Para yerine moral verdi

20.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Kemal Derviş, TÜSİAD`ın onur konuğu olarak katıldığı öğle yemeğinde bir konuşma yaparak, reel sektöre destek isteyen işadamlarına moral verdi. Türkiye`nin tek eksiğinin özgüven olduğunun altını çizen Derviş, `Avrupa`daki yaşam kalitesini gerçekleştirmek, yüksek refah ve tam özgürlüğün olduğu bir Türkiye`yi gerçekleştirmemek için neden yok` sözleriyle bitirdiği konuşmasına büyük alkış aldı.

Devlet Bakanı Derviş, mart başında Türkiye`ye geldiğinde bir yangın yeri gördüğünü ve bugün iyiye gidiş noktasında bulunulduğunu belirterek, iyimser mesajlar verdi. Buğday fiyatları, tütün ve kamu bankaları operasyonunda ufak çaplı krizler yaşandığını anlatan Derviş, siyasilere mesaj vererek, `Bu tip sorunları yaşamamamız lazım` dedi. Enflasyonun yıl sonunda hedeflenenin üzerine çıkacağını belirten Derviş, ancak yılın ikinci altı ayında yüzde 18`lik enflasyon görüleceğini söyledi. Nisan`dan bu yana 17 yasanın tamamlandığını anlatan Derviş, kalan birkaç eksiğin de bitirilmesiyle 27 Haziran`da toplanacak IMF İcra Kurulu`ndan olumlu sonuç çıkmasını beklediğini kaydetti. Derviş, açıktan suç işleyenlerle, risk alarak iş yapmak isteyen banka yöneticilerini birbirinden ayırmak gerektiğini bildirdi.

Dün sabah toplanan ve yılın ilk Yüksek İstişare Konseyi`ni (YİK) gerçekleştiren patronlar, reel sektöre yönelik önlemlerin olmadığı programın başarıya ulaşmasının imkansız olduğunu söylerken, Derviş`i dinledikten sonra `Takasla beraber birçok problemin çözülmesi yolunda ilk adımın atıldığı ve piyasaya bir özgüvenin gelmeye başladığını görüyoruz` dediler. Patronlar, programın eksik ayağının reel sektör olduğuna dikkat çektiler.

TÜSİAD NE İSTEDİ?
• Reel sektörle ilgili sorunlar çözülmeden programın hedefe ulaşma şansı bulunmuyor.
• Üretim, ihracat ve yabancı sermaye konuların özel sektör kuruluşlarının sıkıntılarının dinlenmesi, görüşlerinin alınması gerekiyor.
• Mali ve reel sektörün hayata dönüşü için ayrıntılı plan yok, bu yüzden yeterince inandırıcı olamıyor.
• Takas iyi, ama rehavete kapılmak için henüz erken.
• Kamunun hızla küçülmesi için etkili reform yapılmalı.
• Kamu bankalarının çağırdığı kredileri ödemek için özel sektör özel bankalardan kredi alıyor. Bunların çözümü için arabuluculuk müessesesi oluşturulsun.

DERVİŞ NE DEDİ?
• Takas operasyonu çok başarılı oldu. Vade 5.5 aydan 37 aya uzadı.
• Kurda rekabet edilebilir noktaya gelinmesi reel sektör için çok önemli bir araç.
• Yangını söndürme operasyonundan sonra reel sektörün ekonomiyle ilişkisine daha somut biçimde bakmamız gerekiyor.
• Vergi ayarlamaları üzerinde önümüzdeki haftalarda Maliye Bakanı ile çalışacağız. Ancak bu düzenlemeler gelir kaybına yol açmamalı.
• Devletin zaten eğitim, sağlık gibi harcamaları
aksıyor.

YİK Başkanı Kayhan: Çekilen sıkıntılar boşa gitmesin
TÜSİAD YİK Başkanı Muharrem Kayhan, açılış konuşmasında programın başarısı için destek ve çabasını sürdüreceğini, ancak bir yandan da gördüğü eksik ve yanlışlıkları kamuoyu önünde açıkça ortaya koymaya devam edeceğini bildirdi. `Cumhuriyet tarihimizin en büyük dönüşüm projesinin sıkıntılarını yaşıyoruz` değerlendirmesini yapan Kayhan, bu dönüşümün Türkiye`nin gelişmiş Batı dünyasına entegrasyonu olarak tanımlanabileceğini kaydetti. Bu projenin dört cephesi olduğunu dikkat çeken Kayhan, bu dört cephenin, ekonomide liberalizasyon, siyasette liberalizasyon, kamu yönetiminde yeniden yapılanma ve Avrupa Birliği`ne tam üyelik, olarak sıraladı. Kayhan, çekilen bunca sıkıntıdan sonra 20 yıldır üzerinde yoğunlaşan bu dönüşüm sürecinin tamamlanmasının Türkiye için vazgeçilmez bir zorunluluk olarak ortaya çıktığını kaydetti.

TÜSİAD Başkanı Özilhan:Özel sektörsüz program başarısız olur
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, reel sektörle ilgili sorunlar henüz çözülüp, programın temel parçası haline getirilmeden programın hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığını vurguladı. Özilhan, `Umarım hükümet ve ekonomi yönetimi (takas başarılı oldu, şimdi faizler düşecek, bankalar işletmelere daha rahat kredi verecek, reel sektör üretime geçecek, işler yoluna girecek) türünden basit akıl yürütmeyle hareket etmiyordur` dedi. Ancak öğle yemeğinde Derviş`in tasak operasyonu çok başarılı olduğu ve bunun mali sisteme yönelik düzenlemelerin ilk adımını oluşturduğu yönündeki sözlerinden sonra `Gördük ki Türkiye`nin bir numaralı problemi yangın yeri olan mali sektör. Takasla problemlerin çözülmesi yolunda ilk adımın atıldığını, bir özgüvenin gelmeye başladığını görüyoruz.

Derviş, reel sektörün problemlerinin artık programa girmesi gerektiğini söyledi. Vergi teşviki ile reel sektörü rahatlatacak, faiz maliyetlerini düşürecek, yabancı sermayenin gelmesini sağlayacak çalışmalar yapılacağını söyledi. Önümüzdeki dönemde programa bu ayağın dahil olacağına inanıyoruz` diye konuştu. Özilhan, toplantıda yaptığı konuşmada, takas operasyonu nedeniyle ekonomi yönetimini kutlamak istediklerini belirterek, hem Hazine`yi rahatlatan, hem bankaların açık pozisyon riskini azaltan bir sonuca ulaşılmış olmasının sevindirici olduğunu bildirdi. Mali sektördeki rahatlamanın kısmi olduğunu ve yapılması gerekenlerin henüz tamamlanmadığını anlatan Özilhan, `Takasın faizlerin düşüşünü olumlu etkileyecği açıktır, ama tek başına bizi hedeflenen faiz düzeylerine taşıması beklenmemelidir. Bankalardaki tasarruf mevduatı hala çok kısa vadelidir. Uzun vadeli mevduatı özendirici önlemlere ihtiyaç vardır. Mevduat faizlerindeki stoplajların artan vadeye göre azalan oranda uygulanması sağlanmalıdır. Bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesi için gayrimenkul ve iştirak satışlarından elde edilen kazancın sermayeye eklenen kısmı vergi dışı tutulmalıdır` dedi.

Sabancı ve Koç: Birbirlerine ters düştüler
YİK Toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, takas operasyonuna beklenenden fazla talep geldiğini ve sonucun olumlu olduğunu söyledi. Şirketlerin dalgalı kura alışmaya çalıştıklarını söyleyen Koç, yaz tatilinden sonra piyasalarda hareketlenme başlayacağını belirtti. Koç, `Borsanın niye inip çıktığını ben şimdiye kadar izah edemedim. Hala da edemiyorum. Piyasalarda olumlu hareket var. En azından bizim olduğumuz piyasalarda bunu hissediyorum. Turizm sezonuna girilince bunu daha yakından hissedeceğiz.Takasla devletin borcu bir miktar ertelendi. Buradan gelen ferahlama piyasadaki çarkları biraz yağlasın` dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, özel sektörün ağladığını ve neredeyse öldü ölecek noktasında bulunduğunu söyledi. Sabancı, Anadolu`da firmalar bazında yangınlar olduğunu dile getirerek, iç borç takas ihalesini sorunların çözümünde yeterli bulmadığını söyledi. Sabancı, `Takasta, devlet borçlanacak, bunu vadelere uzattırıyor. Bankalardan geriye dönüş olmayacak, bu demektir ki, bankalar, özel sektöre, reel sektöre çok fazla kredi vermeyecek.` dedi. Sabancı Derviş`i dinledikten sonra yaptığı değerlendirmede de `Bu sabah geldiğimiz zaman başka bir Sakıp Sabancıydım` diyerek, moral bulduğunu belirtti ve `Problemlerimiz uçmadı, önümüzde dağ gibi duruyor. Ama bir şevk ve heyecan, moral pompalandı` diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4888 Değişim: -0,16%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9677 Değişim: 0,40%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.433,43 Değişim: 0,42%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.