Krizin üstünden 10 yıl geçti ama...

10.09.2018 - 16:26 | Son Güncelleme :
Krizin üstünden 10 yıl geçti ama... | Ekonomi Haberleri

Lehman Brothers'ın çöküşü ve küresel finans krizinin başlamasının üzerinden 10 yıl geçti ancak sanayileşmiş dünyanın büyük bölümü daha tam anlamıyla toparlanamadı. Bu durumun, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü yapacağı politika toplantısında açıkça görülmesi bekleniyor.

Euro bölgesinin bazı önde gelen ekonomilerinin, teşviklere rağmen hâlâ kriz öncesi boyutlarına dönememiş olması nedeniyle ECB sağladığı desteği ancak çok küçük miktarlarda geri çekebiliyor.

Reuters'da yer alan habere göre; başkan Mario Draghi bir kez daha, toparlanmayı aksatmamak için daha uzun bir süre gereken desteği sağlama vaadini tekrarlayacak.

Haberin Devamı

Dışarıdan bakıldığında ekonomi sağlıklı görünüyor. Büyüme altıncı yılında, istihdam rekor yüksek düzeylerde, ücretler nihayet artıyor ve enflasyon 2010'ların sonunda bankanın hedefine yaklaşacak gibi görünüyor.

Bütün bunlar, Draghi'nin Ekim'den itibaren tahvil alımlarını yarıya indirmek ve yıl sonuna doğru tamamen bitirmek yolundaki "beklentisini" destekleyecek unsurlar.

Buna rağmen yatırımcılar, destek programını çoktan fiyatlandırdıkları için, ECB'nin dilindeki böyle ince nüansların üzerinde durmayabilirler.

##$HABER_1448985$##

Onun yerine dikkatler, derindeki tembel enflasyon, siyasi çalkantılar ve büyük ülkeler arasında kızışan ticaret savaşı ışığında, ekonomik zayıflama işaretlerine yoğunlaşacaktır. Bütün bunlar büyümeyi rayından çıkarabilir ve ECB'nin aşırı düşük faiz oranları dönemini terk etmesini zorlaştırabilir.

Ubs ekonomistleri yazdıkları bir notta, "İtalya'nın (mali kurallara) uyumu konusundaki belirsizlik ciddi ölçüde arttı, Brexit müzakereleri için son tarih yaklaşıyor, ABD ile ticaret gerilimleri tırmandı ve gelişen piyasalardaki volatilite de büyüyor" dediler.

"SONUÇ OLARAK ECB'NİN BASIN TOPLANTISININ GÜVERCİN HAVASINDA GEÇMESİ BEKLENİYOR."

Gerçekten de büyüme ECB'nin bu yıl projeksiyonlarını aşıyor. Faiz belirleyiciler için önemli bir dikkat noktası olan alt enflasyon ise beklenmedik biçimde yumuşadı.

Haberin Devamı

Bu durum, ECB'nin basın toplantısında açıklanacak olan yeni projeksiyonlarında bazı mütevazi kısıntılar olabileceği izlenimi veriyor.

Yine de Draghi muhtemelen euro bölgesi ekonomisinin gücünün, birkaç ay önceki tahminlerden biraz daha yavaş da olsa, euro bölgesinde yeni istihdam yaratmaya hâlâ yeterli olduğu argümanını kullanacaktır.

Draghi muhtemelen, bunun enflasyon baskısının artmasına yol açacağını ve ECB'nin yapması gerekenin sadece sabırlı davranıp teşvikleri kesmede acele etmemesi olduğunu söyleyecek.

Bu düşünceyle Draghi, muhtemelen faizleri gelecek yaz boyunca da rekor düşük düzeyde tutma vaadini tekrarlayacak. Biraz muğlak olan bu ifade bankaya esneklik ve zaman kazandırıyor.

Aynı gün toplanacak olan İngiltere Merkez Bankası (BoE) da büyük olasılıkla politikasını değiştirmeyecek ve ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılması gerçekleşene kadar geri planda kalacak.

Ekonomistler, hükümetin çıkışı yönetecek bir anlaşmaya varmayı başaramaması halinde bunun İngiltere için büyük ekonomik zarar doğuracağını söylüyorlar.

Commerzbank ekonomisti Peter Dixon, bir "sert Brexit"in İngiltere'de ilk aşamada GSYH'nın yüzde 1.5 düşmesine neden olabileceğini söyledi.

"Analizlerimiz, sekiz yıl sonra gerçek GSYH'nın, Brexit olmasaydı olacak olan baz çizgisinden yüzde 4.5 daha düşük olacağını gösteriyor."

Faiz oranını geçen ay yükselten BoE, bu toplantıda muhtemelen oy birliğiyle faizi sabit tutma kararı alacak ancak düzensiz bir çıkış riski konusunda yapılacak yorumları çok dikkatle izleyecek.

Başkan Mark Carney'in görev süresinin sona ereceği 30 Haziran 2019 tarihinden sonra da başkanlıkta kalmayı düşünebileceği yolunda bir açıklaması, piyasaları rahatlatabilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5864 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7653 Değişim: 0,10%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,94 Değişim: 0,94%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.