İnternetsiz Geri Kalırsınız

16.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

San Fransisco`da Sabah`a özel açıklamalarda bulunan Bill Gates, Carly Fiorina, Andy Grove, Jerry Yang ve Jay Walker, Türkiye`nin gelişmiş ülkeleri yakalamak için en büyük fırsatının internet olduğunu söyledi

Intel tarafından düzenlenen ve yeni ekonomi ile e-ticaretin gelecekte nasıl şekilleneceğinin tartıştıldığı eXCHANGE Event 2000, bilişim teknolojileri dünyasının birbirinden ünlü yıldızlarını bir araya getirdi. San Fransisco`da ilki düzenlenen organizasyona, Microsoft`un patronu Bill Gates, bilgisayar devi Hewlett Packard`ın CEO`su ve Forbes dergisi tarafından ABD`nin en güçlü kadını seçilen Carly Fiorina, internet denilince akla ilk gelen isim olan yahoo.com`un Başkanı Jerry Yang, mikroişlemci devi Intel`in efsanevi patronu Andy Groove gibi dev isimler katıldı.

Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 300 gazetecinin izlediği konferans sırasında sadece SABAH, bilişim dünyasının büyük isimleriyle özel görüşme yapma imkanına sahip oldu.

Gates`ten Övgü

Konuştuğumuz dev isimlerin hemen herbiri Türkiye`nin bölgesinde son derece önemli bir yere sahip olduğunu belirtirken, pazar büyüklüğü, dinamizmi ve coğrafi avantajının iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalayabilmek için internetin Türkiye`nin önündeki büyük bir şans olduğunu söyleyen Bill Gates ve Carly Fiorina, Yapmanız gereken şey yabancı sermayeyi yakalamak. Vergi, teşvikler ve altyapı konusunda gerekli düzenlemeleri yapmanız şart yorumunu yaptılar. Özellikle Bill Gates ekonominin yeni yüzünü roketleyecek sermayeyi bulabilmek için farklı yollar aranması gerektiğini belirtirken, Carly Fiorina, Türkiye bir yandan yabancı sermayeyi cezbetmek, diğer yandan düşük maliyetle çalışan ve rekabet gücü yüksek lokal şirketler yaratmak zorunda. Denge sağlamak kolay değil dedi.

Grove`dan uyarı

Intel`in Başkanı Andy Groove ve yahoo.com`un Başkanı Jerry Yang, Türkiye`de yaşanması muhtemel dot.com şirketi patlamasına dikkat çekerken, ABD`nin internet patlamasında yaptığı hatalara siz düşmeyin uyarısında bulundular. Groove, giderek şişen ve sonunda patlayan internet balonunu Türkiye ekonomisinin kaldırma gücü olmayacağını belirtirken, Jerry Yang, Türkiye`de kurulacak internet şirketlerinin baştan sağlam temellere oturtulması gerektiğini söyledi.


İnternet üzerinden bütçeye özel seyahat, uçak bileti ve market hizmeti sağlayarak ABD`nin 175. zengini olan priceline.com`un patronu Jay Walker ile ise risk sermayesi ile yola çıktıktan sonra karşılaştığı zorlukları konuştuk. Walker, en büyük sorunun müşteri beklentileriyle sermayeyi koyanın beklentileri arasındaki dengeyi sağlamak olduğunu belirterek, Türk internet şirketlerinin en çok zorlanacakları konu bu olacak dedi.

Bill Gates: Microsoft- Başkan

Sermayeye ihtiyacınız var

* Türkiye, özellikle ve ısrarla üzerinde durulması gereken bir pazar. Önemli coğrafi avantajı var. Bunun için üs olarak seçtik.

* Sadece Türkiye`de değil, gelişmekte olan tüm ülkelerde ekonominin yeni yüzünü roketleyecek sermaye eksikliği var. Vergi, teşvik gibi yöntemlerle bir şekilde sermayeye ulaşmalısınız.

* Uluslararası arenada başarılı olmak isteyen Türk şirketlerinin çıkış noktası, bugünün iş dünyasını bir bütün halinde almak olmalı.

* Verimli olmadan, müşteri odaklı çalışmadan, marka imajı yaratmadan, 1 milyar dolarlık teknoloji yatırımı dahi yapsanız istediğinize ulaşamazsınız.

* Teknolojiyi efektif kullanmak için, rutin işi ona yükleyip, daha önemli sorunları düşünmek için zaman yaratmalısınız.

CARLY FIORINA: Hewlett Packard- Başkan
Biraz cambazlık yapmanız gerek


*Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin önündeki en büyük fırsat internet devrimi.

* Gelişmiş ülkelerle aranızdaki farkı kapatabilmenin tek yolu bu.

* İnterneti iyi kullanamazsanız geri kalırsınız.

* Tüm şirketleriniz yüzde 100 internet teknolojisiyle çalışmak zorunda.

* Eskiden Türkiye ucuz işgücü olduğu için tercih ediliyordu. Ama artık şartlar değişti.

* Bundan sonra ya düşük maliyetle çalışan ve güçlü lokal şirketler yaratmalı, ya da dışardan sermaye bulmalısınız.

* Türkiye bir yandan yabancı üreticiyi cezbetmeye çalışırken diğer yandan kendi şirketlerinin maliyetlerini düşürmek zorunda. Kısacası biraz cambazlığa ihtiyacınız var...

ANDY GROVE: Intel- Başkan
`Formülünüzü kendiniz yaratın`


* Türkiye gelişmeye en açık ve potansiyeli en yüksek pazarlardan biri.

* Kesinlikle önemsenmesi gereken bir potansiyeli var.

* İnternet fırtınası eninde sonunda Türkiye`yi de saracak. Ama siz burada yaşanan o dot.com patlamasını yaşamak zorunda değilsiniz.

*Şirketler doğar, şirketler batar... Sizde de şirketler doğup batacak, ama umarım kayıplar Nasdaq`taki kadar yüksek olmaz.

* ABD ekonomisi bu kadar batağı kaldırabilecek güce sahip. Ama gelişmekte olan bir ülkenin bunu göğüslemesi mümkün değil.

* Çılgın gençlerin büyüsüne kapılıp reel üretim yapan şirketleri unutmayın. Çünkü artık onların interneti ve bu ekonomiyi daha etkin ve doğru kullandıkları günler geliyor.

JERRY YANG: yahoo.com-Başkan
`Erken adım atmalısınız`


* Türk girişimcilere en büyük önerim, sadece parlak bir fikir değil, günlük hayata kolay entegre edilebilecek bir parlak fikir sahibi olmaları.

* İnternette erken adım atan ülkeler öne çıkacak. Türkiye`ye önerim bu ülkelerin arasına girmeleri.

* Internet birkaç yıl içinde yeni bir kavram olmaktan çıkacak.

* Artık internette balayı bitti.

* Bilişim sektörünün ABD dışındaki büyümesi, ABD`de 6 yıldır süren büyüme hızının çok üzerinde olacak.

* ABD fırsatlar ülkesi derlerdi; doğruymuş.

* 10 yaşında ABD`ye Tayvan`dan göç ettiğimde ben dahil kimse böyle bir başarı ummuyordu.

JAY WALKER: priceline.com-Başkan

`Sermaye ile müşteri arasına sıkışmayın`


*Artı değer yaratan fikirlerin üzerinde yepyeni bir dünya kuruluyor. Burada müşterileri rahat ettirmek için en çok kolaylık sunan ülkeler kazanacak.

* Türkiye`de kurulacak internet şirketlerinin sadece kendi ülkelerini değil, tüm dünyayı düşünerek hareket etmesi gerekiyor.

*Hisselerimizin geçen yıldan bu yana 1 milyar dolar değer kaybetmesinin başlıca nedeni yarattığımız fikirlerin anında kopyalanarak yayılması. Siz siz olun, fikrinizi çaldırmamak için patent alın.

* En önemli sorunumuz başlangıçta size serpilmenizde yardımcı olan sermaye sahibinin istekleriyle sürekli iletişim halinde olduğunuz müşterinin taleplerinin çakışması. Siz de bunu yaşayacaksınız. (SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5792 Değişim: 0,32%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6584 Değişim: -0,21%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.523,45 Değişim: 1,57%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.532,32
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.