Önal: Spekülasyon Yapan Bedelini Öder

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Devlet Bakanı Recep Önal, bankacılık sisteminde bazı kuruluşların yalnız bırakılmaya çalışılmasına, asılsız söylentilerle piyasalarda başat pozisyon elde edilmesi girişimlerine kesinlikle göz yumulmayacağını söyledi. Spekülasyon yapanların, dedikodu çıkaranların bedelini en ağır bir şekilde ödeyeceğini vurgulayan Önal, sektör ne gerektiriyorsa hepsinin yapıldığını, sapma gösterenlerin sistemin kendisinin dışladığını kaydetti.

Önal, Japonya`ya yapacağı ziyaretten öne düzenlediği basın toplantısında, bankacılık sektöründeki son gelişmeleri de değerlendirdi. Tasarruf mevduatı Sigorta Fonu`na alınan bankalarla ilgili soruşturmalardan yola çıkılarak, bankaların ve bankacılığın güven ve itibarını zedeleyen söylentiler çıkarıldığını belirten Önal, Bir yandan medyada sansasyon yaratarak tiraj ve rating alma kaygısıyla, öte yandan mali piyasalarda bazı kesimlerce pazar payını genişletmek amacıyla yapıldığı düşünülen bu tür spekülasyonların, güven ve itibar temelinde işleyen mali piyasalar üzerinde olumsuz etkiler yarattığı kuşkusuzdur dedi.

Türk mali sisteminin sağlıklı işlemesi, sektörün siyasetten arındırılması amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun oluşturulduğunu kaydeden Önal, sistemi etkileyen her konuda tüm kuruluşların uyum ve eşgüdüm içerisinde çalıştığını söyledi. Önal, bankacılık sisteminin bir yeniden yapılandırma süreci içinde bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

Sektörde çalışan tüm kuruluşlarımız, ülke çıkarlarını gözeterek, sektörün sağlıklı ileyişi ve güven unsurunun muhafazası için üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu ve bu çerçevedeki her türlü çabayı en düzeyde göstermek zorundadırlar. Haksız rekabet koşulları yaratılarak, sistemde bazı kuruluşların yalnız bırakılmaya çalışılmasına, asılsız söylentilerle piyasalarda başat pozisyon elde edilmesi girişimlerine kesinlikle göz yumulmayacaktır. İçinde bulunduğumuz günlerde ortaya çıkan yapay güven bunalımı sonucunda, piyasa faizlerinin yükselmesi, menkul kıymetlerin değer kaybına uğraması, ekonomimiz için istenmeyen bir durumdur. sektörde gereksiz ve anlamsız yere oluşabilecek finansal yüklerin tümünün, yine sektördeklierce taşınacağından hiçkimsenin kuşkusu olmamalıdır.

Bakan Önal, geçici kazanımlar ve piyasa paylarının yükselmesi uğruna, çağdaşlığa ulaşma yolundaki bir ülkenin kredibilitesini zaafa uğratmaya, reel sektöre sıkıntıya sokmaya ve yeni işsizler yaratmaya kimsenin hakkı olmadığını belirterek, Asılsız haber yaparak, dedikodu çıkararak, söylenti yayarak bundan herhangi bir kazanç umanlar, bu davranışlarının bedelini en ağır bir şekilde ödenmek zorunda kalacaklardır. Bundan kimsenin kuşku duymaması gerekir dedi.

Sistem kendisi dışlayacak

Kaynak kullanımında kuraldışı davranışları ve yönetim kusurlarıyla banka sistemine zarar vermiş olanların da yaptıklarının yanına kar kalmayacağını ifade eden Önal, Geçici kazanımlarla bu tip olaylarla kazanç elde edebileceklerini düşünenler oluyor. Bunlar piyasada yalnızca kendilerinin kalacaklarını düşünüyorlar. Ama bu kişiler, giriştikleri hareketlerin tümünün kendilerine geriye döneceklerini görecekler. Sektör ne gerektiriyorsa hepsi yapılıyor. Sapma gösterenleri, sistem kendisi dışlamakta ve cezalandırmaktadır diye konuştu.

Bakan Önal, herkesin sorumluluğunun bilincinde olması ve mal ipiyasalarda dalgalanmalara yol açan söylentlierden kaçınması gerektiğini belirterek, iş çevrelerinden de bu tür söylentilere itibar etmemelerini istedi. Önal, gerekli hukuki işlemlerin yürütülmesinde, iyi niyetli girişimcileri tedirgin etmeyecek, bankacılığa güveni sarsmayacak bir özen ve duyarlılık içinde olunmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Banka birleşmeleri için getirilen vergi kolaylığının çok etkili olacağını ifade eden Önal, sağlanan olanağın her zaman ele geçen bir vergisel ayrıcalık olmadığını kaydetti.

Döviz alım-satımında kısıntı yok

Düçlü bankaların döviz topladığının anımsatılması üzerine Önal, Döviz alıp satmakta kısıntımız yok. İlan ettiğimiz kurdan Merkez Bankası döviz almaktadır. İsteyene istediği kadar da döviz vermektedir dedi. Döviz rezervinin güçlü olduğunu, Dünya Bankası ve IMF`yle gelinecek noktada ve 21`inden sonra gelecek fonlarla rezervlerle büyük artışlar olunacağını ifade eden Önal, döviz bakımından sıkıntı olmadığını, yanlış hesap yapanların yanıldığını savundu.

Üç kamu bankası için bir maddelik tasarı

Üç kamu bankasıyla ilgili yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandığını hatırlatan Önal, Sezer`in sorunlara duyarlılığını gösterdiğini söyledi. Metin kendilerine gelir gelmez Bakanlar kurulu`na sevkettiğini bildiren Önal, bu bankalardaki kamu payı yüzde 51`in altına düşünceye kadar meclis denetimi içinde olmasından yana olduklarını, bu amaçla bir maddelik tasarı hazırlayarak Bakanlar Kurulu`na sunduklarını bildirdi. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5590 Değişim: 0,14%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8975 Değişim: 0,67%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9229
Açılış: 34,6636
2.435,65 Değişim: 0,12%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.