Kara para savaşında siyasilere dikkat edin

07.07.2003 - 09:39 | Son Güncelleme :

OECD Mali Eylem Grubu, kara para ile mücadele için 40 maddelik bir paket hazırlarken, ‘‘Siyasi kimliği ön planda olan kişilere daha fazla dikkat gösterilmeli’’ uyarısında bulundu.

Kara para aklamayla mücadele amacıyla OECD bünyesinde kurulan ve Türkiye`nin de içinde yer aldığı Mali Eylem Görev Grubu (FATF), geçen ay Berlin`de yapılan toplantısında kara para aklanması ile mücadeleye yönelik tavsiye kararlarını da revize etti. Üye ülkelere de, bu kararlar çerçevesinde gerekli düzenlemeleri yapmaları çağrısında bulunuldu.

Alınan yeni kararlara göre; üye ülkeler tarafından uygulanması istenen 40 karar ile ‘‘öncül suç’’ kapsamı genişletiliyor. Kara para aklama suçu da tüm ağır suçlamalara uyarlamaları hükme bağlanıyor. FATH`ın kara parayla etkin mücadele için istediği diğer düzenlemeler ise şöyle:

Mali kurumlar, ‘‘Siyasi kimliği ön planda olan kişiler’’i kimlik tespiti, kimlik tespitinin teyidi ve muhabir bankacılık işlemlerinde daha fazla dikkat göstermeli. Siyasi kimliği ön planda olan kişiler ise, ‘‘yabancı bir ülkede üst düzey kamu görevi ile görevlendirilmiş devlet ya da hükümet başkanı, üst düzey siyasiler, üst düzey hükümet görevlileri, adli ya da askeri personel, önemli siyasi parti çalışanları ve kamu kurumu yöneticisi niteliğindeki kişiler’’ olarak sayıldı.

Üye ülkeler, karapara ile mücadelenin yanında terörün finansmanının önlenmesini de hedef olarak belirlemeli.

Yükümlü grupları arttırılmalı. Kumarhaneler, emlakçılar, kuyumcular, muhasebeciler, avukatlar, bağımsız hukuk işleri ile uğraşanlar, noterler, tröstler ve şirket hizmeti sağlayanlar da, kimlik tespiti, bunun teyidi ve kayıtların tutulması yükümlülüklerine tabi kılınmalı.

Avukatlar, noterler, bağımsız hukuk işleri ile uğraşanlar ve muhasebeciler şüpheli işlem bildiriminde bulunmakla yükümlü tutulmalı.

Bu şekilde elde edilen bilgilerin mesleki gizlilik veya ayrıcalığa tabi olduğu durumlarda bunlar bildirim dışı bırakılmalı.

MİB KURULMALI

Her ülkede Mali İstihbarat Birimi (MİB) kurulmalı. Bu birim, şüpheli işlem bildirimlerinin analiz edilmesi de dahil, fonksiyonlarını uygun şekilde yerine getirilebilmek için ihtiyacı olanmali, idari ve polisiye bilgiye doğrudan veya dolaylı olarak zamanında erişebilmeli.

Paravan bankaların kurulması önlenmeli. Ülkeler, paravan bankaların kurulmasını veya devam eden işlemlerinin kabul edilmesini onaylamamalı.

Karapara da müsadereye (kamusal bir kuruluşa devredilmesi) tabi tutulmalı. Ülkeler aklanan mal varlığı yanında öncül suçtan ya da karapara aklama suçundan elde edilen gelirleri de müsadere etmeli.

Kara para suçlusunu ülkesine iade edin

Ülkelerin yasal yardım taleplerini mantıksız gerekçelerle ya da gereksiz kısıtlayıcı koşullar nedeniyle reddetmemesi gerektiğini belirten FATH`a göre, şunlara uyulmalı: ‘‘Suçun mali unsurlar içerdiğini veya gizlilik hükümlerini öne sürerek yasal yardım taleplerini geri çevirmemeli. Fiilin her 2 tarafta suç olmaması durumunda bile ülkeler mümkün olduğunca karşılıklı yasal yardımlaşmayı yerine getirmeli. Karapara aklama suçu da suçluların iadesine konu suç kapsamında sayılmalı.

FATH`a göre öncül suçlar

Organize suç örgütünde yer alma ve şantaj, terörün finansmanı dahil terör suçları, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı, çocukların cinsel istismarı dahil cinsel istismar, uyuşturucu ve piskotrop maddelerin yasa dışı ticareti, yasa dışı silah ticareti, çalıntı ve diğer eşyaların yasa dışı ticareti, yolsuzluk ve rüşvet, dolandırıcılık, kalpazanlık, eşyaların sahteciliği ve korsan üretim, çevre suçu, cinayet, adam kaldırma, yasa dışı zapt ve rehin tutma, hırsızlık, gümrük kaçakçılığı, gasp, sahtecilik, korsanlık, içerden öğrenenler ticareti ve manipülasyon.

MASAK hazırlık yapıyor

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun`da yapılacak değişiklikler sırasında FATF`ın önerilerini dikkate alacak. MASAK, halen üzerinde teknik çalışmalar süren yeni düzenlemelere ilişkin taslağı yıl sonuna kadar tamamlamayı amaçlıyor. Yetkililer, önümüzdeki dönem Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun`da köklü değişiklikler öngörüldüğünü belirtiyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4500 Değişim: 0,01%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,7950 Değişim: 0,21%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.475,73 Değişim: 0,55%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.481,64
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.