Merkez Bankası ne yapacak?

18.01.2018 - 09:00 | Son Güncelleme :
Merkez Bankası ne yapacak? | Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası yılın ilk Para Politikası Kurulu’nu bugün topluyor. Piyasa, kurdaki yükselişe rağmen Merkez Bankası’nın faiz oranlarında bir değişiklik yapmayacağı görüşünde. Bankacılar, Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu korumasını bekliyor.

Kurlarda son günlerde yaşanan yükselişin, Merkez Bankası’nın faiz artırım kararına yetecek düzeyde olmadığı belirtiliyor. O nedenle bugün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası’nın faizde bir değişiklik yapmayacağı yönündeki piyasa tahminleri değişmedi.

Piyasada yüzde 100’e yakın oranda, faizde değişiklik olmayacağı beklentisi hakim. Bugünkü Merkez Bankası toplantısından faiz artışı çıkmayınca kurların biraz daha yukarı çıkabileceği ancak fazla tırmanmadan yeniden sakinleşeceği beklentisi olduğunu da eklemek gerekiyor. Örneğin toplantıya kadar 3.82 TL’ler düzeyinde bir dolar kuru varsa, bunun 3.86-3.87 TL’lere kadar çıkabileceği, oralarda durup, diğer şartlara göre bir miktar daha aşağı gelebileceği söyleniyor. Özetle; çok önemli bir riskin realize olmaması halinde kurlardaki oynamanın bu şekilde devam edeceği beklentisi yaygın.

Haberin Devamı

##$HABER_1443460$##

Son günlerdeki kur artışının Afrin harekatı beklentisiyle çıktığını, bu nedenle olumsuz ayrıştığımızı kaydeden bir bankacı, ancak bunun ötesine geçilip sıcak çatışmanın olacağının beklenmediğini söyledi. Uluslararası piyasalarda Türkiye’ye bakışı sorduğumda ise genelde olumlu bakışın sürdüğünün kaydetti. Yılbaşından bir-iki gün sonra sıcak para akışının durduğunu, özellikle siyasi riskler nedeniyle bekleme dönemi yaşandığını  kaydeden bankacı, “Türkiye’nin ABD ile çelişkisinin dozuna bakılıyor. Bırakın sıcak çatışmayı Türkiye’nin ABD ile politik çatışmayı bile sertleştirebileceği pek sanılmıyor. Bunun yanında büyümenin ciddi oranlarda düşüşüne izin verilmeyeceği, Merkez Bankası’nın ise çok sıkı olmadan durumu idare eden tavrına devam edeceği beklentisi olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Bu beklentilerin Türkiye’ye sıcak para girişi için yeterli olduğunu kaydeden aynı bankacı, “Çok radikal değişiklik olmazsa, Türkiye’ye sıcak para girişi aralıklarla devam eder, çok büyük bir sorun olmaz gibi gözüküyor” dedi. Afrin’deki hareketin piyasada sinirleri biraz gerdiğini kaydeden başka bir aracı kurum yetkilisi ise piyasaların çok daha tırmandırmadan bu işin çözüleceğine inandığını kaydetti. Piyasalardaki çoğunluğun “Türkiye’nin biraz itiraz edebileceğini ama radikal bir karşı çıkış gösteremeyeceği” inancında olduğunu da sözlerine ekledi.

KUR ARTIŞININ NEDENİ SİYASİ

Bir başka bankacı ise son günlerdeki kur artışında Merkez’in politikalarının etkisi bulunmadığını tümüyle siyasi kaygılardan kaynaklandığını, bu nedenle Merkez’in buna tepki vermesinin beklenmediğini söyledi.Faiz oranlarının hâlâ yüksek sayılabileceğini kaydeden aynı bankacı, enflasyonun yüzde 15’lere kadar çıkacağını bekleyenler bulunduğunu ama sayısının az olduğunu söyledi. Buna karşılık enflasyonun yeniden tek haneye inmesini bekleyenlerin sayısının da bir hayli azaldığını kaydeden bankacı, bu seviyelerde, birkaç puan aşağı ve yukarısında seyredeceği beklentisi olduğunu, mevcut faiz oranlarının da buna yetebileceğinin düşünüldüğünü söyledi.

Bankacıların yüzde 90’ından fazlası PPK toplantısından faiz artışı çıkmasını beklemiyor. Buna karşılık büyük bir çoğunluk, PPK metninde  yine, “gerekirse paranın daha da sıkılaştırılacağı” mealinde bir açıklama notu göreceklerini tahmin ediyor.

Bu arada piyasaların asıl beklentisinin 30 Ocak’ta Merkez Bankası Başkanı’nın açıklayacağı Enflasyon Raporu olduğunu söylemek gerekir. Bu yıl sonu için belirlenen yüzde 7’lik enflasyon hedefinin değiştirilmesi beklenirken, başkanın vereceği mesajların da önemli olacağı kaydediliyor.

KEŞKE KÜÇÜK DE OLSA ARTTIRILSA

Bankacıların beklentisi yukarıda belirttiğim bu yönde ama “Doğrusu bu mu?” diye sorarsanız yanıt olumlu değil. Bankacıların bir bölümü “Keşke” diye söze başlayıp, “Ocak ve Mart aylarında, küçük de olsa, faiz arttırımları yapılsa” diyorlar. Bu takdirde enflasyonla mücadele konusunda çok daha ciddi bir mesajın verilmiş olacağını, “Temkinli ve enflasyonla gerçekten mücadele etmeye niyetli Merkez Bankası yönetimi” algısının oluşumuna büyük katkı vereceğini belirtiyorlar. Her ne kadar Merkez Bankası anketlerinde 12 ve 24 aylık enflasyon beklentileri, çok küçük de olsa, gerileme gösterse de orta vadede enflasyon sorunun devam ettiğinin herkes tarafından görüldüğünü kaydeden bir bankacı, “Küçük oranlı faiz artışlarının bile hem piyasa güveninde önemli rol oynayacağını, hem de kurlardaki artışı engelleyebileceğini” söyledi. Aynı bankacı “yapar mı?” diye sorduğumuzda, böyle bir hareket beklemediğini de ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.066 Değişim: -0,15% Hacim : 39.928 Mio.TL Son veri saati : 12:34
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3736 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9914 Değişim: -0,21%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,14 Değişim: 0,25%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.