PTT İle Devrim Gibi Anlaşma

30.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan, PTT’nin 401 şubesinde bankaların kredi kartı işlemlerini yapacaklarını söyledi.


Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan, PTT ile bir yıl önce yapılan anlaşmaya yeni bir anlaşma eklenmesi ile Türk bankacılık sektöründe devrimsel bir gelişme yaşanacağını söyledi. Bir yıl önce PTT ile imzaladıkları anlaşmayla kurumun 401 şubesinde nakit, çek ve senet işlemlerini online gerçekleştirdiklerini belirten Akhan, yeni anlaşma ile 401 şubeye yerleştirilen POS makinaları sayesinde dileyen bankanın kredi kartı ödemelerini ve bireysel kredi aylık taksit ödemelerini yapabileceklerini söyledi. “PTT ile Batı’daki gibi PostBank’a doğru giden ilk anlaşmayı yapan banka biziz diyen Akhan, sistem hakkında şu bilgileri verdi:


POST - BANK`A DOĞRU;

“PTT ile yaptığımız anlaşma gereği PTT’nin 401 şubesinde çoklu ödemeye imkan sağlayan POS’lar koyduk. Bu gelişme Türk bankacılık tarihinde devrimsel öneme sahip bir gelişme. Böylece kaynakların verimli kullanımında çok önemli bir adım atılmış olacak. Avrupa’da bankalar kaynakların etkin kullanımını sağlayan bu tür hizmetleri kullanıyor. Biz de aynı şeyi kredi kartı ödemeleri ve tüketici kredi ödemeleri için PTT şubeleri aracılığıyla Türk bankacılık sektörünün hizmetine sunuyoruz. En hızlı biçimde en beş banka ile bu hizmete başlıyoruz. Müthiş bir maliyet tasarrufu var.


PTT’nin işlem bazında komisyon geliri elde edeceğini, Körfezbank’ın komisyon geliri sağlayacağını ve diğer bankaların da önemli maliyet tasarruflarında bulunacağını belirten Akhan, sistemin istedikleri rakama ulaşması halinde PTT’nin 800 şubesini daha sistem içine alabileceklerini ve bu altyapıya sahip olduklarını söyledi. “Böylece bir anda 1200 ödeme noktasına ulaşacağız diyen Akhan, “Bugün en yüksek şubeye sahip banka olan Ziraat’ın 1100 şubesi var. Bunun bir adım ötesi gelişmiş ülkelere paralel Post Bank oluşmuş olacak. Bugün PTT’nin 4 bin 700 şubesi var diye konuştu. Bu projenin gerçekleşmesinde PTT Genel Müdürü Dursun Dağanaşan’ın ve ekibinin katkılarının önemine değinen Akhan, Milliyet’in bankacılığa ilişkin diğer sorularını yanıtladı:


SEKTÖRDE DEVLET BANKALARININ PAYI AZALMAZSA NE OLUR?

Türkiyenin, düşük enflasyonlu ve yüksek büyümeyi hedefleyen bir programı güçlü bir mali sektör ile yakalayacağına inanıyorum. Zannediyorum politika yapıcılar da bunun farkında.


BANKA BİRLEŞMELERİNDE NEDEN HAREKET YOK?

En başta birleşmeleri teşvik edici yasal düzenlemelerin ve vergi düzenlemelerinin yapılması lazım. Vergi, bankacılık ve borçlar yasalarında düzenlemeler yapılmalı. Birleşme veya satın almalarda Kurumlar Vergisi ödenmesi söz konusu. Satın alınan kuruluşun bilanço zararı, satın alan kuruluşun bilanço karıyla mahsuplaşamıyor. Bu noktalarda bazı kolaylıklar getirilmesinin yanında birleşmelerin önünü açacak teşviklerin getirilmesi de özendirici bir rol oynayacak.


MALİYET DÜŞÜRME; Türk bankaları Avrupalı rakipleri ile rekabet edebilmek için neler yapmalı? Bankalar marjların değişmesi yüzünden verimlilik, maliyet ve risk yönetimine ağırlık vermeye başladı. Bugün bankaların mutfak diye tabir ettiğimiz destek fonksiyonları her bankada mutlaka olmak zorunda. Bankaların operasyon, eğitim birimleri olacak. Global ölçekte bakıldığında bu aynı yatırımın her banka tarafından tekrarlanması anlamına geliyor. Garanti, Osmanlı ve biz Doğuş Grubu bankaları olarak bütün destek birimlerimizi birleştirdik. Bu bize muazzam bir devinim kazandırdı.


KASIRGA OPERASYONU İLE BANKACILIK SEKTÖRÜ TEMİZLENDİMİ?


Bankacılık sektörünün sağlıklı ve güvenirli bir şekilde işlemesi için gerek bankacılık sektörünü düzenleme ve denetleme ile ilgili kuruluşların gerekse yargı kuruluşlarının gereken ne ise onu yapmaları gerekiyor.


KAMU HARCAMA REFORMU ÖNEMLİ;

2001 yılı bütçesini değerlendiren Körfezbank Genel Müdürü Hüsnü Akhan, bütçenin gelir kalemleri kadar gider kalemlerinin de önemli olduğunu söyledi. Bütçe büyüklüklerine bakıldığında ‘48 katrilyonluk bir giderin 43 katrilyonluk bir gelir ile dengelenmesi’nin söz konusu olduğuna dikkat çeken Akhan, bütçe hedefinin tutturulmasında harcama reformunun gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu bildirdi. Akhan, harcama reformu ile kamu kesiminde büyük miktarda tasarruf sağlanacağına dikkat çekti. (MİLLİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5644 Değişim: 0,28%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,7497 Değişim: 0,05%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.493,50 Değişim: 0,36%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.501,09
Açılış: 2.485,75
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.