Powell'dan neler bekleniyor?

03.11.2017 - 12:47 | Son Güncelleme :
Powell'dan neler bekleniyor? | Ekonomi Haberleri

"İlginç" kariyerinin yanı sıra "ılımlı" ve "uzlaşmacı" yapısıyla tanınan Powell'ın, Fed'i şu anda izlediği yoldan çıkarması beklenmiyor.

ABD Merkez Bankası'nda (Fed) yaşanacak başkan değişikliğinin, bankanın para politikasında önemli bir farklılığa yol açması beklenmiyor. ABD Başkanı Donald Trump, dün Fed Başkanlığı'na, beklentiler doğrultusunda bankanın Guvernörü Jerome Powell'ı aday göstererek yaklaşık 2 aydır küresel piyasaların gündemini meşgul eden konuyu kapatmış oldu. 
Adaylığının ABD Senatosu’nda onaylanması halinde Şubat 2018'de Fed'in direksiyonuna geçecek Powell, 1940’lardan bu yana en zengin Fed Başkanı olacak. Powell’ın servetinin, finans sektöründeki "başarılı" kariyeri sayesinde yaklaşık 55 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Siyaset ve hukuk alanlarında eğitim gören Powell, Fed’in yaklaşık 40 yıldır "ekonomi derecesine sahip olmayan tek başkanı" olma özelliğini de taşıyacak. Bankaya 1978’den sonra başkan olan Paul Volcker, Alan Greenspan, Ben Bernanke ve Janet Yellen’ın ekonomi alanında doktora dereceleri bulunuyor.

##$HABER_1441737$##

FİNANS SEKTÖRÜNDEN YILLIK 1 DOLAR MAAŞ İÇİN AYRILDI

Seleflerinden serveti ve eğitimiyle ayrılan 64 yaşındaki Powell'ın kariyeri de ilgi çekici... Princeton Üniversitesi'nde siyaset ve Georgetown Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gören Powell, profesyonel kariyerine hukuk alanında başlamasına karşın birkaç yıl sonra finans sektörüne transfer oldu.

1984-1990'da New York merkezli yatırım bankası Dillon Read and Co’da çalışan Powell, George H.W. Bush döneminde ABD Hazine Bakanlığı’nda müsteşarlık yaptı. Powell'ın kamu sektörüne geçmesinde, Dillon Read and Co’daki patronu Nicholas Brady’nin ABD Hazine Bakanı olmasının önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Yaklaşık 3 yıl süren müsteşarlık kariyerinin ardından yeniden finans sektörüne dönen Powell, Carlyle Group, Severn Capital Partners ve Global Environment Fund gibi yatırım şirketlerinde yönetici ortak olarak başarılı işlere imza attı.

Haberin Devamı

Powell, 2010 yılında finans sektöründeki yüksek kazançlı kariyerini, yılda sadece 1 dolar maaş karşılığında Washington merkezli düşünce kuruluşu Bipartisan Policy Center'a katılmak için bıraktı.

Ülkede 2011 yılında yaşanan borç tavanı krizinin çözülmesine, Kongre'deki Cumhuriyetçileri borç limitinin artırılmasına ikna ederek katkı sağlayan Powell, 2012 'de dönemin Başkanı Barack Obama tarafından Fed’in Yönetim Kurulu’na atandı.

FED ADAYI BELLİ OLDU, BELİRSİZLİK BİTMEDİ

Trump’ın Fed Başkanı adayının resmiyet kazanmasının ardından gözler, Powell'ın, Senato'dan onay alıp alamayacağına ve bankanın gelecek dönemdeki politikalarını nasıl şekillendireceğine çevrildi.

Trump'ın mevcut Fed Başkanı Janet Yellen'ı yeniden aday göstermemesinden memnun olmayan Demokratların, Powell'a destek verip vermeyecekleri konusunda bazı şüpheler bulunuyor. Powell'ın Fed Başkanlığı adaylığına 5 yıl önce karşı çıkan aşırı muhafazakar Cumhuriyetçilerin, yeniden karşı çıkıp çıkmayacağı da merak ediliyor.

Powell’a destek vermeyen Cumhuriyetçiler arasında Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın yanı sıra Bankacılık Komitesi üyeleri Pat Toomey ve Dean Heller gibi isimler de bulunuyordu. Buna karşın Powell'ın Cumhuriyetçi olmasının ve Obama tarafından atanmasının, Fed Başkanlığı'nın onaylanması için gerekli olan 51 oyu almasını kolaylaştıracağı tahmin ediliyor. Onay sürecinin yaklaşık 2 ay sürmesi bekleniyor. Powell'ın Fed'in Yönetim Kurulu Üyeliği, ABD Senatosu'nda 2012 yılında 21'e karşı 74 oyla onaylanmıştı.

FED’İN PARA POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke’nin "ılımlı" ve "uzlaşmacı" sıfatlarıyla tanımladığı Powell'ın 2012'den bu yana alınan hiçbir faiz kararına muhalefet etmemesi, bankayı şu anki yolundan çıkarmayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Powell’ın Yellen'ın yerine geçmesinin, Fed’in politikalarında önemli bir değişikliğe yol açmayacağını belirterek, "Fed’in politikasında kayda değer bir değişiklik beklemiyorum. Yellen ve Powell arasında muhtemelen büyük bir tutarlılık olacak. Bu nedenle piyasalar, Powell’ın seçilmesini soğukkanlı karşıladı." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

High Frequency Economics’in Başekonomisti Jim O'Sullivan da Powell’ın, selefinin yolundan gideceğini söyledi. Bunun kademeli sıkılaştırmanın süreceği anlamına geldiğini ifade eden O’Sullivan, "İş gücü piyasası, sağlıklı kalır ve enflasyon biraz yukarı hareket ederse Powell, kademeli faiz artırımlarını devam ettirir." dedi.

O’Sullivan, ABD Başkanı Trump’ın Fed’in Yönetim Kurulu’ndaki diğer boşluklara getireceği isimlerin para politikasını etkileyebileceğine işaret ederek, "Fed Başkanlığı için değerlendirilen John Taylor’ın bu isimlerden biri olması, Fed’i biraz şahinleştirebilir." ifadesini kullandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5783 Değişim: 0,32%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7983 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.508,94 Değişim: 0,98%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.