İnternet Medyaya Karşı

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Haber kaynakları mesajlarını tam, eksiksiz, sansürsüz iletmek için interneti kullanmayı tercih ediyor.


Uluslararası iletişim şebekesi internet üzerinden sansür, baskılar, önyargılar ve cehaletin süzgecine maruz kalmaksızın özgür ortamda sunulan haberler ve bilgi, geleneksel medyaya meydan okuyup varlık nedenini sorgulatıyor. Kültür sanat dünyasından spor camiasına, bazı devlet, kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektör şirketlerine, üçüncü sektör denilen sivil toplum örgütlerine ve özel şahıslara kadar çok sayıda haber kaynağı, geleneksel medyayı, internetdeki web siteleriyle artık es geçiyor. Gazeteler, televizyon ve radyo gibi basın-yayın kurumlarından oluşan geleneksel medya da artık, haber kaynaklarının web sitelerinde, bazen iki ya da daha fazla dilde sunulan açıklamalarına dayanarak haber yazar hale geldi. Yeni ürünlerini ya da şirketlerarası birleşme planlarını, düzenledikleri basın toplantılarında duyurmakta olan iş âlemi, şimdilerde, basın özetleri ve eşantiyonlarını internet kanalıyla dağıtmaya ağırlık veriyor. Bu yeni trend, politika dünyasında da ivme kazanıyor. Japonya`da Koichi Kato, Liberal Demokrat Parti (LDP) Başkanı, Başbakan Yoshiro Mori `nin liderliğine isyan ettiğinde, Mori, Kato`nun kendisine siyasi görüş ayrılıklarından bahsetmediğinden yakınmıştı. Kato da ``Başbakan Mori, `Reform İçin Forum` adlı internetteki siteme girip benim fikirlerim ve siyasi önceliklerim hakkındaki yazılarımı okuma zahmetinde bulunsaydı, Harvard Üniversitesi eğitimli eski diplomatın, kendisiyle anlaşamayacak tipte bir adam olduğunu anlardı`` demişti. Haber kaynakları mesajlarını tam, eksiksiz, yorumsuz, sansürsüz her yere iletmek için interneti kullanmayı tercih ediyor, böylece haberler, internet üzerinden, basın yayın kuruluşlarına kıyasla daha süratle ve daha ayrıntılı yayılıyor.


Bununla birlikte, ``İnternetin oynadığı rollerin gazeteler ve televizyon kanallarınınkinin yanında destekleyici, ek unsur olarak kalacağı`` görüşü hâkim. Fakat, yine de basın mensupları da dahil, giderek daha çok sayıda insan geleneksel medya konusunda iyimserliğini kaybedip ``çok geniş kapsamlı, hacimli enformasyonuyla, internet, geleneksel medyayı emmeyecek mi`` diye soruyor.
Tokyo Üniversitesi`nin medya konusunda uzmanlaşmış doçenti Shin Mizukoshi , bu soruya, güçlü bir ``hayır`` cevabı veriyor ve ``Gazeteler değişebilirlerse ana, anahtar enformasyon dağıtıcı olarak hayatta kalacaklardır`` diyor. Mizukoshi`ye göre, ``gazeteciler, okuyucularının basın özetleri ve açıklamaları ile diğer haber malzemelerini internetteki web sitelerinden edinebildikleri varsayımıyla çalışmalı`` . Mizukoshi, ``gazetecilerden daha fazla istenen, duyuru ve basın açıklamalarından daha derinlere gidilen makaleleri ve kaleme aldıkları haberlerde, kendi özgün bakış açılarını ve değerlendirmelerini ortaya koymaları, sunmaları, artık daha fazla bekleniyor`` diyor. Doç. Mizukoshi, ``internetin hızla büyümesine rağmen geleneksel medya ve gazetecilere, değişip-dönüşmeleri halinde ve şartıyla, ihtiyaç duyulmaya devam edileceği`` kanısında. Mizukoshi, ``Birçok kişi için tecrübeli gazeteciler tarafından yazılıp redakte edilmiş haberlerin okunması, ham materyal ve temel enformasyonun okunmasından daha kolay`` diyor.


Mizukoshi`ye göre, mesela dağınık enformasyon parçalarının okunabilir bir formatta bir araya getirilmesi sanatı anlamına gelen ``enformasyon tasarımı`` gibi mevcut medyanın yapabileceği daha çok şey var. Japonya`nın dünyaca ünlü şirketi Sony`nin başkanı Nobuyuki Idei , basın-yayın kuruluşları yöneticileriyle bu yılın başlarındaki bir toplantıda, ``Görüyorum ki internet, dinozorlar çağını ezip tuz buz eden dev bir göktaşı`` sözüyle onları şoke edip sarsmıştı. Şimdilerde Japon hükümetinin enformasyon teknolojisi stratejik kurulunun başkanı olan Idei`nin bu sözlerine şahit olan basın-yayın kuruluşlarının patronları anlıyorlar ki işlerini, varlık nedenlerini tehdit eden tek göktaşı internet değil.


BİR BAŞKA DEYİŞLE, GÖKTAŞI BİR İNTERNET DEĞİL Kİ..

Japon basın-yayın patronlarının en acil endişesi, yakında kullanıma girecek olan dijital yayıncılığın iki şekli. Bunlardan uyduların kullanıldığı birincisi ocak ayında devreye girecek; yeryüzüne konuşlandırılmış vericilerden doğrudan yayın yapan ikinci dijital yayın teknolojisi de 2003 yılından itibaren hizmet verecek. Basın-yayın dünyası, dijital yayıncılığın sunabileceği yeni programların geliştirilmesi ve tasarımına yönelik yeni tesisler, ekipmanlar ve ek personel için milyarlarca yen harcadı. Geleneksel televizyon kanallarında yayınlanan ``Quiz`` gibi polisiye dizilerde seyirci, dedektif ve suçluları pasif şekilde seyrederken aynı programların web sitelerinde sunulan versiyonlarında internet kullanıcıları, polisiye filme adeta dahil olup mesela, dedektifi oynayabiliyor ve sonra da oturup kendisini seyredebiliyor. Ülke çapındaki televizyon kanallarının yanı sıra Japon yerel televizyonları da, günlük haberlerini, haber saatlerinde yayımlanmadan önce internetteki web sitelerine koyuyor. Japonya`da konunun uzmanlarına göre, televizyonların hayatiyeti, seyircileri çekebilecek programlar ve hizmetleri sunabilmelerine bağlı, ancak sektör geçen 10 yılda kendini yenileyemedi, şimdi de dijitalleşme büyük devriminin eşiğinde. Sadece Japonya`da internet kullanıcılarının sayısı 27 milyon kişi ve bu sayının 2005 yılında üçe katlanıp 72 milyona çıkması bekleniyor. (CUMHURİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3119 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
34,9716 Değişim: -0,43%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,20 Değişim: 1,30%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.