Önal: Bireysel Emeklilik Sisteminde Vergi Teşviki Uygulanması Katılımı Sağlayacaktır

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Önal: Bu Sistemle Ulusal Gelirin Yüzde 10-15`İ Kadar Bir Fon Oluşturmayı Planlıyoruz -Emeklilik Şirketlerinin Ödenmiş Sermaye Miktarını 20 Trilyon Liradan 10 Trilyon Liraya İndirmeyi Benimsedik -Sistem 56 Yaşında Emekliliği Öngörüyor -Bireysel Emeklilik Sisteminde Vergi Teşviki Uygulanması Katılımı Sağlayacaktır


ANKARA (A.A) - 20.12.2000 - Devlet Bakanı Recep Önal, bireysel emeklilik ve tasarruf sistemiyle ulusal gelirin yüzde 10-15`i kadar bir fon oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Önal, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda ele alınan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatarım Sistemi Kanun Tasarısı`nın sunuşunu yaptı. Tasarıyla sosyal güvenlik reformunun önemli bir parçası olarak vatandaşların emekliliğe yönelik, gönüllü tasarruflarını düzenleyici bireysel emeklilik hesaplarına dayalı fonlu bir sistemin öngörüldüğünü anlatan Önal, şunları söyledi: Bireysel emeklilik sisteminin amacı, bireylere emekliliklerinde ek bir gelir sağlayarak refah düzeylerini artırmaktır. Sistemin kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayacı özelliği de buradan kaynaklanmaktadır. Bireylerin ve varsa işverenlerin ödeyecekleri katkılar, her bir katılımcı için ayrı hesapta toplanacakve yatırıma yönlendirilecektir. Emeklilik tarihine kadar bireysel hesaplarda biriken bu katkılar, bireylere, emekliliklerinde ek gelir sağlarken aynı zamanda uzun vadeli yatırım araçlarının yüksek getirisinden de faydanılmış olacaktır.


Bu sayede, asıl amaç olan bireysel refah seviyesi yükselişi yanında, uzun vadeli altyapı yatırımları için gerekli fonlar sağlanacak ve yeni yatırım, finansman olanakları ile istihdam genişleyecektir. Yani bireyler, emekliliklerine yönelik tasarrufta bulunarak yarınlarını güvence altına alırken, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı yaratacak büyük yatırımlara kaynak sağlayıp yeni iş olanaklarının doğmasına da neden olacaklardır. Recep Önal, bireysel emeklilik sisteminin
gönüllülük esasına dayandığını vurgulayarak, çalışanların ve işverenlerin katılımına ilişkin bir zorunluluk bulunmadığını söyledi. Önal, katılım gönüllük esasına dayandığı için başta vergi teşvikleri olmak üzere yapılacak düzenlemelerin katılımı sağlayacağını ifade etti. Bireysel emekliliğin 18 yaşın üzerindeki herkese açık olduğunu anlatan Önal, herkesin tasarrufu nispetinde bu sisteme katılabileceğini kaydetti.


10 TİRİLYON LİRA;

Recep Önal, emeklilik işlemlerinin bu alanda faaliyet gösteren şirketlerce yürütüleceğini kaydederek, tasarıda bu işi yapacak şirketlerde aranan 20 trilyon lira ödenmiş sermaye şartının, 10 trilyon liraya düşürülmesi yönündeki teklifleri benimsediklerini söyledi. Bireysel emeklilik sistemiyle ulusal gelirin yüzde 10-15`i kadar bir fon oluşturmayı plandıklarını anlatan Önal, bu fonların Zorunlu Tasarruf gibi devlete kaynak olarak kullanmalarının da sözkonusu olmadığını belirtti. Vatandaşların, emeklilik uygulaması için şirket değiştirmelerine olanak sağlandığını anlatan Önal, fonda biriken menkullerin Takasbank`ta saklanacağını söyledi. Önal, fon hesaplarının şeffaf olacağını ifade ederek, sisteme katılan bireylerin hesapları her zaman kontrol edebileceklerini söyledi. Komisyon, tasarının 5 kişilik bir alt kamisyon tarafından incelenmesi için toplantısını erteledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3298 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,1238 Değişim: 0,01%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.303,30 Değişim: 1,13%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.304,45
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.