İtfalarda Faiz Tedirginliği

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ekonomistler, Hazine`nin ocak ve şubat aylarındaki 10 milyar dolar düzeyindeki iç borç ödemeleri öncesi, ekonomi üzerindeki zararın en alt seviyede tutulması için faizlerin düşmesi gerektiğini söylediler.

Ekonomistler, yüksek faiz seviyesinin makro ekonomik dengeler üzerindeki zararının en alt seviyede tutulabilmesi için Hazine`nin ocak ve şubat aylarındaki yüklü itfaları öncesinde faizlerin düşmesi gerektiğini belirtiyorlar. Hazine`nin ocak ve şubat aylarındaki iç borç ödemeleri yaklaşık 10 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bu yılın ocak ayındaki Hazine ihalelerinde ortalama faiz yüzde 37 - 38 düzeyindeydi. Yaşanan krizin IMF`den geleceği açıklanan 7.5 milyar dolarlık ek rezerv ile azaldığını belirten ekonomistler, risklerin hala varolduğunu ancak kısa vadede izlenmesi gereken göstergelerin olumlu gözüktüğünü ve yeni bir kriz riskinin gitgide azaldığını belirtiyorlar. Ekonomistler, kısa vadede bakılması gereken göstergelerin iki haftada yaklaşık 7 milyar dolarlık kayıp yaşayan döviz rezervleri ve faiz oranlarının seviyesi olduğu konusunda hemfikirler. Döviz rezervlerinin yükselmesi, en azından stabilize olması gerektiğini vurgulanırken, faizlerin 2001 yılına etkilerinin en azda kalması için hızla düşmesi gerektiği belirtiliyor. Kriz öncesinde yüzde 35 seviyesine kadar gerileyen bono faizleri, gecelik faizlerin yüzde 1,700`lere fırladığı günlerde dar hacimle de olsa en yüksek 140 seviyelerini gördü. IMF`in açıklamalarından sonra ise bono faizleri yüzde 65 - 80 bandında seyrederken, gecelik TL faizleri ise yüzde 100 seviyelerinde tutunuyor.


PİYASALARIN GÜVENİ FAİZE BAĞLI;

CSFB yayınladığı günlük bülteninde, Piyasalar faizlerin ne ölçüde düşüş göstereceğini yakından takip ediyorlar çünkü bu Hazine`nin hangi maliyetlerle yeniden borçlanacağını gösterecek. Eğer faizler yüksek seviyelerde kalırsa, bu hükümetin vergi toplayarak ve harcamaları kısarak elde ettiklerinin hızla artan faiz giderleriyle gölgelenmesine neden olacak. Bu nedenle, piyasaların güveninin yeniden oluşması için faizlerin gerilemesi önemli denildi. Faizlerin hızla düşmesi ocak - şubat itfaları öncesinde iç borcun Gayrisafi Yurtiçi Hasılayla (GSYIH) oranının gerilemeyi sürdürmesi açısından da önem taşıyor. CSFB bülteninde Bono faizleri yüzde 40`ın çok üzerinde kaldığı sürece bu oranının (Borç / GSYIH) azalması zor gözüküyor dedi.


HAZİNE`NİN BORÇLANMA MALİYETİ ARTACAK;

Deutsche Bank da yayınladığı haftalık raporunda, faiz seviyesinin ocak ayına kadar yüksek seyretmesini beklediklerini ve faizlerin etkisinin bütçeye yansıyacağını belirtildi. Roporda, Yüklü bono portföyüne sahip Demirbank`a el konulmasının ardından, yabancı yatırımcıların riskten daha fazla kaçınma eğilimi de Hazine`nin bu yıla göre daha maliyetli borçlanmalar yapmasına neden olacaktır denildi. Faizler yüksek seyretmesine karşın bu yılki başarılı bütçe performansının gelecek yıl da devam etmesi çok önem taşırken, Deutsche Bank bunun ancak hükümetin bazı mal ve servislerde uyguladığı desteklemeleri kaldırması ve KİT`lerin mali durumlarının iyileştirilmesi ile mümkün olabilceğini söylüyor.
Deutsche Bank raporunda, Büyümede yaşanan hızlı gerileme hükümetin vergi gelirlerine de yansırsa, o zaman ya ek vergi önlemleri ya da harcamaların kısılması için gerekli önlemler alınacaktır denildi. Hükümet gelecek yıl için büyüme hedefini yüzde 4.5 olarak açıklarken, ekonomistler kriz sonrasında bu hedefin tutturulmasının zorlaştığını ve aşağı doğru revize edilmesinin gerekebileceğini söylediler. Bazı ekonomistler özellikle gelecek yılın ilk yarısında büyümenin sıfıra yakın ya da eksi olabileceğine dikkat çekiyorlar.


BANKALAR ZORLANABİLİR:

Deutsche Bank Raporunda, faizlerin mevcut yüksek seviyelerini korumalarının bankaları da zor durumda bırakacağına işaret edildi. Raporuda şöyle denildi:
Faizlerin yüksek seyretmesi sadece bankaların bono portföyleri açısından değil fonlama maliyetleri açısından da risk yaratıyor. Bu durum özellikle iç piyasadan fon bulmak zorunda olan küçük ve orta ölçekli bankalar için daha kritik. Büyük bankalar ise bu baskıya dışarıdan sendikasyon kredileri yoluyla fon bularak daha uzun süre dayanabilirler. Banka raporunda, her şekilde, eğer faizler gerilemezse daha fazla sayıda bankanın zor duruma düşeceği ve bankacılık sektörünün 2001`de de zor bir yıl geçireceği ileri sürüldü. Öte yandan ekonomistler ise, faizlerdeki hızlı yükselişin büyüme üzerinde de etkilerinin olumsuz olacağını ifade ettiler. Ekonomistler, bu durumun bankaların kredi limitlerini ve kredi talebini azaltacağını söylüyorlar. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5890 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7099 Değişim: -0,06%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.498,17 Değişim: 0,55%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.