İş dünyası dövizle borçlanamamaktan endişeli

17.11.2017 - 10:30 | Son Güncelleme :
İş dünyası dövizle borçlanamamaktan endişeli | Ekonomi Haberleri

Hükümetin dövizle borçlanmaya sınır getirecek yeni bir düzenleme hazırlığında olması iş dünyasında, özellikle KOBİ’lerde endişe yarattı. Döviz girdisi olmayan işletmeler leasing yatırımlarında kiralama bedellerini de döviz üzerinden ödeyemeyecek. Reel sektör temsilcileri, yatırımların duracağından endişe ediyor.

İş dünyası, özellikle de küçük ve orta boy işletmeler, dövizle borçlanmaya sınır getirecek düzenlemenin paniğini yaşıyor. Hükümet, döviz girdisi olmayan ve ihracat yapmayan şirketlerin dövizle borçlanmasını kısıtlayan yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de “Özel sektörün kur riskini yöneteceğiz” dediği düzenlemenin sene sonuna kadar çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Yeni düzenlemeden en çok etkilenecek olan işletmeler ise finansal kiralama yoluyla yatırım yapan KOBİ’ler. Bugün için döviz girdisi olsun olmasın tüm işletmeler, özellikle uzun vadeli yatırımlarını leasing yoluyla yapıyor ve TL’ye göre daha ucuz maliyetli olduğundan da kiralama bedelini döviz ile ödeyebiliyor. Yeni yapılacak düzenlemede ise döviz girdisi olmayan işletmeler artık döviz kredisi kullanamayacağı gibi leasing yatırımlarında kiralama bedellerini de döviz üzerinde ödeyemeyecek.

LEASINGE AYRICALIK TANINSIN

Bu durum ise başta KOBİ’ler olmak üzere iş dünyasında tedirginlik yarattı. Reel sektör temsilcileri, yeni düzenlemenin, yatırım maliyetlerini artıracağına değindi. Kimi işletmelerin ihracat yapmasa da ara malı ürettiklerini ve bu üretim için de ciddi makine yatırımına ihtiyaç olduğunu, bu yatırımın ağırlıklı olarak finansal kiralama yoluyla temin edildiğine dikkat çeken reel sektör temsilcileri, “Bu işletmelerin çoğu da ucuz maliyetli olduğu için kiralama bedellerini döviz üzerinden ödüyor” diyor. Reel sektör temsilcileri, yeni düzenlemede finansal kiralamanın istisna tutulması halinde yatırımların duracağını da vurguluyor.

UZUN VADEDE TERCİHİMİZ DÖVİZ

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, uzun vadeli kredilerle yüksek TL faizi ile yatırım yapmanın mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi: “KOBİ’lerin, leasing ve bankalardan kullanmış oldukları kısa vadeli borçlanmaların TL olması olumludur ancak uzun vadeli yatırımlarda TL faizlerinin yüksek oluşu nedeniyle döviz kredisi tercih edilmektedir. Uzun vadeli işlemlerde, döviz kredilerinin faizlerinin düşük olması, yatırımcıların döviz kredisi tercih etmesini sağlamaktadır.”

Haberin Devamı

##$HABER_1442058$##

YATIRIMLAR AKSAMAMALI

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, yeni yapılacak düzenlemenin özellikle finansal kiralama ile yapılan yatırımları aksatmayacak şekilde olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Sanayicilerimiz yoğun bir şekilde de makine yatırımı yapıyorlar ve yaygın olarak kullanılan yöntem leasing. Konya’da toplam leasingin yüzde 32’sini makine yatırımları oluşturuyor. Dolayısıyla dövizle borçlanma konusunda yapılacak düzenlemede, sanayicilerimizin başta makine gibi yatırım mallarını yoğun olarak leasingle tedarik ettikleri göz önünde bulundurulmalı.”

BÜYÜK SORUN YAŞARIZ

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, yapılacak düzenlemeden takım tezgahları sektörün yüzde 40 negatif etkileneceğini belirterek, şunları söyledi: “Leasing, KOBİ’lerin ağırlıklı olduğu takım tezgahları sektöründe en çok tercih edilen yatırım aracıdır. Yapılması düşünülen düzenleme TİAD’ın temsil ettiği takım tezgahları sektöründeki yatırımları çok ciddi etkileyecektir. Tezgah yatırımı yapan firmalar genelde KOBİ’ler olduğu için TL olarak yatırım yapmak zorunda kalırlarsa faiz yükü çok fazla olacaktır. Belirtilen değişikliğin olması durumunda yan sanayi firmaları yatırım yapamaz ve ana sanayinin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelecektir.”

MALİYETİ ARTAR

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Finansal Kiralama Sektör Temsil Kurulu Başkanı Ünal Gökmen, yeni düzenleme hakkında şunları söyledi: “Yapılan işlemlerin yüzde 75’i imalat ve hizmet sektöründeki firmaların makine ekipman yatırımlarının finansmanı için kullanılıyor. Finansal kiralamadan da en çok KOBİ’ler yararlanıyor. KOBİ’ler direkt ihracat yapmasalar da ihracatçı firmalara imalat yapıyorlar ve üretimlerini, hammadde alımlarını, iş bağlantılarını yabancı para üzerinden gerçekleştirmeleri nedeniyle dövize endeksli gelir elde etmekteler. Ayrıca makine ve ekipmanların değerinin yabancı para olması nedeniyle ikinci el değerleri de yabancı para üzerinden hesaplanıyor. Eğer yeni düzenleme yapılır ve leasingi de kapsarsa yabancı para ve TL borçlanma arasında borçlanma maliyetinin farkı, firmaların doğrudan yatırım maliyetlerinin artmasına neden olacak. Bu da yatırım kararlarını erteleme, hatta iptal etmeye kadar giden sonuç yaratır. İsteğimiz, bu düzenlemede, finansal kiralamanın istisna tutulması.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5816 Değişim: 0,33%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7873 Değişim: 0,16%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.509,00 Değişim: 0,99%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.