Piyasa Kitlendi, Faiz Yükseldi

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Gecelik faizler kasırga gibi. İki gündür yüzde 100`lere kadar tırmanıyor.


Her ay ortasında, kamu maaşları sırasında yaşanan sıkıntı, bu kez beklenenin üzerinde etki yaptı. Normalde, bankaların bu faiz seviyesinde borç almak yerine döviz satarak TL kaynak yaratmaları gerekirdi. Piyasa iki gündür döviz satıyor. Ancak elde edilen TL piyasayı doyuramıyor. Gecelik faizlerin etkisi bono piyasasında da hissediliyor. Önceki gün yüzde 40`ın üzerine çıkıp inen faiz, dün yüzde 41`i de geçti. Bu seviye yıl içindeki en yüksek oran. Geleneksel kamu maaş dönemi sıkışıklığı, disponibilite tutma ihtiyacı gibi nedenler, faizin yüzde 100`lere kadar tırmanmasının nedenini açıklamıyor.


Neden bu tedirginlik diye sorunca da laf dönüp dolaşıp aynı yere geliyor.
Moraller bozuk.


Bu morali bozan da, Türk Telekom`un satışı konusundaki belirsizlik veya bazı yapısal reformlarda son dakika, apar topar varılan anlaşmalar değil. Piyasada enflasyonla mücadele programının eninde sonunda başarıya ulaşacağına ilişkin kanı kuvvetli. Bankacılar son günlerde mali sektörde temizlik adına yaşanan olaylardan rahatsızlık duyuyor. Adına KASIRGA denilen bu temizlik, gerçekten kelime anlamına uygun bir etki bırakmış anlaşılan.Bankacılara göre mali sistemdeki hassasiyet herzamankinden daha yüksek. Bankalararası alış verişler daha dikkatli yapılıyor. Limitler yeniden gözden geçirilmiş. Bazı bankaların yüklü miktarda borçlanma ihtiyacı da dengeyi iyiden iyiye sarsıyor. Yurtdışı bankaların yılsonu tatiline herzamakinden daha erken girecekmiş gibi bir tavırları var. Hafif döviz alımları görülüyor, vadesi gelen işlemlerin yenilenmesi konusunda da endişe büyük.


Sadece TL piyasasında değil, dolar borçlanma piyasasında faiz fahiş seviyelerde. ABD`de faiz yüzde 6.5`ken, yüzde 20`den işlem geçiyor. Bu faiz de aslında bankaların neden döviz satıp TL alamadıklarını net şekilde gösteriyor. Döviz borçlanma piyasasında da İşlemlerde hassas olalım kaygısı var.Peki ne oldu da iki gün önce piyasada dolanan para aniden yok oldu? Bunu da cevabı net. Ortada para yok değil. Sadece dağılımı değişti. Fiktif bir para darlığı yaşanıyor. Yani faiz, büyük ölçüde son günlerde gelişen olayların mali sistemi kitlemesinden kaynaklanıyor.


DOLAR BAZINDA YÜZDE 28 GETİRİ;

Dün bono faizi yüzde 40`ı da aştı. Bu moral bozukluğunda tahvillere kimse bakmıyor. Ama havanın ilk düzelme sinyaliyle alım geleceği kesin. Çünkü bu seviyeden alınan tahvil, dolar bazında yüzde 28`in üzerinde getiri sağlıyor. Piyasada merak edilen bir nokta daha var. Piyasada tahvillerin büyük kısmı yüzde 33-34 civarından satın alınmış durumda. Yani faizin yüzde 40`a yükselmesi kimsenin işine gelmiyor. Yılsonunda da bono portföyleri piyasa fiyatıyla değerlenip, kâr zarar ortaya döküleceğinden, faiz düşmesi gerekiyor. (SABAH)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5682 Değişim: 0,17%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,7506 Değişim: 0,25%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.409,87 Değişim: -0,94%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.