Oral: Alınan Önlemlerle Piyasalar ve Göstergeler Normale Dönmeye Başlamıştır

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Maliye Bakanı Oral: -Alınan Önlemlerle Piyasalar Ve Göstergeler Normale Dönmeye Başlamıştır -Program Kararlılıkla Uyglunmaktadır Ve Uygulanacak -Programın Hedeflerine Ulaşabilmesi İçin Gereken Ne İse Yapılacaktır.

ANKARA (A.A) - 11.12.2000 - Maliye Bakanı Sümer Oral, mali piyasalarda likidite alanında oluşan dalgalanmalara hükümetin son derece hızlı ve etkin bir şekilde müdahale ettiğini bildirerek, Alınan önlemlerle piyasalar ve göstergeler normale dönmeye başlamıştır dedi. Programın kararlılıkla uygulandığını ifade eden Oral, hedeflerine ulaşabilmesi için gereken ne ise yapılacağını söyledi. TBMM Genel Kurulu`nda, 2001 Mali Yılı Bütçesi ve 1999 Yılı Kesin Hesap Yasa tasarılarının görüşülmesine başlandı. Maliye Bakanı Oral, bütçeyi sunuş konuşmasında, bütçelerin her zaman devletin en önemli belgesi olduğunu ifade etti. Bütçelerin parlamentodaki tartışmalarının, Bütçe hakkı` ve Bilmek hakkı temelinde, ülkenin bütün sorunlarının gündeme getirilmesi ve tartışılması yoluyla daha farklı olduğunu kaydeden Oral, Çünkü bütçeler, hukuki, sosyal, iktisadi, mali ve siyasi boyutları itibariyle ülkenin ve insanlarının geleceğe hazırlanmasında etkin bir role sahiptir dedi. Bütçenin, 57. Hükümet`in ikinci bütçesi olduğunu anımsatan Oral, şunları söyledi: Bu bütçenin, kararlılıkla uyguladığımız üç yıllık ekonomik programın ikinci dilimi olması yanında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmemizi hedefleyen Uzun Vadeli Strateji ve Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı`nın ilk bütçesi olma gibi önemli bir özelliği bulunmaktadır. Uyguladığı programla hükümet, ekonomideki istikrarsızlığın temel nedeni olan kamu maliyesi başta olmak üzere ekonomik ve mali kurumları sağlıklı bir yapıya dönüştürmeyi, uzun yıllar yüksek düzeyde seyreden enflasyonu düşürmeyi, ülkede yatırım şevk ve iklimini yeniden yaratmayı ve yapısal reformların da desteğiyle sağlam bir zemin üzerinde istikrarlı ve sürekli bir büyüme ortamına kavuşturmayı hedeflemiştir. Oral, ülke ekonomisinin birbiriyle bağlantılı, birbirinden kaynaklanan sorunlarının bir bütün olarak ele alındığını bildirdiği konuşmasında, kapsamlı olmayan ve yapısal değişiklikleri ihmal eden programların vakit ve güven kaybına yol açtığını söyledi.

-KAMUOYUNUN DESTEĞİ KAZANILDI-

Türkiye`nin istikrarlı, kişilikli ve saygın bir dünya devleti olması, küreselleşmenin getirdiği imkanlardan daha fazla pay alması, siyasi ve iktisadi oluşumları kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirebilecek bölgesel bir güç konumuna gelmesinin amaçlandığını ifade eden Oral, sözlerini şöyle sürdürdü: Ekonomik programın uygulanmasında bugüne kadar ortaya konulan kararlılık ile iç ve dış piyasaların güveni ve kamuoyunun büyük desteği kazanılmış ve hedefe doğru önemli aşamalar kaydedilmiştir. Bundan sonra da sorunları toplumsal uzlaşma çerçevesinde, demokrasi güçlendirerek serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşmadan çözen, sişyaseti yurt içinde toplumsal uzlaşmanın, yurt dışında ulusal çıkarları koruyup gözetmenin bir aracı olarak gören ve kullanan bir hizmet anlayışıyla yolumuza devam edeceğiz.

-KÜRESELLEŞME-

Konuşmasında, küreselleşmenin dünyadaki toplum ve insanlara yaşam şartlarını sürekli ve kapsamlı biçimde geliştirmeleri yönünde önemli fırsatlar sağladığını da kaydeden Oral, ancak bu sürecin bazı ciddi sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Oral, herkesin yararına işleyecek bİr küreselleşme sürecini sağlayacak doğru sistem ve politikaların uygulamaya konmasının, uluslararası toplumun 21. Yüzyıl`daki kilit mücadelesi olacağını bildirdi.

-TÜRKİYE EKONOMİSİ-

Maliye Bakanı Oral, konuşmasında Türkiye ekonomisini değerlendirirken de hükümetin üç yıllık ekonomik programda küçülerek değil, büyüyerek istikrarı hedeflediğini belirtti. Programın iç ve dış çevrede kabul görmesi, dış borçlanmanın yapılabilmesi ve faiz oranlarının hızla düşmesinin, reel ekonominin asli faaliyetine dönmesini sağladığını savunan Oral, konuşmasını şöyle sürdürdü: Ekonomide bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 4.1, ikinci üç ayında yüzde 4.6 ve üçüncü döneminde de yüzde 6.9 oranlarında büyüme gerçekleşti. Böylece 2000 yılının dokuz aylık döneminde Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) yüzde 5.4 oranında büyüdü. Dokuz aylık büyüme tarımda yüzde 1.9, sanayide yüzde 5.8 ve hizmetlerde yüzde 7.9 oranlarında gerçekleşti. Bu dönemde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla da yüzde 6.5 oranında genişledi. Aylık veriler üretim artışının Ekim ayında da devam ettiğini göstermektedir. Bu olumlu gelişmeler, ekonominin 2000 yılının tamamında yüzde 6 oranında bir büyüme gerçekleştireceğini ortaya koymaktadır.

-ENFLASYON HEDEFİ-

Oral, petrol fiyatlarında öngörülenin üzerindeki yükselişin, ekonomideki cnalanmanın ve faizlerdeki gerilemenin getirdiği talep artışı nedenleriyle enflasyonda yıl sonu için hedeflenen seviyeye birkaç ay gecikmeli olarak ulaşılacağını ifade etti. Ekonomik teoriler yanında, sosyal bilimlerin de enflasyonu bir numaralı halk düşmanı olarak tanımladığını belirten Oral, Gerçekten bir ekonomik ve sosyal bataklık olan enflasyonu kurutmakta kararlıyız. Ve açıklıkla ifade ediyorum ki bataklık kuruyor dedi. Bakan Oral, hükümetin ekonomik programın son yılında enflasyon oranını tek rakamlı düzeye indirmeye kararlı olduğunu da söyledi.

-ÖDEMELER DENGESİ-

Bakan Oral, yıl sonu itibariyle cari açığın 8.2 milyar dolar, GSMH`nin de yüzde 4.1 düzeyinde olmasının beklendiğini bildirdi. Bu açığın programı aksatacak, endişe edilecek bir seviye olmadığını kaydeden Oral, Cari açığın ekonominin taşıyamayacağı bir seviyeye çıkmasına izin vermeyeceğiz dedi. Bu açığın azaltılması yanında yatırım, üretim ve istihdamın artması bakımından büyük önem taşıması nedeniyle ihracatın, uygulanan ekonomik programın en duyarlı alanlarının başında geldiğini vurgulayan Bakan Oral, ihracatı turizmle birlikte ekonominin itici gücü olarak gördüklerini söyledi. Bütçenin finansmanı için yılbaşından bu yana programlanan tutarın üzerinde, 7.5 milyar dolar dış borçlanma gerçekleştirilidiğini de bildiren Oral, ancak ekonomik programın sonucunda faizlerin hızla gerilemesinin kamu borçlanma malyetlerinin de önemli oranda düşmesini sağladığını kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5445 Değişim: -0,01%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5569
Açılış: 32,5468
34,8575 Değişim: -0,02%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.430,47 Değişim: 0,01%
Düşük 2.426,36 24.04.2024 Yüksek 2.430,74
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.