Kanola ve soyadan enerji üretimi yolda

16.07.2003 - 10:27 | Son Güncelleme :

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler alternatif enerji üretimi konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Enerji tarımı konusunda hazırlık yaptıklarını söyleyen Güler, kanola ve soya gibi bitkilerden enerji elde edileceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yerli kaynakları en iyi şekilde kullanmak için bir hamle başlattıklarını vurgulayarak, ‘‘Ülkemizi özellikle 1. ligdeki diğer ülkeler arasına katmaya çalışıyoruz, bu konuda kararlıyız’’ dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`nın (TPAO) Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi ilk yatay sondajı başlatma töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hilmi Güler`in katılımı ile yapıldı.

Güler, Türkiye`nin yılda 80 milyon ton petrole eşdeğer birincil enerji kullandığını, bunun 2020 yılında yaklaşık 300 milyon ton petrole eşdeğer enerjiye ulaşacağına dikkat çekerek, gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2020 yılında enerjide yüzde 80 dışa bağımlı olunacağını söyledi.

Güler, ‘‘Bu bakımdan biz ülkemizin enerji güvenliğini göz önüne alarak, yerli kaynaklara büyük önem verdik. Yerli kaynakları sonuna kadar kullanmakta azimliyiz’’ dedi.

Enerji bağımlılığını minimum seviyeye indirmek için ar-ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Güler, şunları kaydetti:

‘‘Bilhassa petrolde dışa bağımlılığı azaltmak için arama faaliyetlerine devam ederken, aynı zamanda bununla ilgili olarak da ‘enerji tarımı` dediğimiz bir sahada önemli adımlar atmak üzereyiz. Bunun hazırlıklarını yaptık. Buradaki ana unsur şudur; özellikle bazı bitkilerden kanola, soya gibi bitkilerden mazot elde etme, motorin elde etme çalışmasıdır. Bu konuda Tarım Bakanlığı ile ortak çalışmalaryapacağız. Biz Enerji Bakanlığı olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Bunu da yakında başlatıyoruz. Özellikle başta Trakya olmak üzere ülkemizin değişik bölgelerinde hem tarım canlanacak, hem de enerji sektöründe önemli bir girdiyi ikame etmiş olacağız. Çalışmalarımız büyük yoğunlukla gece gündüz devam ediyor.’’

Erdoğan, TPAO’nun Silivri Yer altı Doğalgaz Depoloma Projesi Yatay Sondaj Başlatma törenin ardından beraberinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile birlikte Çayırdere Doğalgaz Sahası`na geçti. Buradaki ilk gaz üretimi törenine katılan Erdoğan, Güler, Amity Oil Ülke Direktörü Peter Allchurch ve Türkiye Genel Müdürü Fatih Altay ile birlikte Çayırdere`deki ilk doğalgaz kuyusunda kurdelesini keserek vanayı açtıktan sonra ilk gazı yaktı.

TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç tören sırasında yaptığı konuşmada, Çayırdere`deki ilk kuyunun ardından tepeye açılacak ikinci ve üçüncü kuyularla birlikte şu anda günde 200 milyon metreküp olan doğal gaz üretiminin 250 milyon metreküpe çıkacağını bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.530 Değişim: 0,00% Hacim : 98.654 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.504 17.04.2024 Yüksek 9.717
Açılış: 9.617
32,4700 Değişim: 0,07%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5383
Açılış: 32,4475
34,7956 Değişim: 0,21%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8739
Açılış: 34,721
2.479,24 Değişim: 0,69%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.480,65
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.