Niyet mektubu 30 madde

30.07.2003 - 11:41 | Son Güncelleme :

Uluslararası Para Fonu`na (IMF) gönderilen 5. Gözden Geçirmeye ilişkin Niyet Mektubu 30 maddeden oluşuyor

Uluslararası Para Fonu`na (IMF) gönderilen 5. Gözden Geçirmeye ilişkin Niyet Mektubu 30 maddeden oluşuyor.

Doğrudan Vergi Reformu`na ilişkin kanunun Kasım ayına kadar çıkarılması hedeflenirken, KİT`lerde yönetişimin geliştirilmesine ilişkin kanununun yıl sonuna kadar, Kamu Mali Yönetimve Kontrol Kanunu`nun ise Ekim sonuna kadar çıkarılacağı belirtildi.

Geçen hafta, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti tarafından imzalanarak IMF yönetimine gönderilen 30 maddelik Niyet Mektubu`nun, İcra Direktörleri tarafından okunması ve değerlendirilmesi süreci devam ediyor.

30 maddelik mektubun maddeleri arasında bölümler halinde bulunan, makroekonomik göstergeler, yapısal reformlar, bankacılık sektörü, kamumaliyesi, kamu sektörü ve özel sektör başlıkları altında, bu alanlardaki gelişmeler, gerçekleşmeler ve taahhütler bulunuyor.

Sosyal güvenlik yasalarının da Meclis`ten geçirilmesiyle, 5. Gözden Geçirme`ye ilişkin yapısal taahhütler tamamlanmış oldu.

Mektupta, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (BDDK) güçlendirilmesine ilişkin gerçekleşme ve taahhütler vurgulanırken, GSMH`nin yüzde 6.5`i oranındaki faiz dışı fazlayı gerçekleştirmek için gerekli tüm önlemlerin alınacağı işaret ediliyor.

Taahhütler ve diğer gerçekleştirmelerde gecikme olması durumunda ise, Ekim ayı sonu ya da Kasım ayı başında başlaması beklenen 6. Gözden Geçirme sırasında bunların telafisi yoluna gidileceği kaydediliyor.

Mektubun, İcra Direktörleri Kurulu`nun tatile gireceği 4 Ağustos`tan önce, IMF`de görüşülerek onaylanabileceği belirtiliyor.

Mektubun onaylanmasının ardından, IMF tarafından 500 milyon dolarlık kredi serbest bırakılacak.

TAKVİM
Meclis`in yoğun gündemi nedeniyle geciken kanunlar için, 5. Gözden Geçirmeye ilişkin Uluslararası Para Fonu`na (IMF) sunulan Niyet Mektubu`nda yeni takvim belirlendi.

Daha önce çıkarılması gerekenancak takvimde gecikme olan kanunlar arasında, Doğrudan Vergi Reformu,Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu, Personel Rejimi Kanunu ile KİT`lerde yönetişimin iyileştirilmesine ilişkin kanun sayılıyor.

Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu`nun Meclis`in tatilinin ardından çıkarılması yönünde IMF yönetimi ile uzlaşmaya varılırken, bunun Ekim sonuna kadar yasalaşması hedefleniyor.

Doğrudan Vergi Reformu`nun Kasım ayına kadar çıkarılması taahhütü yer alan mektupta, KİT`lerde yönetişimin iyileştirilmesine ilişkin taslağının yasalaşması için de bu yıl sonuna kadar süre öngörüldü.

BANKACILIK
Niyet mektubunda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun (TMSF) elindeki varlıkların satışı konusunda belirli bir noktaya gelindiği ifade edilirken, uzun dönemde, banka dışı kredi kurumlarının izlenmesive regülasyonunun Hazine`den BDDK`ye devredileceği belirtiliyor.

Fondaki bankaların tahsil edemediği alacaklarını satarken, kesilenvergiden de muafiyet sağlanacağı kaydedilen mektupta, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin olarak da Halk Bankası için 2003 tarihi, Ziraat Bankası için ise 2004 tarihi deklare ediliyor.

BANKALARIN İŞLEM MALİYETLERİNNİ AZALTILMASI
Mektupta, bankacılık aracılık ve işlem maliyetlerinin azaltılarak,reel sektöre verilen kredilerin artırılması konusunda özendirici politaların uygulanacağı da belirtiliyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5531 Değişim: 0,04%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9879 Değişim: 0,46%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0103
Açılış: 34,8286
2.427,15 Değişim: 0,16%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.