Kavi: Piyasalar döküldü, faiz yükü arttı

20.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hüsamettin Kavi, bu hız içinde doğruların yanında yanlışların da yapıldığını ve bunlardan birisinin de kamu bankaları olduğunu dile getirdi

Kavi, İSO Meslek Komiteleri Toplantısı`nın açılışında yaptığı konuşmada, reel sektörün gerçeklerinin en son krizden önce 9 Şubat 2001`de Ankara`da konuşulduğunu kaydetti.

O tarihten bu yana reel sektörün ve sanayinin ne yaptığı konusunda, ne bir imkan bulabildiklerini, ne de bu konuda ciddi çözümler üretecek fırsatlarla karşılaştıklarını belirten Kavi, şöyle devam etti:

Program terkedildi. Aradan geçen 4 ayın bizlerden neler götürdüğünü ortaya koymamız lazım. Varlığımızın çok önemli bir kısmını kaybettik. Çalışanlar işini kaybetti. İnsanlar maaşlarını ya alamadı, ya eksik aldı, ya da geç aldı. Piyasalar döküldü. Faiz yükleri inanılmaz şekilde arttı. Faizleri ödeyecek ne kaynak, ne de iş potansiyeli kaldı."

Ekonomik programının mali sektör ve yapısal reformlara yönelik, içerik ve yapılan çalışmaları bugüne kadar hiçbir şekilde gözardı etmediklerini vurgulayan Kavi, bu tabloya yönelik önemli adımlar atıldığını bildirdi.

KAMU BANKALARININ KAPATILMASI

Hüsamettin Kavi, bu hız içinde doğruların yanında yanlışların da yapıldığını ve bunlardan birisinin de kamu bankaları olduğunu dile getirerek, şunları şöyledi:

"Kamu bankaları kaynaklarını yıllardır siyasetin kumandasına bırakmış ve de o çerçevede varlığını kaybetmiştir. Kaybetmiştir, ama bu bankaların gerçek manada ihracat kesimiyle de çok önemli ilişkileri vardır.

Türkiye`nin belli bölgelerinde Halk Bankası`ndan başkasını tanımayan küçük ve orta ölçekli sanayi kesimi var. Yıllarını, bu hesaplarını bir kenara terkederek, bunların yarın kapatılmasını bekleyemezsiniz.

Batık, kötü krediler ayırın, seçin içlerinden çıkarın, üstüne gidin. Bütün gücünüzle gidin. Ama, siyasi baskılardan kaçmak adına eğer bunların üzerine gidemeyip `o yüzden hepsinin üzerine gideceğiz` diyorsanız, bu yanlıştır. Bu ekonomiyi tahrip etmektir."

"ÖZEL SEKTÖRÜN HALA İTİBARI VAR"

Türkiye`deki özel sektörün hala dünyada kredisi ve itibarı olduğunu ifade eden Kavi, dünyada kredili mal alabilen firmaların Türkiye tarafından cezalandırılmasından vazgeçilmesi gerektiğini savundu.

Kavi, Eximbank Yönetim Kurulu`ndaki arkadaşlarının, "insanların 500 milyon dolar beklediğini" söylediklerini belirterek, "Ne yapacak insanlar bu 500 milyon doları? Batıracak mı? Hayır batırmayacak. Kaybolan kaynaklarının eksilen ihtiyacının yerine koyarak, üretimde Türkiye`nin ihtiyacı olan dövizleri getirecek" dedi.

TAKAS OPERASYONU

Kavi, geçtiğimiz haftasonu yapılan takas operasyonunun başarılı bir işlem olarak nitelendirerek, şöyle dedi:

"Gerçekten bunu önümüzdeki günler, haftalar, aylar içinde etkinlerinin ekonomiye yansıması lazım. Ama, hiç unutulmaması gereken bir konu, borcumuzu yok etmedik, borcumuzu sadece erteledik. Borç olduğu yerde duruyor ve de yeni maliyet unsurlarıyla beraber. Mesele, Türkiye`nin borçlanma ihtiyacını azaltmak ve mümkün olan en kısa sürede faiz dahil bütçede dengeyi sağlayabilmek. Bunu sağladığınız zaman borcunuzun ne olduğu önemli değil."

Önümüzdeki günlerde, reel fazin düşmesinin beklendiğini hatırlatan Kavi, reel faiz düşeceğine göre, paranın fiyatının enflasyon artı reel faiz olarak konuşacağını söyledi.

ENFLASYON DÜŞMANIMIZ

Kavi, dün TÜSİAD toplantısına katılan Devlet Bakanı Kemal Derviş`in, enflasyon hedefini ikinci yarıda yüzde 18 olarak gösterdiğini anımsatarak, "Rakam olarak iyi bir rakam. Ama, enflasyon kendi kendine düşmez. Enflasyonu oluşturan unsurları bir bütün olarak ele alacaksınız. Bunu yapabilirseniz, enflasyon düşer" diye konuştu.

Enflasyonu düşürmeye kendilerinin ve Türk sanayinin kararlı olduğunu ifade eden Kavi, "Çünkü, bizim canımıza kast etmiş ve de yıllardır bizi bu noktaya getiren yüktür. Düşmanımızdır. Bunu yok etmek zorundayız. ancak bu planlı, programlı ve tarafların bütünüyle yapılacak bir çalışmayı hedefliyor" diye konuştu.

"BİZE KAYNAK LAZIM"

"Bize kaynak lazım" diyen Kavi, programda reel sektörden, satır arasında bir yerde bahsedildiğini ileri sürerek, şunları söyledi:

"İhracata destek, Eximbank`a kaynak, bürokraside işi hafifletmek, yazılmasına karşın bunların daha hayata geçirilmediğini görüyoruz. Eximbank`a hala kaynak yok. Türkiye`nin tekrar üretime dönmesi lazım. Üretemiyorsanız, paylaşılacak bir katma değeriniz yoksa, ne paranız vardır, ne gelir dağılımı vardır, ne de mutlu insanlar...

Eğer 2002`yi kazanmak istiyorsak, önümüzdeki 6 ayı içeride ve dışarıda fevkalade dikkatli değerlendirmemiz gerekir. Hep beraber çaba göstermemiz lazım. Yani bütün dertlerimizi sadece Ankara`nın, hükümetimizin çözmesini de beklemek kanaatimce doğru ve haklı bir davranış değil.

Bu konuda çok ciddi projeler, çözümler üretmemiz ve talepte bulunmamız lazım. Hem kendi şirketlerimizin, hem kendi kurumlarımızın, odalarımızın, birliklerimizin, derneklerimizin yapılarını gözden geçireceğiz.

Türkiye, eğer değişiyor diyorsak, gerçekten bu değişim başlamak zorunda ise bu değişimin bütün unsurlarını eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi şart."

TOBB

Kavi, gerekli tedbirlerin zamanında alınamaması, dertlerin ertelenmesi ve sözünü ettiği yapılanmanın gerçekleşmemesi halinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nde (TOBB) yaşadıkları üzüntülerin tekrarlanacağını kaydetti.

TBMM`nin son günlerde Anayasa`daki değişiklikler üzerinde ciddi bir çalışma yaptığını belirten Kavi, Anayasa`daki bu değişimin siyasi reformla bütünleşmesi dileğinde bulundu.

Kavi, SSK`ya kayıtlı işçi sayısının 2000 yılı sonunda, nüfusun artmasına karşın düştüğüne dikkat çekerek, bunun için "Nedenini ben bilirim" anlayışının terk edilmesi gerektiğini vurguladı, Türkiye`de doğruların anlatılmasını istedi.

Masa başında yapılan projelerin başarılı olma şansının bulunmadığını savunan Kavi, "İster Türk lirası, ister dolar dengenizin masa başında üzerinde durabilirsiniz, ama araziye çıkmıyorsanız, arazideki toprağın koşullarını, yapıların içeriğini bilmiyorsanız, o projenin başarılı olma şansı yoktur" diye konuştu.

"Önümüzdeki çok iş var" diyen Hüsamettin Kavi, bunları başarabilmek için tüm tarafların birbirlerini adam yerine koyması, itibar etmesi ve birikimlerini ortak bir kotada değerlendirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Geçmiş 10 yılda herkesin çok ezildiğini ileri süren Kavi, "10 yılı heba ettik, boşa geçirdik, ama gelecek 10 yıl için hayır. Gelecek 10 yılı çok farklı bir Türkiye yaratmak adına kullanabiliriz" dedi.


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Ömer Dinçkök ise, yılın ilk 3 ayında 200 bin kişinin işsiz kaldığını bildirdi.

Dinçkök, yeni ekonomik program ışığında Türk sanayinin durumunun ele alındığı İSO Meslek Komiteleri 4. Ortak Toplantısı`nın açılışında yaptığı konuşmada, kriz yönetiminin şeffaf olmadığı, kamu savurganlığının devam ettiği ve popülist harcamaların bulunduğu sonucunu ortaya çıkardığını ifade ederek, Sahadan farklı bir yenilgiyle ayrıldık. Üst lige çıkalım derken, küme düştük dedi.

Krizin sosyal-psikolojik değer ve dengeleri alt üst ettiğini savunan Dinçkök, işsizliğin artmasının sosyal yaşamda ve insanların ruhsal durumlarında sorunlar ortaya çıkardığını kaydetti.

Ömer Dinçkök, ISO`nun yaptığı hesaplamalara göre, bu yılın ilk 3 ayında 200 bin kişinin işsiz kaldığının söylenebileceğini bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3756 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0284 Değişim: -0,10%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,91 Değişim: 0,28%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.