Japonya Merkez Bankası sınırsız tahvil alımı yapacak

27.04.2020 - 11:13 | Son Güncelleme :
Japonya Merkez Bankası sınırsız tahvil alımı yapacak | Ekonomi Haberleri

Japonya Merkez Bankası, salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla para politikasını daha da gevşeterek, sınırsız miktarda devlet tahvili alımı yapacağını bildirdi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), bugün gerçekleştirdiği para politikası toplantısında, parasal gevşemeyi daha da artırıcı yönde kararlar alırken, daha önce yıllık 80 trilyon yen olan devlet tahvili alım miktarı üst sınırını metinden kaldırdı.

Karara ilişkin bankanın internet sitesinden yapılan açıklamada, Japonya ekonomisinde durumun, Kovid-19'un hem yurt içi hem de yurt dışında yayılımının artması nedeniyle giderek daha ciddileştiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Hükümetin ve BoJ'un aldığı politika tepkilerinin ekonomide bazı olumlu etkiler gösterse de şirketlerin mali pozisyonlarındaki bozulmadan anlaşıldığı gibi finansal koşulların daha az uyumlu hale geldiğine işaret edilen açıklamada, "Bu gelişmeler göz önüne alındığında, BoJ para politikasını daha da gevşetme kararı aldı. Bu kapsamda, şirket tahvili ve bonosu alımları artırılacak. Devlet tahvili alımları daha aktif bir şekilde gerçekleştirilecek. Kovid-19'a karşı finansmanı kolaylaştırmak için özel fon sağlama işlemleri güçlendirilecek." ifadeleri kullanıldı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Açıklamada, bankanın bu önlemleri, finansal kurumlar ve firmalara sorunsuz finansman sağlamak ve finansal piyasalarda istikrarı korumak amacıyla aldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Oy birliği ile alınan karar kapsamında, banka şirket tahvili ve bonosu alımlarının azami miktarı önemli miktarda artırılacak ve üst sınırı toplamda yaklaşık 20 trilyon yen olacak şekilde şirket tahvili ve bonosu alınacak. Satın alınacak şirket tahvillerinin maksimum vadesi 5 yıla çıkarılacak. Tahvil piyasasındaki likiditenin düşük kaldığı bir ortamda, hükümetin acil ekonomik önlemlerine cevaben devlet tahvili ve bonosu ihraç miktarındaki artışın, piyasa üzerinde etkisi olacaktır. Bu durum göz önüne alındığında, BoJ tahvil piyasasında istikrarı korumak ve tüm getiri eğrisini istikrarlı bir şekilde dengelemek amacıyla devlet tahvili ve bonolarının alımlarını daha aktif gerçekleştirecektir. Öte yandan yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ve yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımı gerçekleştirilecek."

Haberin Devamı

Politika faizinin yüzde eksi 0,1'de bırakıldığı da aktarılan açıklamada, alınan güçlü parasal genişleme kararının ekonomik ve finansal faaliyetlerin desteklenmesine katkıda bulunacağı değerlendirmesine yer verildi.

EKONOMİK BEKLENTİLER

BoJ'un ekonomik aktivite ve fiyat görünümüne ilişkin değerlendirme ve beklentilerinin yer aldığı metin de bankanın sitesinde yayımlandı.

Japonya ekonomisindeki ciddi durumun Kovid-19 salgını nedeniyle sürmesinin muhtemel olduğuna işaret edilen metinde, enflasyondaki yıllık değişimin şimdilik virüsün yayılımı ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle zayıf kalmasının beklendiği bildirildi.

Metinde, salgının kontrol altına alınmasının ardından, Japonya ekonomisinin uygulamaya konulan tedbirler ve talepteki artışın etkisiyle toparlanacağı öngörüsüne yer verilerek, enflasyondaki yıllık değişimin ise kademeli gerçekleşeceğinin tahmin edildiği aktarıldı.

Metne göre, banka enflasyon beklentisini 2020 mali yılı için yüzde 1,0 ila yüzde 1,1 aralığından, yüzde eksi 0,7 ila yüzde eksi 0,3 aralığına revize etti. Tüketim vergisi artırımının etkileri hariç tutulduğunda ise daha önce 2020 için yüzde 0,9-1,0 aralığında bulunan enflasyon beklentisi yüzde eksi 0,8 ila yüzde eksi 0,4 aralığına çekildi.

Banka, 2019 mali yılı için reel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) beklentisini yüzde 0,8 ila yüzde 0,9 aralığından, yüzde eksi 0,4 ila yüzde eksi 0,1 aralığına düşürdü. 2020 mali yılında ise Japonya ekonomisinin yüzde 3 ila yüzde 5 arasında daralacağı öngörüldü. Banka daha önce ekonominin 2020 mali yılında yüzde 0,8-1,1 bandında büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Japonya ekonomisi için daha önce yüzde 1-1,3 olarak duyurulan 2021 büyüme beklentisi de yüzde 2,8-3,9'a yükseltildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.524 Değişim: -0,01% Hacim : 50.319 Mio.TL Son veri saati : 15:11
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.524
Açılış: 9.431
32,5972 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8330 Değişim: 0,29%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.491,41 Değişim: 0,28%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.