Oral: Enflasyonsuz Türkiye`ye Ulaşacağız

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Maliye Bakanı Sümer Oral, enflasyonsuz bir Türkiye hedefine ulaşmakta kararlı oldukları bildirdi.

Bakan Oral, Maliye Teftiş Kurulu`nun 121`nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, üç yıllık ekonomik programın bir yıllık uygulama döneminde mal idengelerde herkesi sevindirecek gelişmelerin yaşandığını vurguladı. 2001 bütçesinde faiz ödemelerinin vergiye oranının yüzde 88`den yüzde 52`ye, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 11`den yüzde 3.4`e, faizin bütçe içindeki payının da yüzde 45`den yüzde 34`e çekildiğine işaret eden Oral, Bunlar kamu maliyesinin sağlıklı bir trende girdiğini gösteriyor dedi. Oral, bu iyileşmelerin kalıcı olması gerektiğini, bu durumda enflasyonun da aşağı ineceğini, mali yapının düzelmesiyle üretim-yatırım ikliminin doğacağını anlatti. Oral, Ekonomi canlıysa vergi musluğundan birşe yakar. Orayı canlandıracaksanız ki daha çok vergi doğurucu işlem olsun diye konuştu.

Yüzde 60-70 enflasyon olan bir ülkede gelir dağılımının düzgün olamayacağını belirten Oral, enflasyonun düşürülmesi yönünde sağlanan başarı ile halkta bunlar bu işi galiba başaracak anlayışının yerleşmeye başladığını vurguladı.

Oral, Türkiye`nin enflasyonsuz bir ekonomi ve çağdaş dünyanın güçlü ve şerefli bir üyesi olma hedefini başaracağını söyledi.

Devlet bakanı Tunca Toskay da programın birinci yılını değerlendirirken, kimsenin umutlu olmadığı bir noktadan yavaş yavaş umutların yeşerdiği bir noktaya gelindiğini ifade etti. Enflasyonun tek haneye düşeceğine olan inancın şubat-mart aylarında iyice güçleneceğini, bu konudaki tereddütlerin ortadan kalkacağını söyleyen Toskay, elde edilen sonuçları kalıcı kılmak için yapısal reformların ödünsüz biçimde uygulanması gerektiğine işaret etti. Tunca Toskay, Türkiye Cumhuriyeti devletini yeniden tanımlamak zorundayız. Görevleri nedir, ona göre gerekli reformları yapmalıyız diye konuştu.

Toskay, gazetecilerin nüfus sayımına ilişkin sorusunu yanıtlarken de daha önceki sayımlarda da hata olduğunu, ancak son sayımdaki hata oranının çok yüksek çıktığını belirtti. Fiktif nüfus rakamlarını belirten Toskay, Binaları numaraladık, sayımdan sonra yine numaraladık. Hayali nüfus yazma imkanı yok. 750 DİE uzmanı şu anda çalışıyor diye konuştu.

Yerel yönetimlere bütçeden yapılan yardımlarını nüfus kriterine bağlı olmasına dönük uygulama sürdükçe sayımlarda sistematik hatanın önüne geçilemeyeceğine işaret eden Toskay, sözkonusu yardımların nüfus dışındaki kriterlere bağlanması yönünde hükümete öneri götüreceklerini, bu sayede sayımlarda olası saptırımların önüne geçileceğini anlattı.

Toskay, bir soru üzerine, hükümetin şirket kurtarma operasyonu gibi bir niyeti olmadığını, kamu kaynaklarını yerli yerinde kullanan bir hükümet olduklarını ifade ederek, Tüm çabamız reel sektörde işletmelerin çalışmasını, fabrikaların açık kalmasını sağlamak diye konuştu.(ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5001 Değişim: 0,27%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5242
Açılış: 32,411
34,5576 Değişim: 0,18%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.502,04 Değişim: 0,76%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.506,73
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.