"Ö.Lütfi Topal`in mal varlığı 2 Milyar dolar"

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

MASAK Başkanı Coşkun:"2 milyar dolarlık mal varlığı var. 500 milyon doları gazino geliri. Bunun 200 milyon dolarının vergisi ödenmemiş"

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Nejat Coşkun, 3 yıllık süreçte önlerine ihbar ve şüpheli işlem olarak bin 100 olay geldiğini, bunların 42`sinin adli sisteme intikal ettirildiğini bildirdi. Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) tarafından düzenlenen Yolsuzlukla Mücadele-Türkiye ve Dünya konulu panelde konuşan Coşkun, Birleşmiş Milletlerin Sınır Aşan Suçlarla Uluslararası Mücadele Sözleşmesi`nin yolsuzluğu Kamu otoritesinin kişilerin kendileri ya da üçüncü şahısların menfaatleri olarak kullanılması şeklinde nitelediğini söyledi. Türkiye`de de yolsuzluğun tanımında hemfikir olunması gerektiğini kaydeden Coşkun, yolsuzluğun kamunun hizmet maliyetini büyüttüğünü, kaynakların adil dağılımını engellediğini vurguladı. Ülkemizde yolsuzluklara karşı yeterli duyarlılığın gösterilmediğini savunan MASAK Başkanı, yolsuzlukların nedenlerini de şöyle sıraladı: Bu nedenler, kamu görevlilerinin yetkilerinin geniş, sorumluluklarının ise sınırlı olması, yakalama ve cezalandırma ihtimalinin düşüklüğü, yolsuzlukta taraf olanların karşılıklı ilişkisi ve işlerin kapalı kapılar ardında yapılması, kamudaki ücret düşüklüğü, liyakate dayalı ücret anlayışı olmaması olarak sayılabilir. Karmaşık işlemleri aşabilmek için de kişiler rüşvete başvurabilmektedirler. En kötüsü ise sisteme olan güvensizlik ve yolsuzluğun kanıksanmış olmasıdır.

-1 MİLYON 250 BİN ÖNCÜL SUÇ-

Coşkun, ülkemizde yolsuzlukla mücadelede yaşanan sıkıntılara da dikkat çektiği konuşmasında, kayıtdışılığın yüzde 50`lere ulaşmasının en önemli sorunlardan biri olduğunu ifade etti. Türkiye`de karaparanın öncül suçu bulunmadığına dikkat çeken Coşkun, Yolsuzlukla mücadele ve karapara ile mücadele aynı şey demek yanlıştır. MASAK`ın Alaattin Çakıcı`nın öncül suçlarını, adam kaldırma, silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi öncül suçları tespit hakkı bulunmamaktadır dedi. Jetpa olayında da bunun sıkıntısını yaşadıklarını kaydeden MASAK Başkanı, bu araştırma ile ilgili suç duyurularının belli çerçeve içinde kaldığını, hatta bu şirketin gazetede çıkan bir haber yüzünden kendilerini mahkemeye verdiğini anlattı. Adalet Bakanlığı Adli Sicil Genel Müdürlüğü suç istatistiklerine göre 1998 yılında 1 milyon 250 bin öncül suç ortaya çıktığını, bunların yüzde 33-34`ünü Çek Kanunu`na muhalefet suçlarının oluşturduğunu belirten Nejat Coşkun, Yolsuzluk eşittir rüşvetse ama rüşvet MASAK`da öncül suç değilse bin onunla mücadele edemiyoruz. (Tüm ağır suçlardan elde edilen para karaparadır) diyecek ve ona göre ceza vereceksiniz şeklinde konuştu.

-DGM SAVCILARIYLA TOPLANTI-

MASAK Başkanı, herkesin kendilerinden karapara aklama soruşturması değil, karapara bulmayı beklediğine de dikkat çekti ve geçen hafta 8 DGM Savcısı ve Bakanlık yetkilileriyle genel bir değerlendirme yapıldığını kaydetti. Bu çalışmada çeşitli tereddütlerin giderildiğini de anlatan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: 2002`de OECD Mali Suçlar Eylem Grubu yeniden üye ülkeleri dolaşmaya başlayacak ve 4 soru yöneltecek. (Karapara inceleme sayısı nedir? Cumhuriyet Savcılıklarına intikal eden sayı nedir? Mahkumiyet sayısı nedir? Müsadere edilen paranın tutarı nedir? Bizim 3 yıldaki olay sayımız bin 100. Bunlar ihbar ve şüpheli işlem şeklinde. Bugün bankalardan 570 şüpheli işlem raporu aldık. Bunların içeriği önemli. Gümrük idaresi de 300 civarında şüpheli işlem raporu verdi. Adli sisteme 42 olay intikal ettirildi. 1 mahkumiyet kararı çıktı. 5.2 milyon dolar paraya müsadere kararı alındı. 42 olaydan 1`inde ilerleme oldu. Hollanda polisi ile 5 büyük soruşturmanın koordineli götürüldüğüne de işaret eden Coşkun, ülkemizde konunun yeni oluşu yüzünden delillendirme problemi yaşandığını vurguladı.

-TOPAL OLAYI-

Karapara soruşturmalarının uzun sürdüğüne ve 4 ile 6 yıl arası devam ettiğine değinen Coşkun, şöyle konuştu: Bize göre telaş edecek, vehime kapılacak birşey yoktur. Avrupa ülkelerinden hiç birisinde Türkiye`den daha başarılı sonuç yoktur. O yüzden Türkiye, Finlandiya ve Kuveyt`e incelemeci olarak görevlendirilmiştir. Yolsuzlukla mücadelede ülkede veri tabanı oluşturulmalıdır. 20 bin doların üzerindeki nakit hareketlerine denetim getirilmesi şarttır. Nereden buldun bizim için de vazgeçilmezdir. 350-400 soruşturmada denetim birimlerinden 300 arkadaşımız çalışıyor. Bugün bir Ömer Lütfü Topal olayında hesap uzmanları 1 yıl çalıştı. Bin tapu bulundu. 2 milyar dolarlık mal varlığı var. 500 milyon doları gazino geliri. Bunun 200 milyon dolarının vergisi ödenmemiş. Ama Topal`ın ABD ve Belçika`da uyuşturucudan yattığı bilinmesine rağmen kalan 1.5 milyar dolar karapara iddiasında bulunamıyoruz. Bunu savcılar diyecek. Biz, kamuya malolmuş tüm olayları ele alıyoruz.

-ŞEFFAFLIK ŞART-

Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Özkan da paneldeki konuşmasında yolsuzlukla mücadelenin temelinde şeffaflığın bulunduğunu söyledi. Soru sorduğunda cevabını alamayan, vergisinin peşinde koşamayan yurttaşlar neyin hesabını soracak diye soran Özkan, yolsuzlukla mücadelenin elektrikli copu çıkarıp, oraya buraya cız-bız yaparak yürütülemeyeceğini ifade etti. Yanlış olayları bu kadar alkışlayan toplumların sağlıklı olamayacağını kaydeden Tuncay Özkan, Biz, çözüm üretmeyen toplum haline geldik. Yeni olan herşey bizi korkutuyor. Bu kadar abuksabukluk nasıl yapılır? diye konuştu. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimlerinden Ergin Ergül de mali suçların tümünün karapara kapsamına alınmasını isterken, Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan ise ülkemizde ardarda yapılan operasyonlara dikkat çekti ve Ne kadar büyükbaş hayvan, toplumu karartan olay varsa, operasyonlara onların adını verdik. Toplumu öyle hastalık sarmış ki, kaç operasyon daha lazım bilmiyorum dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5987 Değişim: 0,26%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,7973 Değişim: 0,39%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.408,87 Değişim: -0,99%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.