Merkez Bankası'ndan 'dolar' adımı

21.11.2017 - 10:15 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası'ndan 'dolar' adımı | Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürüldü, gündüz işlemlerde ise iki katına çıkarıldı.

Merkez Bankası (TCMB) bankalararası piyasada attığı adımlarla piyasaya yaptığı tüm fonlamayı yarından itibaren uyguladığı en yüksek faiz oranına sahip olan Geç Likidite Penceresi'ne taşıyor. Geç likidite penceresi borç verme faiz oranı yüzde 12.25 seviyesinde bulunuyor.

TCMB yaptığı açıklama ile "TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) yarından geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürülmüştür. Aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlenmiştir" denildi.

Haberin Devamı

##$HABER_1442111$##

Reuters'a bilgi veren bir TCMB yetkilisi, "Yarından itibaren tüm fonlama geç likidite penceresinden yapılacak. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 12.25'ye yükselecek" dedi.

TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden Mayıs ayı ortasından bu yana yüzde 11.90-12.00 bandına bulunuyor.

Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre yaklaşık 375 baz puan sıkılaştırma yapıldı ve bu adım piyasada tarafından ciddi bir sıkılaştırma ve kur üzerindeki baskıları azaltan en önemli etkenlerden biri olarak nitelendirildi.

TCMB'nin bugünkü adımı sıkılaştırmayı 375 baz puandan 400 baz puana çıkarmış olacak.

PARA POLITIKASI BASITTIR, ZOR OLAN BASIT OYNAMAKTIR

Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale, "Futbolun duayeni merhum Johan Cruyff “Futbol basittir, zor olan onu basit oynamaktır” demişti. Son dönemlerde Merkez Bankası’nın (TCMB) hamlelerine bakınca ister istemez bu sözü hatırlıyorum. Hatırlarsanız geçen senenin sonu bu senenin başında da TCMB faiz dışı bir dizi önlem almaya çalışmış, etkili olmayınca da geç likidite penceresini keşfetmişti" dedi.

Haberin Devamı

“Faizlere dokunmadan  faizi artır politikasının sonuna gelindi”

Özlale şöyle devam etti: "Bugün itibarıyla TCMB artık bütün likidite işlemlerini geç pencereden yapmaya başladı. Yani “faizi arttırmadan faizi arttır” politikasının da sonuna gelindi. Son bir sene bize çok açık bir şekilde gösterdi ki TCMB’nin döviz piyasalarında –döviz likiditesini iyileştirme, vade riskini azaltma gibi- aldığı önlemler olumlu olsa da bu döviz kurunu tek başına düşürmeye yetmiyor. Bozulan enflasyon dinamikleri, yükselen ülke risk primi, kısa vadede sıkışan özel sektör borcu gibi çok temel problemler var. Bütün bunları görmezden gelip dolambaçlı yollara sapmanın yatırımcılar nezdinde çok fazla bir değeri yok. Korkum o ki bu sorunları günlük tedbirlerle örtmeye çalışmanın önümüzdeki dönemdeki faiz maliyeti daha da yüksek olacak."

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3662 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9612 Değişim: -0,30%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,06 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.