Kaskoda fiyat yüzde 20 artacak

12.11.2018 - 09:33 | Son Güncelleme :
Kaskoda fiyat yüzde 20 artacak | Ekonomi Haberleri

Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, kur ve enflasyonun hasar maliyetlerini yukarı çektiğini, buna araç bedellerindeki artış da eklenince kaskoda fiyatın yüzde 15 arttığını belirterek, “Önümüzdeki sene ise yüzde 20’ler civarında prim artışı olabilir” dedi.

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, kasko sigortasında artan maliyetler nedeniyle yüzde 20 fiyat artışı olacağını söyledi. Ölken, bu yılın ekim ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla hasar maliyetlerinin döviz kurundaki artış yüzünden yüzde 55 arttığını belirterek, hasarların yüzde 60-65’nin yedek parçadan oluştuğunu ve dövizdeki artışın yedek parça fiyatlarını ciddi artırdığını kaydetti. Bu yılın başından itibaren ise kaskoda maliyet artışının yüzde 40’ı bulduğunu savunan Ölken, “Geçen yılın ekim ve aralık aylarında itibaren maliyetler artmaya başladı. Bunun da fiyatlara yansımayacağını düşünmek gerçekçi değil. Ama fiyatları biranda yükseltemezsiniz. Yavaş yavaş yansıtmak durumundayız, çünkü tüketiciyi korumak zorundayız. Bence fiyat konusunda sigorta sektörü, tüketiciye destek oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Yavuz Ölken, haziran ayında kasko sigortasından şirketlerin teknik zarar ettiğine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haziran’da zarar vardı; üzerine enflasyon ve kur etkisini koydunuz mu; eylül ayından itibaren kaskoda kademeli olarak fiyat artışı tüketicilere yansımaya başladı. Bunun da 2019’un ilk çeyreğine kadar süreceğini düşünüyorum. Tabii sadece maliyet artışı değil, araç bedelleri de yükseliyor ve buna paralel primler de artıyor. Araç bedelleri yukarı çıktığında zaten parça ve tamir maliyetleri de artıyor. Bunlar birbirlerini tetikleyen unsurlar.”

KARTLAR YENİDEN KARILACAK

Yavuz Ölken, hem hasar maliyetlerindeki artış hem de araç bedellerindeki artış ile birlikte kasko sigortasında ortalama primlerin bir önceki yıla göre yüzde 15-20 arttığını da vurgulayarak, “Önümüzdeki sene ise yüzde 20’ler civarında bir prim artışı olabilir. Bunun da nedeni şu: Ocak ayında henüz bilmediğimiz bir asgari ücret artışı var. Bizi sadece kurlar değil, işçilik maliyetleri de etkiliyor. Önümüzdeki yıl hasar maliyetlerinin yüzde 25 civarında artacağını öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

##$$TASITKREDIWIDGET##$$

Yavuz Ölken, otomobil pazarındaki daralmanın sigorta pazarını ciddi etkilediğini de belirterek, otomobil pazarında yüzde 70’lik daralmadan bahsedildiğini ve bunun da sigorta pastasını küçülttüğünü söyledi. Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni araç satışı olmadığı zaman pasta daralıyor. Sigortacılar mevcut poliçeyi yenileyerek hasar maliyetlerini kontrol edebiliyor ama yeni fırsat yakalanamıyor. Başka bir etkisi daha var; özellikle sıfır araç satıcıları sigorta sistemi ile iç içe çalışırlar. Bu sistemde kartların yeniden karılması gerekecek. Servis sisteminden, satışlardan ve sigortadan oluşan gelirlerin dengelenmesi gerekir. Dolayısıyla maliyet artışı servis sistemini etkiliyor, bu da bizim hasar maliyetlerine yansıyor. Otomotiv endüstrisinin ayakta kalması ve bizleri de ileri çekmesi gerekiyor. Umut ediyorum, otomotiv sektörü çıkışı kısa sürede yapacaktır. Çünkü bizler hiçbir işletmenin kapanmasını istemeyiz. Görünen o ki, 2019’da yeni araç satışında sıkıntı devam edecek. Bizlerin otomotivciler ile birlikte otomotiv-kasko ilişkisini nasıl ayakta tutarız diye bakmamız lazım.”

TRAFİK SİGORTASINA ENFLASYON AYARLAMASI

YAVUZ Ölken, son dönemde hem döviz kurundaki hem de enflasyondaki artışın trafik sigortasında maliyetleri yüzde 20 artırdığına değinerek, şunları söyledi: “Bizim için tehlike şu: Enflasyon, 2019’da ortaya çıkacak işçilik ücretleri, asgari ücret artışı; bunlar özellikle ölümlü trafik kazalarında ciddi etki yaratacak. Bugün trafik sigortasından zarar etmeye devam ediyoruz. Her 100 liralık primde 10 lira zarar yazıyoruz. Tavan fiyat uygulaması ile aylık belli oranda bir prim artışı oluyor, ama trafik sigortasında fiyatların biraz daha normalleşmesi ve enflasyonla paralel hale gelmesi gerekiyor. Ben buna zam demiyorum, normalleşme diyorum. Şu anda fiyatlarla enflasyon arasında bir kopukluk var ve bunun dengelenmesi gerekiyor. Trafikteki bu sıkıntı yavaş yavaş şirketlerin sermaye eksikliğine de neden oluyor.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.