlere bağlanıp istediği bilgiyi veya ürünü çok oyalanmadan satın alıyor ve çekip gidiyor. Vakit kaybetmeye fazla tahammülü yok. Sitesinin hızlı olmasını istiyor. Sürpriz istemiyor.


4- Katılımcı; Siteye saatlerini veriyor. Zamanının çoğunu başkalarıyla iletişim kurarak geçiriyor. Kendini artık evinde gibi hissetmeye başlamış. Sorular sormaktan , Soru soran veya yardım isteyenlere yardımcı olmaktan hoşlanıyor. Katkısının takdir görmesi onun için önemli. Bu onu siteye daha da bağlayıcı bir unsur.


5- Gönüllü; Siteye katkı seviyesi yüksek. Hatta sitede görev yapıyor. Örneğin, bir kısmın sorumluluğu ona verilmiş. Kendi kısmındaki içeriği veya varsa satılacak ürünleri o belirliyor. Mahallenin muhtarı. Başkalarına yol göstermeye bayılıyor. Tartılma gruplarında liderlik yapıyor. Siteden gayretleri karşılığı bir şeyler alıyor.; sorumlu olduğu kısma alınan reklamların yüzdesi sitenin ona vereceği hisse senedi bedava benzin vs. gibi. Ancak sadakati siteye değil müşterilere yönelik.


Bir internet sitesinin stratejilerini, her müşteri kategorisininözelliklerini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak belirlenmeli. Amaç yeni ziyeretçilere ilgilenecekleri bir şeyler sunarak onları az tecrubeliler kategorisine taşımak. Daha sonra da sırayla diğer kategorilere geçirmek. En arzu edilecek kategori tabi ki gönüller. Site onların yardımıyla müşterilerine gerçekten değer sunabiliyor. Üstelik çok az masraf yaparak. Onları da negatif katkılı olarak nitelendirebiliriz. Bunlarında iki türü var;


1- Mutsuz; Siteyle ilgili bir problem yaşamış ve promlemler tatminkar bir şekilde giderilememiş. Site aleyhinde eylem planı hazırlıyor. Sitenin anti sitesini araştırıyor. Yoksa kendisi kuracak. Beraberce harekete geçmek için başka mutsuzları arıyor. Birlikten güç doğar duygusu içinde. Bu aşamada problem çözülmeli. Aksi takdirde bir terörist doğacak.


2- Teröristler; Mutsuzlar organize olmuş. Savaş çığlıkları atıyorlar. Hatta harekete de geçilmiş. Anti- siteniz faal. İnsan kaynakları siteleri başta olmak üzere bir çok tartışma grubunda siteniz aleyhinde katkı yapılıyor. Siteniz Reha Muhtar ve Arena programlarına da şikayet edilmiş. Sitede çalışan ama mutsuz olan kişilerle temas kurulmuş. Şirket içi dedikoduları da anti-sitede yayınlanıyor. Taksim meydanında siteniz aleyhinde gösteride planlıyorlar.

Yeni ekonomide iki seçeneğiniz var. Ya müşterilerle el ele firmanızı yükselteceksiniz, Ya da onlar el ele verip sizi batırmak için çalışacaklar. İki seçeneğin arası yok. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.