Şahin TULGA: Mobil İnternet

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Cep Telefonu Ekranın ve klavyenin küçük olması önemli kısıtlamalar getirecek.. Ama bu kısıtlamalar teknolojik gelişmeleri hızlandıracak ve...


“Mobil İnternet” ile, özel cep telefonlarıyla konuşabilmenin yanı sıra internete erişmeyi ve onu kullanmayı kastediyoruz. Cep telefonunun , bilgisayara gibi büyükçe monitörlere sahip cihazlardan iki önemli fark var. Bunlar, cep telefonunun gezgin olması ve ekran ile klavyesinin küçük olması. Bu yüzden , cep telefonuyla internet kullanımlarında ciddi farklılıklar söz konusu. Hareket halindeyken internete erişmenin getirdiği çok önemli bir yetenek var. Kullanıcının yerinin belirlenebilmesi. Bu sayede , lokasyon bazlı bir çok bilgiyi cep telefonunuzdan alabileceğiz. Size birkaç örnek;

Gitmek istediğiniz yerin, bulunduğumuz yerden itibaren adres tarifini alacağız. Trafik durumuve en uygun güzergahı ; gideceğimiz yere yakın park yerlerini ve doluluk durumunu öğreneceğiz. Girdiğiniz dükkan, lokanta gibi işyerleri ve satılan ürünlerle ilgili bilgiyi ve orayı daha önce ziyaret etmiş müşterilerin düşüncelerini alabileceğiz. Bulunduğumuz çevrenin haritasına; en yakın eczane, lokanta , diskotek gibi işyerlerinin adres bilgilerine erişebileceğiniz. Çevrenizde bulunan ticari kuruluşların yollayacağı indirim kuponlarını ve kampanya bilgilerini alacağız. Dijital kuponları kasiyere gösterip indirim sağlayacağız. Cep telefonu ekranının ve klavyesinin küçük olması ise beraberinde önemli kısıtlamalar , getirecek.
Ekranda göreceğiniz bilgi. Metin ağırlıklı olacak. Bilgiye menüler aracılığıyla ulaşacağız. İçerik, kısa ve kolay anlaşılır.Bilgiye ulaştığınızda o yerlerle ilgili telefonları ekranda görecek ve tek tuşla arayabileceksiniz.

** Web adreslerini girmek zor olduğundan , servis sağlayıcımız bize önceden seçilmiş kısıtlı sayıda mobil internet sitelerinin adreslerini sağlayacak. Bu adreslerin bilgi sunan Portal’ları olacak.

Bu kısıtlamalar , teknolojik gelişmeleri hızlandıracak nitelikte. Bu yüzden, çok yakın gelecekte şunları yapabileceğiz;

** Klavyeden bilgi girmek yerine sesimizi kullanacağız. Örneğin, “futbol , Fenerbahçe ve skor” dediğimizde Fenerbahçe futbol takımınınen son oynadığı maçın skorunu duyacağız. Benzer şekilde, “lokanta, balık, adres” dediğimizde cep telefonunu bize en yakın balık lokantalarının isim ve adreslerini okuyacak.

** Bilgisayarınızdaki e-postalarımıza sesli olarakulaşabilecek, e-posta adresimize de sesli mesaj yollayabileceğiz. Ekran ve klavye kısıtlaması , cep telefonu, bilgisayar veya benzer cihazları beraber kullanmanızı gerektirecek. Örneğin Tatil yeri/otel seçimini ve rezervasyonunu , bilgisayarımızla web sitesinden yapıp değişiklik işlemlerini cep telefonumuzla gerçekleştireceğiz. Ses veya metin sunan mobil internetporttal’ları nasıl para kazanacak? Reklamlardan online işlem komisyonlarından sunulan içerik başına birkaç sentten oluşan ücretten... Sunulan içeriğin hesabını , servis sağlayıcılar tutacak ve faturalarına ilave edecekler. Servis sağlayıcılar açılış menülerine kısıtlı miktardaki mobil internet sitelerini sunacaklar. Bunun içinde burada yer alan sitelerden önemli miktarda komisyon alacaklar. Ancak web sitelerine olduğu gibi kendi isteğimiz sitelerin adreslerine de kaydedebileceğiz. Ayrıca kendi günlük kullanımlarımızda ihtiyacımız olan bilgileri içeren kendimize özel Portal’lar da yaratabileceğiz. Kullanıcıların çoğu cep telefonlarını sadece sesli görüşme için kullanacaklar. Bunun için şimdi kullanmakta olduğumuz cep telefonları yeterli olacak. Ancak , mobil internet kullanımı için özel telefonlar gerekiyor.


Sırasıyla gelecek olan WAP, GPRS ve UMTS teknolojilerinin her biri farklı cep telefonları gerektiriyor. Yeni nesil cep telefonları ile ajandamızı takip edeceğiz; internete erişebileceği ve konuşabileceğiz. Bu cihazlar bize yaptığımız işlerde verimlilik artışı ve kolaylık kazandıracak. Bugün itibariyle Türkiye’de 3 milyon internet kullanıcısı varken, cep telefonu kullanıcılarının sayısı yaklaşık 14 milyon. 2003 yılında bu rakamların 7 ile 30 milyona ulaşılacağı tahmin ediliyor. Cep telefonu servis sağlayıcıları ve devlet bizi her ay abonelikbedeli ve başka ücretler ödemeye alıştırdı. Bu yüzden mobil internet kullanımından doğacak ilave ücretlere çok itiraz edeceğimizi tahmin ediyorum. Mobil internet için içerik sunmak karlı bir iş olacak. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5820 Değişim: 0,33%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7910 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,50 Değişim: 0,93%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.