Mehmet Şimşek'ten 'Otomatik BES' açıklaması

19.05.2017 - 23:30 | Son Güncelleme :
Mehmet Şimşek'ten 'Otomatik BES' açıklaması | Ekonomi Haberleri

Şimşek, otomatik Bireysel Emeklilik Sisteminin hızla büyümeye devam ettiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2003 yılında başlayan ve devlet katkısıyla 2013 yılında yeni bir ivme kazanan Bireysel Emeklilik Sistemi'nin, bu yıl başlatılan Otomatik Katılım Sistemi ile yeni bir aşamaya geçtiğini söyledi.

Türkiye'de tasarrufların artırılması amacıyla 1 Ocak'tan itibaren "kademeli" otomatik BES uygulaması başlattıklarını ifade eden Şimşek, reform niteliğindeki otomatik katılımla ilk etapta bin ve üzeri çalışanı olan özel sektörün, 1 Nisan'dan itibaren de 45 yaş altı kamu çalışanları ile 250-1000 çalışanı bulunan özel sektörün sisteme dahil olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Şimşek, 2003'ten 2013 yılına kadar 3 milyon kişinin katıldığı BES'in 2013'te hükümetin yürürlüğe koyduğu yüzde 25 devlet katkı payı uygulamasıyla süratle yükseliş trendine girdiğine işaret ederek, sistemin 5 Mayıs itibarıyla 6,8 milyon katılımcıya ulaştığını, biriken fonun ise 67 milyar lira olduğunu bildirdi.

KISA SÜREDE 2,9 MİLYON ÇALIŞAN SİSTEME KATILDI

Otomatik BES uygulamasının da hızla büyümeye devam ettiğini vurgulayan Şimşek, söz konusu sistemdeki çalışan sayısının 10 Mayıs itibarıyla 2,9 milyon kişiye, fon büyüklüğünün ise 364 milyon liraya ulaştığını söyledi.

Sistemdeki 2,9 milyon kişinin 1,4 milyonunu memurların oluşturduğuna işaret eden Şimşek, 15 Haziran'a kadar cayma süresi bulunan memurların yaklaşık yüzde 75'i sistemde kalmayı tercih ettiğini belirtti.

Öte yandan, Suudi Arabistan'da düzenlenen İslam Kalkınma Bankası (İKB) İcra Kurulu 42'nci Yıllık Toplantısı temasları sırasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yıllık toplantılarda, bankanın üye ülkelere daha güçlü bir şekilde destek vermesi için ortaya konulan vizyon ve stratejilerin tartışıldığını ve oldukça verimli geçtiğini belirtti.

Haberin Devamı

Toplantılarının yanı sıra birçok ikili görüşmenin yapıldığına dikkatine çeken Şimşek, "Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı ve Suudi Arabistan Maliye Bakanı ile bir araya geldik. Ayrıca bizden randevu talep eden birçok Afrika ve diğer İslam ülkelerinden maliye bakanlarıyla da görüştük. Birçok ülke ile ikili temaslarda bulunma fırsatımız oldu. O açıdan da çok verimli oldu. Bu toplantıların avantajı küçük dar bir mekanda aynı anda birçok ülke ile birçok konu konuşulabiliyor." dedi.

Cidde Ticaret Odası Başkanı'nın yanı sıra İslam Ülkeleri Ticaret Odaları Başkanı Şeyh Salih ile de görüştüklerini vurgulayan Şimşek, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında karşılıklı yatırımların artırılması konusunda fikir alışverişinde bulunduklarına işaret etti.

MEGA BANK PROJESİ

Endonezya Maliye Bakanı ve İKB Başkanı ile de ikili görüşmelerde bulunduklarını aktaran Şimşek, Mega Bank ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her iki görüşmede de Mega Bank konusunu ele aldık ve bir şekilde süreci hızlandırmak istediğimizi ifade ettik. Biliyorsunuz hem Endonezya hem Türkiye bu Mega Bank'a ev sahipliği yapmak istiyor. İKB ise bu konuda 'siz kendi aranızda karar verin' yaklaşımında. Biz daha önce farklı coğrafyalara hitap edeceğimizden dolayı yani Asya'ya Uzakdoğu'ya Cakarta'da kurulacak bir Mega Bank'ın hizmet vermesini, Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Orta Asya'da Türkiye'de İstanbul'da kurulacak bir Mega Bank'ın hizmet vermesini öngörecek bir çerçeve önermiştik. Endonezya Maliye Bakanı yakın dönemde değişti. Kendisi biraz bu konuları çalışmak için zaman istedi. Dolayısıyla inşallah bir daha ki sefere bu konuyu da bir karara bağlamayı ümit ediyoruz."

İKB Başkanı'nın da sürecin hızlandırılmasından yana olduğuna dikkati çeken Şimşek, bankanın önemine dair, "Mega Bank konusunda biraz daha zamana ihtiyacımız var. Mega Bank projesi önemli. İslami finans, faizsiz finans, faizsiz bankacılık ve faizsiz sermaye piyasalarının gelişmesinde likidite ve kaynak anlamında önemli bir katkı sağlayacak bir platform. Dolayısıyla biz bu 'Mega Bank' projesine başından beri talip olduk" ifadelerini kullandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5064 Değişim: 0,29%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5132
Açılış: 32,411
34,5753 Değişim: 0,24%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.504,48 Değişim: 0,86%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.505,72
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.