Mavi Akım’da son tur başlıyor

29.07.2003 - 14:46 | Son Güncelleme :

Mavi Akım Projesi konusunda çözüm arayan Gazprom CEO’su Miller, Enerji Bakanı Güler’le yeniden görüşmek üzere Türkiye’ye gelecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı HilmiGüler, Mavi Akım Projesi çerçevesinde gaz alımına protokolde öngörülen 1 Ağustos´ta, zamanında başlanacağını, bunun tahkimle bir alakası olmadığını söyledi. Formül konusunda ısrarlı olduklarını ve yarın görüşmelere yeniden başlanacağını ifade eden Bakan Güler, ´´bugün de bazı gelişmeler olabilir´´ dedi.

LPG SEKTÖRÜNÜ PETROL PİYASASINDAN AYIRACAĞIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı HilmiGüler, patlamalar olmayan, infilaklar olmayan çağdaş bir LPG sektörü için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Petrol & Gaz Gazetesi tarafından düzenlenen, Enerji Günleri´nin ´´LPG Sektörü... Sorunlar, Çözüm Önerileri´´ konulu oturumu, Hilton Oteli´nde yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin ve kendilerinin enerjiye son derece önem verdiklerini ve enerjinin ülke kalkınması sürecinde önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. İktidara gelmeden önce AK Parti olarak ´´ulusal güven´´ unsuruna büyük önem verdiklerini anlatan Bakan Güler, söz konusu unsurun ise ´´Siyasal güven, idari güven, hukuki güven ve mali güven´´ olmak üzere4 bileşeni olduğunu kaydetti.

Enerji Bakanlığı olarak bunları yapmaya çalıştıklarını belirten Güler, siyasal güveni tek parti olarak iktidara çıkmakla sağladıklarını, idari güveni kadrolarda değişiklik yaparak oluşturduklarını, hukuki güven için de bir çok yasa çıkardıklarını, mali güveninde zaten bunların yapılmasıyla kendiliğinden oluşmaya başladığını belirtti. Güler, ´´Bu dört güven çok önemli idi. Bunlar gerçekleşiyor. Bununsonucunda da büyüme gerçekleşiyor. Standard and Poor´s´un (S&P) puanları gelmeye başladı...´´ diye konuştu.

ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ ÇALIŞMALAR
İktidara geldikleri günden beri, enerji sektöründe yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Güler, Türkiye´nin enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı olduğunu hatırlatarak, yerli kaynaklara dönme çalışmalarıbaşlattıklarını anlattı. Önlem alınmasaydı, 2020 yılında Türkiye´nin yüzde 80 oranında dışabağımlı olacağını belirten Güler, şöyle konuştu:

´´Yerli kaynakları ihmal etmememiz lazım. Petrol aramalarına ağırlık vermemiz lazım. Bilimsel çalışmalar ve teknik son derece önemli. Bunları çok kararlı bir şekilde uygulamaya çalışacağız. Akıl ve teknik neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Problemler var tabi. Ama ne kadar az problem olursa, o kadar memnun olacağız.´´ Çalışmalar kapsamında, Maden Kanunu´nu yeniden ele aldıklarını, Petrol Kanunu´nu da ´´petrol aramaları ve petrol piyasası´´ olmak üzere 2 ayrı şekilde ele aldıklarını kaydeden Bakan Güler, söz konusu kanunun hazırlandığını, ama yeni görüşler gelir diye özellikle ellerinde tuttuklarını, Bakanlar Kurulu´na göndermediklerini söyledi.

LPG SEKTÖRÜ
LPG sektörünü özel bir yerde tutup, petrol piyasasından ayırabileceklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, ´´Böyle teklifler geliyor. Talepler daha kuvvetli gelirse LPG sektörünü petrolpiyasasından ayıracağız. Bunu yaparken de sizlere danışacağız´´ dedi. Patlamalar olmayan, infilaklar olmayan, çağdaş bir LPG sektörü için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Güler, şunları söyledi: ´´Dönem değişti, bundan sonra büyük karlar beklemeyeceksiniz. Yaniburada maksimizasyondan, belki optimizasyona geçmemiz gerekecek. Daha temiz, daha çağdaş, daha düzenli bir sektör olacak. Zaten yasalarda bunun için çıkartılıyor. Sizden de bu konuda destek bekliyoruz.´´ Bakan Güler, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi Türkiye´nin tekrar birinci lige çıkması gerektiğini vurgulayarak, ´´Şu anda biz pisti hazırlıyoruz. Problemleri biliyoruz, çözeceğiz´´ diye konuşmasını tamamladı.

SORULAR
Bu arada Bakan Güler, toplantıya girişte gazetecilerin doğalgaz veMavi Akım konularındaki sorularını yanıtladı. Mavi Akım boru hattının, 1 Ağustos´ta açılacağını kaydeden Bakan Güler, ´´Tahkime gidilirse de açılacak mı?´´ şeklindeki bir soru üzerine, tahkimin ayrı bir süreç olduğunu kaydetti. ´´Türk müteahhitlerinin bazı eleştirileri var´´ şeklindeki bir başka soru üzerine de Bakan Güler, şunları söyledi: ´´Kesinlikle böyle bir şey yok. Onlarla görüştüm. Nihat Özdemir ile de görüştüm. Bu maksatlı olarak yayılan bir haber. Tam tersine bizlerle daha fazla ilişki kurmak istiyorlar. Sadece enerji sahasında değil, müteahhitlik ve diğer hizmetler için çok yoğun bir süreç başlıyor. İlişkilerimiz de fevkalade güzel.´´
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.