Katar ile ilişkilerimize bir yenisi daha ekleniyor

14.06.2017 - 12:16 | Son Güncelleme :
Katar ile ilişkilerimize bir yenisi daha ekleniyor | Ekonomi Haberleri

2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında çok sayıda tesis inşaatının devam ettiği Katar'dan 20'ye yakın firmanın temsilcisi, doğal taş alımı için İzmir'e gelerek Türk firmalarla görüşecek.

Bazı Arap ülkelerinin abluka kararı aldığı Katar'da Türk ürünlerine ilgi artarken 2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında büyük inşaat projeleri yürüten firmalar, Katar'dan doğal taş alımı için İzmir'e gelecek. Türkiye'nin, abluka kararı sonrası desteğini açıkladığı ve gönderdiği gıda ürünleriyle gündeme gelen Katar ile ekonomik ilişkilerin gelecek dönemde hızla artması bekleniyor.

Haberin Devamı

İki ülke arasında geçen yıl yaklaşık 700 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacminin iki katına çıkarılması hedefiyle yürütülen çalışmalar, son dönemdeki gelişmeler sonrası hız kazandı.

2022 FIFA Dünya Kupası için stat ve otel inşaatlarının yanı sıra otoyol, hastane ve demiryolu bağlantı projelerini yürüten Katar, Türk inşaat sektörü açısından kritik bir öneme sahip.

Dünya doğal taş ihracatında önemli paya sahip Türk mermer ve doğaltaş sektörü de Katar'ı hedef pazar olarak belirledi. Doğal taş ihracatçısı 26 firmanın dahil olduğu Ekonomi Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Açılımı (URGE) Projesi kapsamında ilk alım heyeti Katar'dan geliyor.

Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Mevlüt Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, URGE projesinde İngiltere ve Katar'ın öncelikli olarak belirlendiğini, bu ülkeye diğer Arap ülkelerinin haksız uygulaması sonrası Katar'ı ön plana aldıklarını anlattı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Bu ülkede devam eden projelerin ihtiyaçlarını göz önünde tutarak ticaret müşavirliği kanalıyla hızlı bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Kaya, "Katar'dan ciddi bir alım heyetini ağırlayacağız. Dünya Kupası'na hazırlık olarak yapılan projeleri yürüten firmalardan temsilcileri bekliyoruz. Liste kesin olmamakla birlikte 20'ye yakın firma temsilcisi gelecek. Türk taşları dünya genelinde kalitesi ve çeşitliliğiyle kendisini ispat etti. Katarlı firmaların tercihlerinin de Türk taşından yana olacağını düşünüyoruz. Bu ülkenin bir iki yıl içinde kendisinden 5-10 kat büyük ülkeler kadar doğal taş ithal edeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaya, temmuz ayında yapılacak ziyarette Türk firmalarıyla ikili görüşmelerin yapılacağını, yakın zamanda da bu ülkeye bir heyetin gönderilmesini planladıklarını aktardı.

"KARA GÜN DOSTU OLDUĞUMUZU GÖSTERDİK"

Katar'ın inşaatta olduğu gibi gıda ürünlerinde de gelecek dönemde Türkiye'nin yüksek ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alacağı öngörülüyor.

Abluka kararı sonrası Katar'a hava kargoyla ürün sevkiyatını devam ettiren beyaz et ve yumurta ihracatçıları da bu ülkeyle olan ticari ilişkilerin hızla artacağını düşünüyor.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Başkan Yardımcısı Bedrit Girit, Türkiye'nin Katar'ın yaşadığı kötü günlerde kara gün dostu olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.

Bu ülkeye Ekonomi Bakanlığı koordinasyonuyla ürün sevkiyatının devam ettiğini, Türk ürünlerine büyük ilginin görüldüğünü dile getiren Girit, şu değerlendirmede bulundu:

"Katar nüfus olarak küçük ancak ihracatçının ilgi gösterdiği bir pazar. Özellikle ambargo sonrası Türk ürünlerinin tercih edildiğini görüyoruz. Genelde bu tip kriz ortamlarında gıda fiyatlarında yükselme beklenir. Türkiye, hızlı hareket ederek ve fiyatlarında hiçbir değişiklik yapmayarak spekülasyonun önüne geçti. Bu krizde dostluğumuzu gösterdik. Katar'a daha önce de ürün gönderiyorduk ancak bundan sonra ana tedarikçi olacağımızı düşünüyorum."

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Seyyar ise Katar'ın ambargo sonrası taze sebze ve meyve ihtiyacını genelde İran'dan karşıladığını, Türkiye'nin ise işlenmiş gıda ürünleri ve bakliyatı hava kargoyla gönderdiğini aktardı.

Gemiyle ihracatın da yakın bir zamanda gündeme geleceğini anlatan Seyyar, bu ülkeden bir heyetin konuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Türkiye'ye gelmesinin planlandığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Katar'a geçen yıl 421 milyon dolarlık ihracat yapan Türkiye'den en fazla elektrik ve elektronik, savunma ve havacılık, makine ve aksamları, mobilya, kimya, otomotiv ve hayvan mamulleri ihracatı yapıldı. 

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.135 Değişim: 0,61% Hacim : 86.493 Mio.TL Son veri saati : 17:47
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3788 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0431 Değişim: -0,06%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,92 Değişim: 0,28%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.