Kimya ihracatında hedef 19 milyar dolar

24.12.2018 - 11:19 | Son Güncelleme :
Kimya ihracatında hedef 19 milyar dolar | Ekonomi Haberleri

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pelister, "Kimya sektöründeki firmalarımızın büyük gayretleriyle bu yılı 17 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatmayı hedefliyoruz" dedi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektöründeki firmaların büyük gayretleriyle bu yılı 17 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatmayı hedeflediklerini belirterek, sektörün 2019'da yüzde 3,5 büyümesini öngördüklerini ve ihracat hedeflerinin de 19 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Pelister, sektörün 2018 performansına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ilk yarısında İKMİB’de seçim heyecanı yaşadıklarını ve nisan ayında yapılan genel kurulda başkan olarak seçilmesinin ardından hızla çalışmalara başladıklarını kaydetti. 

Pelister, "Göreve geldiğim gün itibarıyla kimya sektörümüzün ihracatını artıracak faaliyetleri, sorun ve çözümleri önemle ve öncelikle ele aldık. Bu doğrultuda çeşitli yurt içi ve yurt dışı etkinlikleri düzenleyerek yıllık bazda en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olma yolunda hedefimize doğru ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.

##$HABER_1451572$##

Bu yılın ihracat açısından rekorlarla geçtiğini belirten Pelister, şunları kaydetti: "2018 yılının ikinci yarısı itibarıyla yaşadığımız dalgalı kur, yüksek faiz ve yüksek enflasyon gibi olumsuzluklara rağmen 2018, ihracat açısından rekorlar kırılan bir yıl oldu ve olmaya devam ediyor. Türkiye'nin büyümesinde en büyük katkıyı sağlayan ihracat, firmalarımızın bu zorlu süreçte ayakta kalabilmesini sağlayan en önemli kriter oldu. Kimya sanayi için de rakamlara baktığımızda, başarılı bir ihracat performansı gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Kimya sektörümüz bu yıl haziran, eylül ve ekim aylarında büyük bir başarı göstererek Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü oldu. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan kimya sanayinin 2018 yılı 11 aylık ihracatı 15 milyar 935 milyon dolara ulaştı. 2017 yılı aynı dönemine göre sektör ihracatımız değer bazında yüzde 8,11 artış gösterdi. Kimya ihracatımız 11 aylık dönemde miktarda ise bir önceki yıla göre yüzde 4,27’lik artışla 17 milyon 601 bin tona ulaştı. 2018 yılını aralık ayı haricinde aylık bazda incelediğimizde ise ekim ayı 1 milyar 604 milyon dolar ile en yüksek ihracatın gerçekleştiği ay oldu." 

Haberin Devamı

 "OCAK-KASIM DÖNEMİNDE EN ÇOK İHRACAT ALMANYA’YA YAPILDI"

Adil Pelister, Ocak-Kasım 2018 döneminde en çok ihracat gerçekleştirilen ülkelerin sırasıyla Almanya, Mısır, Irak, İspanya, ABD, İtalya, İngiltere, Yunanistan, Hollanda ve İran olduğunu bildirdi. 

Bu dönemde kimya sanayi ihracatının en fazla gerçekleştirildiği ülke grupları arasında AB ülkelerinin 6,16 milyar dolar ihracat ve yüzde 17,43 artışla ilk sırada yer aldığını aktaran Pelister, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AB ülkelerini yakın ve Orta Doğu Asya ülkeleri 2,81 milyar dolar ihracat ve yüzde 15,85 azalış ile ikinci olarak takip ediyor. Diğer Avrupa ülkeleri 2,10 milyar dolar ihracat ve yüzde 6,95 artış ile üçüncü, Kuzey Afrika ülkeleri 1,54 milyar dolar ihracat ve yüzde 25,78 artış ile dördüncü ve diğer Asya ülkeleri ise 1,26 milyar dolar ihracat ve yüzde 9,73 artış ile beşinci sırada yer alıyor.

Kimya sektöründe 16 tane alt sektörümüz bulunuyor. 2018 yılı ocak- kasım döneminde en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 5 alt sektörümüzden plastikler ve mamulleri alt sektörümüz, 5 milyar 415 milyon dolar ihracat ile ilk sırada yer alıyor. Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler 2 milyar 928 milyon dolar ihracat ile ikinci, anorganik kimyasallar 1 milyar 657 milyon dolar ihracat ile üçüncü, kauçuk, kauçuk eşya 1 milyar 262 milyon dolar ihracatla dördüncü ve uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun alt sektörü ise 1 milyar 44 milyon dolar ihracatla beşinci sırada takip ediyor."

"SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT ARTIŞI İÇİN TANITIM VE PAZARLAMA FAALİYETLERİNE ÖNEM VERİLMELİ" 

Haberin Devamı

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Pelister, ihracatın yükselmeye devam ettiğini ancak günümüzde küresel rekabetin giderek arttığı bir ortamda yüksek katma değerli üretimin ve ihracat birim kilogram değerinin de artırılması gerektiğini vurguladı.

Bunun da önemli ölçüde Ar-Ge ve inovasyon gücüne bağlı olduğuna işaret eden Pelister, "Kimya sektörü ihracatının yaklaşık yüzde 33’ünü gerçekleştiren plastik ve mamulleri alt sektörümüz, ham madde bakımından yüzde 90 dışa bağımlı bir sektör. Bu yıl açılan, petrokimya alanında faaliyet gösteren Star Rafineri tesisi kimya ihracatı bakımından sektörümüzü destekleyecektir ancak bu yeterli değil. En az 4-5 tane daha petrokimya alanında faaliyet gösteren tesise ihtiyacımız var. Bununla birlikte 2019 yılında Ceyhan petrokimya endüstri bölgesinde yılda 450 bin ton polipropilen üretecek tesisinin inşaatına başlanacak. Bu ve buna benzer yüksek hacimli tesisler faaliyete başladıkça alt sektörlerimizde ithalat bağımlılığımız azalacak ve ihracatımıza olumlu katkısı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte sürdürülebilir ihracat artışı için tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine de önem verilmesi gerektiğini belirten Pelister, şunları kaydetti: "Biz de İKMİB olarak firmalarımızın ihracatlarını artıracak etkinlikleri destekliyoruz. Bu kapsamda 2018 yılı boyunca hem yurt içi hem yurt dışı toplam 18 ticaret ve alım heyeti organizasyonu, 10 milli katılım fuar organizasyonu, 6 sektörel uluslararası rekabetçiliği geliştirme projeleri (UR-GE), 6 sektörel eğitim, 5 seminer ve 4 çalıştay düzenledik. 2018 yılında yeşil pasaport alma koşullarını sağlayan 173 üye firmamızın başvuru işlemlerini gerçekleştirdik. Üye firmalarımızın Alibaba, Turkish Exporters, Kompass ve Chemorbis e-ticaret sitelerinden faydalanması amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteklerine ilave olarak yüzde 20 destek sağladık. Bin 380 üye firmamız bu destekten yararlandı. Kimya sektöründeki firmalarımızın büyük gayretleriyle bu yılı 17 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatmayı hedefliyoruz." 

"SEKTÖRÜMÜZÜN VE İHRACATIMIZIN GELİŞMESİ İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ" 

Adil Pelister, 2019 yılında da sektör ihracatının artmasına katkı sağlayacak faaliyetleri desteklemeye devam edeceklerini bildirdi. 

Pelister, şunları kaydetti: "İKMİB olarak, sektörümüzün ve ihracatımızın gelişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. İhracatımızın artması ve 2023 hedeflerine ulaşmamız için özellikle KOBİ'lerimizi daha fazla ihracata yöneltmemiz gerekiyor. Bu kapsamda 2019 yılında e-ticaret ağının genişletilmesi, ihracatçının finansmana ulaşımının kolaylaştırılması, kimya sektöründe yerlileştirme, Türkiye Tanıtım Grubu fonlarının kimya sektörü ve alt kırılımlarında daha adil paylaşımı ve verimli kullanılması ile Türk Ticaret Merkezleri ağının genişletilmesi hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere yoğunlaşacağız. Kimya sektörünün 2019 yılında yüzde 3,5 büyümesini öngörüyoruz. 2019 yılında kimya sektörü ihracat hedefimiz ise 19 milyar dolar." 

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.573 Değişim: -1,11% Hacim : 88.760 Mio.TL Son veri saati : 17:26
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,4999 Değişim: 0,27%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5085
Açılış: 32,411
34,5916 Değişim: 0,28%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.472,80 Değişim: -0,42%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.