Para politikası tek başına çözüm değil

21.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, para politikasının tek başına enflasyon sorununu çözmesinin mümkün olmadığını belirtti

Başkan Sürreya Serdengeçti, Malatya Özel İdare Müdürlüğü Salonu`nda düzenlenen ``Merkez Bankası Kanunu ve Para Politikası`` konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye`nin üzerinde durmayacağı nedenlerden dolayı iki krize girdiğini ve daha sonra 22 Şubat itibariyle döviz kurunu dalgalanmaya bıraktıklarını ifade ederek, Merkez Bankası politikasının tamamen finansal istikrara yönelik olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası`nın hedefi
Başkan Serdengeçti, Merkez Bankası olarak bir para programı açıkladıklarını, bu para programının aynı zamanda kısa vadede geçiş dönemini gerçekleştirmeye yönelik olarak hazırlanmış bir program olduğunu da ifade etti.

Serdengeçti, şunları kaydetti: ``Bu dönemde Merkez Bankası`nın hedefi; parasal hedefleme yaparak, yükselmiş enflasyonu mümkün olduğunca kontrol altına almaya çalışmak oldu. Türkiye`de genellikle hangi kurumun neden sorumlu olduğu her konuşmada karmaşık şekilde ortaya çıkar.

Ne kadar yasal düzenleme yaparsanız yapın, ne kadar ileriye giderseniz gidin, hangi kurumun ya da hükümetin neden sorumlu olduğu pek anlaşılmaz. Yapısal reformlar ve kamu maliyet alanı Merkez Bankası`nın alanı değil. Ama bu alanı aksatmadan devam ettirmemiz gerekiyor. Buralarda aksama olursa, para politikamızın başarısını etkiler. Para politikasının tek başına enflasyon sorununu çözmesi mümkün değildir.``

Enflasyon hedeflemesi rejimine geçiş
Serdengeçti, geçen yıl kamu maliyesinde önemli adımlar atılmasına rağmen, bankacılık rehabilitasyonunda ülke olarak gecikilmesi nedeniyle ülkenin kriz ortamına girdiğini belirterek, kriz döneminin aşılması durumunda, orta vadeli dönemde Merkez Bankası`nın ``Enflasyon Hedeflemesi Rejimi`` diye adlandırılan modern bir para politikası rejmine geçmeyi düşündüklerini söyledi.

Bu rejime geçmenin kolay olmadığını ve mevcut para politikasını etkileyen 3 temel konunun bulunduğunu belirten Serdengeçti, bunların; bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması, ek dış kaynak meselesi ve iç ve dış borcun sürdürülebilirliği sorunu olduğunu kaydetti.

Serdengeçti, bankacılık sektörünün etkin bir şekilde gözetim ve denetiminin sağlanması gerektiğini de belirterek, bunun da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu aracılığıyla yapılması gerektiğini bildirdi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5304 Değişim: 0,14%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9346 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.440,42 Değişim: 0,17%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.