MESS, Birleşik Metal-İş ile de anlaştı

03.02.2020 - 08:43 | Son Güncelleme :
MESS, Birleşik Metal-İş ile de anlaştı | Ekonomi Haberleri

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, metal işçilerinin 2019-2021 dönemi toplu iş sözleşmesi üzerinde Birleşik Metal-İş ile de anlaşma sağladı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), yaptığı yazılı açıklamada, üyesi olan 201 iş yerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesinde Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları ile 29 Ocak'ta anlaştığını anımsattı.

Sözleşme sürecinde 10 bin çalışanı temsil eden Birleşik Metal-İş Sendikası'na karşı da çözüm odaklı yaklaşımın korunduğuna işaret edilen açıklamada, bugün yapılan görüşmelerde Birleşik Metal-İş Sendikası ile de diğer iki işçi sendikasıyla aynı şartlarda anlaşıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, MESS'in uzlaşmacı tutumu ve çabalarıyla 7 Ekim 2019'da başlayan toplu iş sözleşmesi görüşme sürecinin üç işçi sendikasıyla da imzalandığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi: "Sektörümüz, ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle toplu iş sözleşmemize ulusal sorumluluk bilinciyle yaklaştık. Sektörümüzün içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen sağduyulu ve özverili yaklaşımımızı koruduk. Herkes için sürdürülebilir refah sağlayacak bir sözleşmeye imza attık. Üretimin sürekliliği korunarak, çalışma barışı içinde, hiçbir kayıp yaşanmadan sürecin tamamlanmasını sağladık."

"METAL SANAYİNİ BÜYÜTMEK HEDEFİYLE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ"

Sözleşmenin özel sektördeki diğer sendikalı çalışanlar, kamudaki memur ve işçilerin yanı sıra beyaz yakalı çalışanların da ortalama ücret artışı oranlarının çok üzerinde bir ücret zammı içerdiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Bu avantajlı koşullardan Birleşik Metal-İş üyesi çalışma arkadaşlarımızın da faydalanacak olması memnuniyet verici. Metal sanayini büyütmek ve geliştirmek hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni dönem MESS Grup Toplu İş Sözleşmesinin çalışma arkadaşlarımız, iş yerlerimiz, sektörümüz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz."

Haberin Devamı

 

Açıklamada, yıllık ortalama yüzde 24,3 artışı içeren sözleşmeyle ilgili, şu detaylar paylaşıldı: "İlk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak. Dönem enflasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek. Böylece eylül 2019'dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak. İlk altı ay için saat ücreti 12 lira altında olan çalışanlara, saat ücreti 12 lirayı geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak. İyileştirmenin üzerine yüzde 17 oranında ücret zammı uygulanacak.

Sosyal yardımlar birinci yıl yüzde 20 oranında artacak. MESS üyesi iş yerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve öğrenim, evlenme, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor. Çalışanların özel hastanelerde ameliyat dahil kapsamlı tedavi olmasına olanak sağlayan MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası devam edecek."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: -0,18% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4599 Değişim: 0,04%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5314
Açılış: 32,4475
34,7453 Değişim: 0,07%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8371
Açılış: 34,721
2.475,19 Değişim: 0,52%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.475,33
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.