ODD Yönetim Kurulu Üyesi Koçak: Faizlerin nasıl gideceği belirleyici olacak

10.04.2019 - 11:18 | Son Güncelleme :
ODD Yönetim Kurulu Üyesi Koçak: Faizlerin nasıl gideceği belirleyici olacak | Ekonomi Haberleri

ODD Yönetim Kurulu Üyesi Koçak, "ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılması pozitif katkıda bulundu. Bu indirimlerin ve desteklerin devamı durumunda da geçen yıla paralel bir yere gidebileceğimizi düşünüyoruz. Bundan sonrası için de döviz kurlarının, faizlerin nasıl gideceği bu durumda çok belirleyici olacak" dedi.

 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Üyesi Bora Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018'in otomotiv sektörü açısından adeta 4 mevsimin yaşandığı bir yıl olduğunu söyledi. Geçen yılın başlarının iyi geçtiğini ve ortalamalara uygun ilerlediklerini ifade eden Koçak, ikinci yarısında döviz kurlarıyla faiz oranlarındaki artışla beraber satışlarda önemli seviyede azalma olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Normalde 80-90 binler seviyesinde olan pazar rakamlarının 20 bin adetlere kadar düştüğünü belirten Koçak, "Fakat yılın son çeyreğinde ekim ayında ÖTV ve KDV indirimlerinin açıklamasıyla stoklarda ciddi anlamda birikmiş olan araçları satma şansımız oldu. Şirketler stoklarını satınca daha sağlıklı yapıya ulaştılar ve yılı 600 bin adedin üzerinde bir şekilde kapattık." dedi.

ÖTV VE KDV İNDİRİMLERİNİN ETKİSİ

Koçak, bu yılın başında "Satışlar nasıl gider?" diye ciddi endişelerinin olduğunu ifade ederek, "ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılması pozitif katkıda bulundu. Daralmayı nispeten biraz daha azalttı. Biz daralmanın yarı yarıya olacağını düşünüyorduk, hatta yarından fazla olacağını düşünüyorduk. Bu indirimlerin ve desteklerin devamı durumunda da geçen yıla paralel bir yere gidebileceğimizi düşünüyoruz. Bundan sonrası için de döviz kurlarının, faizlerin nasıl gideceği bu durumda çok belirleyici olacak." diye konuştu.

##$HABER_1454192$##

Kiralama şirketlerinin yaşadığı likidite probleminin pazarı ciddi anlamda olumsuz etkilediğini dile getiren Koçak, "Bu likidite problemi nedeniyle aslında pazarın yüzde 20'sini satın alan kiralama şirketleri hemen hemen hiç satın alma yapamadılar. Daha çok perakende müşterilere satış gerçekleşti. Bunun önümüzdeki dönemde faiz oranlarının düşmesiyle, likiditenin de rahatlamasıyla değişeceğini umuyoruz. Beklentimiz bu yönde." değerlendirmesinde bulundu. 

Haberin Devamı

YENİ YATIRIMLARLA İLGİLİ GÜZEL SİNYALLER ALINIYOR 

Koçak, bu yılı geçen yılla aynı seviyede bitirmeyi öngördüklerini yineleyerek, şöyle devam etti: "2019'da pazarın 2018'e paralel kapanmasını umuyoruz. Oldukça interaktif bir şekilde bizden destek alan, bize destek vermeye açık olan yönetim söz konusu. Biz de bütün sıkıntılarımızı açıkça paylaşıyoruz. Bu destekleri alabildiğimiz sürece bu dönemi atlatabileceğimizi, geçen yıla paralel bir adetle kapabileceğimizi düşünüyoruz. Önemli olan tabii şirketlerin karlılığı için ihracat çok önemli. İhracatın düşmeden devamı çok önemli. Ülkeye yeni yatırım gelmesi önemli. Bununla ilgili güzel sinyaller alıyoruz. Önümüzdeki dönemde de inşallah iyi haberler alırız. İhracat sadece sipariş açısından değil de kendi ürünlerimizi geliştirip ihraç ettiğimiz noktada daha başarılı ve kalıcı başarılar yakalayabileceğimizi düşünüyoruz." 

"ÇOK YERLİLEŞMİŞ VE BAŞARILI BİR YAN SANAYİMİZ VAR" 

Anadolu Grubunun Isuzu ortaklığıyla yatırımı olan Anadolu Isuzu şirketinde dünyadaki tek Isuzu otobüs üretim üssü olduklarına dikkati çeken Koçak, şunları kaydetti: "Bu yıl büyük bir ihtimalle ciromuzun yüzde 75'ini ihracat gelirlerimizden elde edeceğiz. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15 ile 20 arası büyümeye işaret ediyor. Rekabetçiliğimizi koruduğumuz, destek aldığımız sürece ihracat gücünün Türkiye'nin her geçen gün artacağını düşünüyorum çünkü Türkiye bölgesindeki Doğu Avrupa ve Orta Doğu'daki en rekabetçi iş gücü rakamlarına sahip. Bunun bu şekilde korunması durumunda başarının devam edeceğini düşünüyorum. En büyük avantajlarımızdan bir diğeri de çok yerlileşmiş ve başarılı bir yan sanayimiz var. Her türlü ürünü geliştirip üretmeye imkanımız var." 

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5901 Değişim: 0,24%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,7974 Değişim: 0,39%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.407,46 Değişim: -1,04%
Düşük 2.405,99 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.