İş Dünyası Yüksek Faize İsyan Etti

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankaların kredileri vadesinden önce istemeleri ve faizleri artırmaları iş dünyasını alarma geçirdi. TOBB Başkanı, Ecevit`ten iş dünyası ile bankacıları biraraya getirmesi için destek istedi.


Son yaşanan mali krizle birlikte faizlerin hızla yükselmesi, bankaların da tıpkı 1994 yılı krizindeki gibi kredilerini geri çağırmaları iş dünyasını alarma geçirdi. TÜSİAD`ın ardından dün de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başbakan Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`ın katılımıyla bir toplantı yaptı.
TOBB birlik merkezinde yapılan Türkiye`nin içinde bulunduğu ekonomik koşulların değerlendirilmesi konulu toplantıda konuşan Başkan Fuat Miras, ekonomide yaşanan sorunlar ile çözüm önerilerini getirdi. TOBB tarafından hazırlanan ve iş dünyasının görüşlerini içeren Türkiye ekonomisi sorunları ve çözüm önerileri başlıklı bir rapor Ecevit`e sunuldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz da, ayrıca ihracata ilişkin bir rapor verdi.


KREDİ SIKINTISI;

Toplantıda bir konuşma yapan Fuat Miras, bankaların vadesi dolmadan kredileri geri çağırmalarının yarattığı sıkıntıya değinerek, şunları söyledi:Bankalar karınca duası biçiminde hazırladıkları kredi sözleşmelerinin arkasına sığınarak işletmelere ve işadamlarına verdikleri kredi faizlerini, kriz ve piyasa şartlarını öne sürerek vadesi dolmadan değiştiriyorlar. Kredilerin süresi dolmadan faizlerin bankalar tarafından tek taraflı artırılmamalı.


TOPLANTI İSTEĞİ;

Fuat Miras, reel sektörün Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ile Bankalar Birliği yetkilileriyle bir an önce biraraya gelebilmesi için Ecevit`ten destek de istedi.
Son gelişmeleri de değerlendiren Miras, ekonominin dinamik olduğunu, durmaya ve dinlenmeye gelemeyeceğini belirterek, rehavete kapıldığınız an spekülasyonlar devreye girer dedi.

ECEVİT; GÜÇLENMİŞ PROGRAMLA YOLA DEVAM;

Başbakan Ecevit, alınan ek önlemlerle güçlendirilen ekonomik programın 2001 başından itibaren enflasyonun daha da hızlı düşmesini sağlayacağını söyledi.
Ecevit, TOBB Genel Kurulu`nda yaptığı konuşmada ekonomide yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi. 14 Aralık`la Telekom ve THY`den başlayarak özelleştirme sürecinin yeniden hız kazanacağını söyleyen Ecevit, şöyle devam etti:
Krizin nedenlerinden birisi Türkiye`de uzun yıllar boyuncu bir kronik enflasyon sürecinin yaşanmış olması ve bu sürecinde kendi enflasyon lobisini yaratmış olmasıydı. Haklı olarak sizler enflasyondaki hızın duraladığını söylediniz. Bundan biz de şikayetçiyiz ama sizin de çok iyi bildiğiniz bazı çevreler enflasyon ve faiz sarmalını yeniden harekete geçirmek için bazı spekülasyonlarda bulunuldu. Çok şükür ekonomimiz bütün yapısal aksaklıklarına rağmen özünde sağlam. Şimdi hassas bir dönemden geçiyoruz. IMF`den 10 milyar doları aşacak bir kredi olanağı yardım olanağı sağlandı. Bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Hükümetimiz bunun bilinci içinde.


KARINCA DUASI;

Ecevit, kredi sözleşmeleri ile ilgili görüşlerini de şöyle dile getirdi:

Buna benim aklım ermiyor. Çünkü, bankalarla ilişkisi olan işadamlarımız okuyan, yazan kimselerdir. Ama nedense banka yöneticileri kendilerine bir karınca dualı kağıt uzattıkları vakit bunu fazla incelemeden imzalıyorlar. Bunun olumsuz etkileriyle de karşılaştıklarında üzülüyorlar. Yani, (sen şu kadar faiz karşılığında bana bu krediyi verdin. Ama şimdi bunun iki mislini, üç mislini senden geri istiyorum) gibi hiç bir hukuk devletinde benim bildiğim kadarıyla mazur görülemeyecek bir uygulama var. Herşeyi devletten beklememek gerekir. Bu karınca dualarına artık son verilmeli. Bunu değerli girişimcilerden bekliyorum.


`Uyumu bozmamak için reformları ertelediniz`

Son yaşanan gelişmelere neden olan siyasi rehavete de değinen Fuat Miras, hükümetin bir koalisyon hükümeti olarak anlaşamadığı konularda uyumu bozmamak için, yapısal düzenlemeleri ertelemeyi ya da zamana bırakmayı tercih ettiğini söyledi. Yani koalisyonun uyumlu çalışması, ekonominin ve ülkenin rahata kavuşmasına tercih edildi diyen Miras, sonucun da özelleştirmeden umudunu kesen yabancı sermaye, borsadan çıkan yatırımcı ve programa güveni sarsılan toplum kesimleri olduğunu söyledi. Miras, Böyle bir ortamda, elbette ki toplumun enflasyon beklentisi kırılmaz. Niye kırılsın ki? İnsanlar, nasıl olsa düzen eski düzen, ne değişiyor ki diye soracaklardır diye konuştu. Kapsamlı tedbirlerin uygulamaya konulmasının gerekli olduğunu vurgulayan Miras, bu tedbirlerin özel sektör ile kamu sektörünün içinde bulunacağı bir İstikrar Programı İzleme Komitesi tarafından izlenmesi gerektiğini ve bu nedenle böyle bir komite kurulması gerektiğini söyledi. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.718 Değişim: -0,04% Hacim : 75.450 Mio.TL Son veri saati : 16:27
Düşük 9.690 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5401 Değişim: 0,00%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9122 Değişim: 0,24%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.423,02 Değişim: -0,01%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.