Sağlık hizmetinde yeni dönem başladı

01.07.2003 - 13:10 | Son Güncelleme :

Kamu sağlık kuruluşlarının ortak kullanımına yönelik ´´Sağlık Bakanlığı-SSK Ortak Sağlık Hizmetleri Protokolü´´, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından imzalandı.

SSK Okmeydanı Hastanesi´nin Konferans Salonu´nda düzenlenen imza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Akdağ, tarihi bir gün yaşandığını vurguladı. ´´Ertelenemez bir ihtiyaç olan sağlığın ülkemizde verilen hizmetler noktasında bütünlüğünü sağlamak açısından Hükümetimiz bir karar almıştır´´ diyen Bakan Akdağ, bu karar doğrultusunda birkaç aydan bu yana her iki bakanlığın ciddi bir çalışma içerisinde olduğunuanlattı. Türkiye´de sağlıkla ilgili kamu kaynaklarının kısıtlı olduğunu belirten Akdağ, bu kısıtlılık nedeniyle fiziksel, mekansal ve insan kaynakları açısından hizmette kaliteli bir sunum yapmanın zorlaştığının herkes tarafından bilindiğini söyledi. Türk halkının bu durumu olumsuz biçimde yaşadığını ifade eden Bakan Akdağ, tüm bu kaynakları çok kısa bir sürede tamamen yeterli hale getirmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Recep Akdağ, ´´Ancak bir taraftan kaynak yeterliliğini sağlamak için gayret ederken, diğer taraftan kaynakların ortak ve verimli kullanımını sağlamak son derece önemlidir. Bu proje, verimliliğin ve akılcılığın ortak bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır´´ dedi.

´´BOŞ HASTA YATAKLARI BULUNURKEN...´´
Yan yana iki hastanenin birinde boş hasta yatakları bulunurken, diğerinde uzun bekleme listeleri olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Akdağ, ´´Bugün alınan bu kararla SSK sağlık kuruluşu, Sağlık Bakanlığısağlık kuruluşu ayrımı tamamen ortadan kaldırılmaktadır´´ diye konuştu. Önceki hükümetler döneminde de yapılan protokollerde ortak hizmet verilmeye çalışıldığını, ancak protokollerdeki kısıtlamalar nedeniyle gerekli sonuca ulaşılamadığını ifade eden Akdağ, bugün imzalanan protokolle, SSK´lı hastaların Sağlık Bakanlığı´na bağlı tüm kuruluşlardan yararlanacağını kaydetti. Akdağ, sistemin, sağlık ocakları başta olmak üzere dispanserler, ana-çocuk sağlığı merkezleri gibi birinci basamak sağlık hizmetlerini halkın hizmetine sunduğunu anlatarak, Türk halkından öncelikle birincibasamak sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istedi. Hastaların önemli bölümünün tanı ve tedavilerinin buralarda yapılması durumunda hastanelerdeki yığılmaların ortadan kalkacağını vurgulayan Akdağ, sistemin işleyişinde SSK´lı hastalar açısından büyükbir rahatlama oluşacağına inandıklarını söyledi. Bakan Akdağ, şöyle devam etti: ´´Ortada bir yeni doğum hadisesi var. Dolayısıyla her doğum beraberinde bazı sancılar getirir. Bu sancıları halkımızla birlikte aşacağımıza inanıyoruz. Mutlaka sistemin başlangıç günlerinde aksayan ufak tefek noktalar ortaya çıkacaktır. Ancak bakanlıklar olarak, bu aksaklıkları birlikte ortadan kaldırmanın yollarını birlikte arayacağız.´´ Öteden beri SSK hastanelerinde yığılmalar olduğunu belirten Akdağ,´´Bu proje, insana hizmet mantığıyla yola çıkan, hedefine Türk halkınıkoymuş bir projedir´´ dedi. Recep Akdağ, konuyla ilgili olarak İstanbul´da birinci basamak sağlık hizmeti geliştirmek için hizmet verecek poliklinik sayısını 315´ten 540´a çıkardıklarını, bu ayın sonunda da bu sayının 740´a ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.

´´KARDEŞ HASTANELER KAVRAMI GELİŞTİRDİK´´
Konuyla ilgili Sağlık, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları´nda görevli tüm bürokratlara ve hastanelerin başhekimlerine teşekkür eden Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı: ´´Bu uyum o kadar üstün bir noktaya ulaştı ki, Sağlık Bakanlığı´naait hastanelerimiz ile SSK´ya bağlı hastanelerimiz arasında ´kardeş hastaneler´ kavramı geliştirdik. Dinamik olarak aksayan noktaları kısasürede halledebilmek için bu kardeş hastanelerimiz, birbirlerine yardımcı olacaklardır. Hedefine insanı koymuş bir partinin, hedefine ´önce insan´ diyen bir liderin ve bu şekilde oluşmuş bir iktidarın hükümetinin, elbette öncelikli olarak el atması gereken noktalardan birisi, bu kanayan yaraydı. Ve bu kanayan yaraya şimdi bir tampon koyuyoruz. Şunu açıkça söylemek isterim ki bu bir başlangıçtır. Bu başlangıçla biz Türkiye´deki sağlık sorunlarını tamamen çözmüş olmuyoruz. Sağlık sorunlarını çözmeye ciddi bir adım atmış oluyoruz.´´ Bu arada konferans salonunun bulunduğu Onkoloji Servisi´nde bekleyen bazı hastalar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ´a, törene gelişi sırasında, hastanelerde yaşadıkları sorunları ilettiler. Akdağ da, hastalara, ´´sorunları çözmek için bugün bir adım attıklarını´´ söyledi. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5596 Değişim: 0,06%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9378 Değişim: 0,31%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0103
Açılış: 34,8286
2.426,32 Değişim: 0,13%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.