Kamu Bankalarına Yeni Düzenleme

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Devlet Bakanı Önal: Tasarının Yürürlüğe Girmesiyle, Kamu Bankalarına, Mali Yapılarını Bütünüyle Bozan Görevler, Kaynak Tahsisi Yapılmaksızın Verilemeyecek -11 Katrilyon Lirayı Aşan Stok Görev Zararının Tasfiyesine İlişkin Bir Program Hazırlanmasına Da Olanak Sağlanıyor -Amacımız Kamu Bankalarını Özelleştirerek, Devletin Finans Kesiminden Çekilmesidir

ANKARA (A.A) - 09.11.2000- Devlet Bakanı Recep Önal, Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası`nın yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayacak yasa tasarısının yürürlüğe girmesiyle, kamu bankalarına, mali yapılarını bütünüyle bozan görevlerin, kaynak tahsisi yapılmaksızın verilemeyeceğini bildirdi. Önal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nunda, Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası hakkındaki kanun tasarısıyla ilgili olarak, Hükümet adına sunuş yaptı. Ziraat, Halk ve Emlak Bankalarının Türk bankacılık sisteminin yaklaşık yüzde 40`ını oluşturduğunu belirten Önal, sözkonusu üç kamu bankasının performansının, tüm banka sistemi üzerinde belirleyeci olduğunu, bu bankaların mali yapılarındaki değişimlerin sektöre de yansıdığını söyledi.

Önal, son yıllarda bankacılık sektöründe meydana gelen olayların, sistemin kırılganlığını ortaya koyduğunu, sektörün yeniden yapılandırılmasını bir gereklilik haline getirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: Bu çerçevede, ilk aşamada sektörün düzenlenmesindenve denetiminden sorumlu olmak üzere, bağımsız bir yapıya sahip, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu oluşturulmuş ve sözkonusu kurum faaliyetlerine başlamıştır. Bu bağlamda, kamu bankalarının sektördeki yeri ve önemi dikkate alındığında, mali sektörde, kamu bankalarının içinde yer almadığı bir yeniden yapılandırma programının amacına ulaşamayacağı açıktır. Bu kanunun amacı, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması yoluyla, gerek idari, gerekse mali yapılarının güçlendirilmesi ve nihai olarak özelleştirilmeleridir. Bu suretle tüm sektörün rehabilitasyonu mümkün olabileceği gibi, AB ile gerçekleşecek üyelik öncesinde sistemin bütünüylesağlıklı bir yapıya kavuşmasıve ulusal rekabet gücümüzün artması sağlanacaktır.

-TASARI, VERİLEN TAAHHÜTLERLE UYUMLU-

Sözkonusu tasarının, yürütülmekte olan enflasyonla mücadele ve yeniden yapılanma programı ile bu çerçevede uluslararası kuruluşlara verilen taahhütlerle de tam bir uyum içerisinde olduğunu kaydeden Önal, şöyle devam etti: Amaç, kamu bankalarının da özel sektör bankalarıyla aynı yasal çerçeve içinde hareket etmesi olduğundan, kanun tasarısında genel hükümlere yer verilmiş, detay hükümlerin ise ana sözleşmelerde düzenlenmesi öngörülmüş ve bu şekilde tasarı ileride yeni bir yasal düzenleme yapılmasına gerek kalmayacakbir biçimde hazırlanmıştır. Tasarının yürürlüğe girmesiyle kamu bankalarına, mali yapılarını bütünüyle bozan görevler, kaynak tahsisi yapılmaksızın verilemeyecek. Buna ek olarak, mevcut durumda 30 Haziran 2000 tarihi itibarıyla 11 katrilyon lirayı aşan stok görev zararının tasfiyesine ilişkin bir programın hazırlanmasına da olanak sağlanmaktadır. Böylece uzun süredir gündemi işgal eden önemli bir sorun da ortadan kaldırılmış olacaktır.

-AMAÇ, DEVLETİN FİNANS KESİMİNDEN ÇEKİLMESİ-

KİT statüsündeki bankalarımız, bu yasa ile 233 sayılı KHK dışına çıkarılarak, özel hukuka tabi olmaları sağlanacaktır. Amacımız, kamu bankalarını özelleştirerek, devletin finans kesiminden çekilmesidir. Özelleştirme işlemleri ile ilgili gerekli süreyi minimuma indirebilmek için bu bankalarımızın özelleştirilmeden önce yeniden yapılandırılmaları öngörülmektedir. Yeniden yapılandırma döneminde de özel hukuk hükümlerinin geçerli olması, Hükümetimizin bu konudaki kararlılığının ifadesidir. Sonuç olarak, tasarının uygulamaya konulmasıyla Türk bankacılık sistemindeki reformun tamamlanması mümkün olacak ve bu suretle sistem çağdaş ve bağımsız bir yapıya kavuşacaktır.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.