Özel işlem ve eğitime katkı payı yüzde 60 zamlanıyor

16.07.2003 - 10:23 | Son Güncelleme :

Hükümet yüzde 6.5`lik faiz dışı fazlanın tutturulabilmesi için, 2.5 katrilyon liralık gelir artırıcı ve gider azaltıcı bir paket hazırlıyor. Yeni tedbirler kapsamında özel işlem vergileri ile eğitime katkı payı tutarları yüzde 60 oranında zamlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın başkanlığında önceki gece yapılan Ekonomi Zirvesinde, faiz dışı fazlanın tutturulabilmesi için, kamuda 2.5 katrilyon lira dolayında gelir artırıcı ve gider azaltıcı bir paketin uygulanması gündeme geldi. Yeni tedbirler kapsamında özel işlem vergileri ile eğitime katkı payı tutarları yüzde 60 oranında zamlanıyor. Yılbaşında artış yapılmayan söz konusu kalemlerdeki yüzde 60`lık zammın, bütçeye 200 trilyon lira dolayında ek gelir sağlayacağı hesap ediliyor.

Aynı şekilde, kamu kuruluşlarının kullanmadığı ve özel hesaplarındaki gelirlerin bütçeye gelir kaydedilmesi de kararlaştırıldı. Kapatılan bazı fon gelirlerini de içeren bu düzenlemeile de, 300-400 trilyon liralık ek kaynak yaratılabileceği ifade edildi.

Bu arada aralarında akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV`nin de bulunduğu bazı vergilerde de, kurdaki düşüş ve diğer nedenlerle bütçede öngörülen rakamın üzerinde bir gerçekleşmenin sağlanabileceği söyleniyor.

Yine kur etkisiyle, bazı transfer kalemlerinde 150-200 trilyon lira dolayında bir tasarruf sağlanması hedefleniyor. Devletin elinde bulunan fındık stoklarının satışıyla ise 50-60 trilyon liralık bir gelir elde edilmesi bekleniyor.Toplantıda, KİT dengesinin de beklenin üzerinde olumlu bir gelişmegösterdiği dile getirilirken, bunun, bazı KİT`lerin hedefin üzerinde gelir elde etmesinden kaynaklandığı belirtildi.

BLOKAJ YUMUŞUYOR

Toplantıda, bütçenin sapma ihtimali olan bazı kalemleri masaya yatırıldı ve yüzde 6.5`lik faiz dışı fazlanın tutturulabilmesi için alınması gereken tedbirler üzerinde duruldu. Öncelikle yatırım ödenekleri, transferler ve diğer cari ödenekler üzerinde bulunan 4 katrilyon lira tutarındaki blokajın yumuşatılması gündeme geldi. Bu çerçevede, Irak savaşı nedeniyle uygulamaya konulan 4 katrilyonluk blokajın 2.8-2.9 katrilyon liralık bölümünün serbest bırakılması, 1.1-1.2 katrilyonluk bölümünün ise devamı konuşuldu. Bloke edilecek ödenek tutarının ekonominin seyrine göre 700-800 trilyon liraya çekilebileceği görüşü de dile getirildi. Serbest bırakılması beklenen ödenekler arasında, doğrudan gelir desteği için ayrılan 500 trilyon lira da bulunuyor.

Öte yandan, yılbaşında 1.8 katrilyon lira tasarruf beklenen özel gelir ve ödenekler kaleminin ise 1 katrilyon 150 trilyon lira civarında gerçekleşeceği de toplantıda gündeme geldi. Bu kalemdeki tasarruf miktarının azalmasında, ücretsiz kitap ve başarılı öğrencilerin özel okullarda eğitim görmesi için kaynak ayrılması ile Bingöl depremi için yapılan harcamalar ve otoyollarda daha düşük geçiş ücreti artışı olması nedeniyle buradan gelecek gelirdeki azalış etkili oldu.

IMF Çiçek ile ‘batık bankaları’ görüştü

TBMM Genel Kurulu`nda bu hafta yasalaşması beklenen İcra-İflas Tasarısı, IMF heyeti ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek`i biraraya getirdi. Bir saat süren görüşmede, IMF, tasarının gecikmesini eleştirdi. Çiçek ise ‘‘Bizden değil, sizden kaynaklanıyor. Gerekli bilgileri zamanında ulaştırmadınız’’ yanıtını verdi.

Çiçek, dün sabah yaptıkları görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini bildirdi. İcra-iflas tasarısının özellikle batık bankalardan alacakların hızlandırılmasını içerdiğini kaydeden Çiçek, Hürriyet`e şöyle dedi:

‘‘Bazı gecikmeler olduğu doğrudur. Düzenlemenin Temmuz ayının sonuna kalması, bizim değil, IMF`nin hatası. Bunu kendilerine de söyledim. Düzenlemeye ilişkin bilgiler ve değerlendirmeler bize zamanında gelmedi. Bunun sağlanmasının ardından da elimizden geleni yaptık. Meclis tatile girmeden yasalaşacaktır.’’

Çiçek, IMF`nin tasarının içeriğine yönelik bir itirazı olmadığını ifade etti. Çiçek, düzenlemenin temel yasa olması nedeniyle teknik bazı değişiklikleri önergeyle Genel Kurul`da yapabileceklerini bildirdi. Çiçek, tasarıya, alt komisyon aşamasında eklenen ve İstanbul Yaklaşımı`nı sürekli hale getiren, ‘şirket borçlarının uzlaşma ile yeniden yapılandırılması’ düzenlemesine IMF`nin itirazı olmadığını da bildirdi.

IMF tedbir istiyor hükümet ‘sorun yok’ diyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, 2003 bütçesinde 2.5 katrilyon liralık ek önlem istemesine karşın, hükümetin faiz dışı fazla hedefinde sorun olmayacağı yönünde mesaj vermesi şaşırttı.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gece toplanan ekonomi yönetimi; IMF`nin talepleri, kamu mali dengesi ile faiz dışı fazla hedefinin tutması için gerekli önlemlerin, bütçedeki hangi kalemlerden ayarlama yapılarak alınacağı konusunu tartıştı.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener toplantı bitiminde, ‘‘ek önlemin gündeme gelip gelmediği’’ sorusuna, ‘‘Faiz dışı fazla IMF ölçülerine göre de tamam. Hiçbir problem yok’’ yanıtını verdi. Ancak bu toplantıda, Haziran ayı rakamlarına göre sapma ihtimali yükselen faiz dışı fazla hedefine ulaşmak için ne gibi önlemlerin alınması gerektiği ele alındı.

IMF heyeti, Ankara`da sürdürdüğü görüşmelerde ekonomi bürokratlarına alınacak önlemlerin hızlı sonuç verecek nitelikte olmasını istiyor.

Geceyarısından sonraya sarkan toplantıda Maliye bürokratları Başbakan Erdoğan`a, döviz kurlarının düşük seyretmesi nedeniyle bütçede 500 trilyon liralık bir tasarruf sağlandığını aktardı. Memur maaşlarına yapılan ikinci yarı yıl zammını da yaklaşık 500 trilyon lira düzeyinde hesaplayan bürokratlar, düşük döviz kuruyla bütçede sağlanan tasarrufun memur maaşlarına kaynak olabileceği görüşünü iletti.

Bürokratlar harcamaların artmasına karşın, KİT dengesinin ‘fazla verdiğini’ bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu, ayrıca vergi tahsilatında da artış beklediklerin ifade ettiler.

Hisarcıklıoğlu: Yeni vergiye karşıyız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rİfat Hisarcıklıoğlu, hükümetin yeni kaynak arayışı kapsamında vergi getirmesi halinde, TOBB olarak buna karşı çıkacaklarını, itirazlarını Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetine de aktardıklarını açıkladı.

Hisarcıklıoğlu, ‘‘Kimsenin kaşıkla verip kepçeyle almak lüksü yok’’ dedi. Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyetiyle görüşen Hisarcıklıoğlu, birbuçuk saatlik görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. IMF heyetine, özel sektörün sorunlarını anlattıklarını söyleyen TOBB Başkanı, ‘‘Kaynaklar nereye kullanıldıysa oradan geri alınması lazım’’ dedi. Yeni bir yükü özel sektörün ve halkın kaldıramayacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ekonomik programın üretim ve istihdam boyutlarının ihmal edildiğini kaydetti.

Geçmişteki hataların tekrar edilmemesi ve popülist yaklaşılmaması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı, ‘‘Popülizmin bedelini sonuçta 68 milyon insan olarak hepimiz ödüyoruz’’ dedi.

Hisarcıklıoğlu, ek kaynağın vergi tedbirleriyle değil, tasarrufla sağlanması gerektiğini belirtti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.796 Değişim: 0,76% Hacim : 52.383 Mio.TL Son veri saati : 14:21
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5146 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9561 Değişim: 0,37%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.435,99 Değişim: 0,53%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.