KOBİ`lere yeni teşvik sözü

23.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Reel ekonomiye destek kapsamında `genel teşvik uygulamaları`na hız veriliyor. Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) yatırımları başta olmak üzere reel ekonominin canlanabilmesi için bir dizi teşvik uygulamaları başlatılacak.Genel teşvik için ayrılan 150 trilyon liralık ödeneğin yanı sıra KOBİ durumundaki sanayicilere, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği mali yardımlarını da kullanarak, ilave mali imkanlar sunulacak.
Halk ve Ziraat bankalarından eylül ayından itibaren de, KOBİ`lere, 100 milyar liralık limitin üstünde yeni kredi verilmesi planlanıyor. KOBİ`lere kaynak aktarımında, Türkiye Halk Bankası`nın yanı sıra Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Sınai Yatırım Bankası da aracı bankalar olarak çalışacaklar. Ayrıca, yapılan çalışmalar çerçevesinde, genel teşvik sürecindeki bürokrasi azami düzeyde azaltılacak, teşvik süreci kısaltılacak.

KOBİ`ler ihtiyatlı yaklaşıyor

Öte yandan KOBİ`lere 2001 yılının ilk beş ayında 2.8 trilyon teşvik verildi. KOBİ`lere verilen teşvik geçtiğimiz yıl ise, 36.7 trilyon olarak gerçekleşti. DÜNYA`ya açıklama yapan yetkililer, özellikle bu yılın ilk beş aylık döneminde KOBİ`lere verilen teşvikler dikkate alındığında yeni gelecek teşviklere pek umutla bakmadıklarını belirttiler. Yeni uygulamaların `sözden` öteye gitmeyeceğini iddia eden yetkililer, Bu teşvikler elbette bizim için çok önemli ama, umarız gerçekleşir dediler. Yetkililer, bugüne kadar verilen hep teşvik sözleri yerine reel sektörün sorunlarına yönelik acil tedbirler beklediklerini ifade ettiler.

Yeni krediler yolda

Reel ekonominin canlanması uygulanacak teşvikler çerçevesinde Halk ve Ziraat bankalarının pasiflerindeki borçlarının azalacağı eylül ayından itibaren, KOBİ`lere, 100 milyar liralık limitin üstünde yeni kredi verilmesi planlanıyor. Halk ve Ziraat Bankaları`nın pasifteki borçlarının ise, eylül ayında 1-2 katrilyon lira düzeyine ineceği hesaplanıyor.

KOBİ`lerde, son bir haftadır 100 milyar liraya kadar olan kredilerin tamamı ödenmeye başlanırken, bunun üstündekilerde ise kredinin yüzde 25`i ile faizlerinin ödenmesi kaydıyla kalanının döndürülmesi de uygulamaya sokulacak.

Yeni mevzuat çerçevesindeki uygulamayla, halen verilen teşvikler imalat, tarımsal sanayi, turizm, eğitim, sağlık, madencilik ve yazılım geliştirme yatırımlarına yönelik faaliyetleri kapsıyor.

KOBİ yatırımlarına, gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu (TKF) istisnası, yatırım indirimi, KDV istisnası, vergi resim ve harç istisnası ile Yatırımları Teşvik Fonu`ndan kredi tahsisi gibi destek unsurları uygulaması bekleniyor.

Yatırım indirimi

Yatırım indirimi ise, gelişmiş yörelerde yapılacak. Halen, yatırım indirimi AR-GE, çevre koruma, turizm, eğitim, madencilik, yazılım geliştirme yatırımları ile teknoparklarda, küçük sanayi sitelerinde ve küçük sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlarda yüzde 100, gelişmiş bölgelerde yapılacak diğer yatırımlarda ise yüzde 60 olarak uygulanıyor. KOBİ teşvik belgesi kapsamında yapılacak yeni makine ithalat ve yerli teslimleri de, KDV`den muaf tutulacak.

Yatırımın tamamlanmasını müteakip iki yıl içinde, bin dolar tutarında ihracat yapılacağına dair aracı bankaya taahhütte bulunulması kaydıyla şirket kuruluşu teşvik belgesinde öngörülen özkaynak tutarını geçmemek üzere, sermaye artırımı, yurtiçinden veya yurtdışından sağlanacak yatırım kredilerinin alınması ve geri ödenmesi, yatırımlara ilişkin gayrimenkullerin ve irtifak haklarının ayni sermaye olarak konulması halinde bunların şirket adına tapuya tescilinden damga vergisi ve harç alınmayacak.

Faizsiz sabit yatırım

Fon kaynaklı krediler, makine ve teçhizat alımı için yatırım kredisi, hammadde ve işletme malzemesine yönelik olarak işletme kredisi olarak kullandırılabilecek. Fondan, imalat ve tarımsal sanayi sektörlerinde yapılacak

yatırımlarda, faizsiz sabit yatırım tutarının Kalkınmakta Öncelikli Yöreler`de (KÖY) orta ölçekli işletmeler için yüzde 40, normal yörelerdeki orta boy işletmeler için yüzde 30, gelişmiş yörelerde orta boy işletmeler için de yüzde 20 oranında yatırım kredisi tahsis edilecek. Fondan öngörülen yatırım kredisi miktarı 200 milyar lirayı geçemeyecek, yatırım ve işletme kredilerinin birlikte kullanılması durumunda toplam kredi miktarı da azami 280 milyar lira olacak.

KOBİ`lere kaynak aktarımında, Türkiye Halk Bankası`nın yanı sıra Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Sınai Yatırım Bankası da aracı bankalar olarak çalışacaklar. KOBİ`lere, Fon kaynaklarından kullandırılacak yatırım kredileri faiz oranları KÖY`lerde yapılacak yatırımlarda yüzde 10, diğer yörelerde yapılacak yatırımlarda yüzde 15 olacak. İşletme kredilerinde ise KÖY`lerde yüzde 15, diğer yörelerde yapılacak yatırımlarda da yüzde 25 uygulanacak. Kredilerde vade azami olarak yatırım kredilerinde 4 yıl, işletme kredilerinde de 2 olacak, yatırım kredilerinde 1 yıl ödemesiz dönem uygulanacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.577 Değişim: -1,06% Hacim : 21.660 Mio.TL Son veri saati : 10:42
Düşük 9.563 16.04.2024 Yüksek 9.646
Açılış: 9.645
32,4481 Değişim: 0,11%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,4890
Açılış: 32,411
34,4974 Değişim: 0,01%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,5518
Açılış: 34,4942
2.474,23 Değişim: -0,36%
Düşük 2.471,16 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.