İnşaat, Bürokrasiye Takılacak

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yapı denetim kararnamesi, sektöre disiplinle birlikte bürokrasiyi de getiriyor. İnşaatçılar kararnamenin, sektöre denetim getireceği için sevindirici, bürokrasiyi artıracağı için de sıkıntı verici olduğunu ileri sürüyorlar.


10 Temmuz 2000 tarihinde yürürlüğe giren 595 Sayılı Yapı Denetimi`yle ilgili Kanun Hükmünde Kararname, bürokrasiyi artıracağı endişesiyle inşaat sektörünü tedirgin ediyor. Sektörün ilk altı ayda geçen yıla oranla yüzde 12.7 küçüldüğünü belirten TİM - SE Başkanı Nazım Aygün, bürokratik engeller arttığı sürece düşüşün süreceğini iddia etti. Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşverenleri Sendikası (TİM - SE) Başkanı Nazım Aygün de, 595 sayılı Yapı Denetim Kanunu`nun bürokratik engellerle karşılaşacağını açıklayarak, kanunun inşaat sektörüne disiplinle birlikte, bürokrasiyi de getireceğini söyledi. Aygün, Zemin etüdleri yapılıyor, raporlar hazırlanıyor, belediyeye müracat ediliyor, belediye yapı denetim bürolarıyla ilişkiye giriyor, bunlar başka yerlerden tashih görüyor. Yani oldukça bir uğraş getiriyor. Yapı yapmak artık, belediyeden ruhsat alarak, hemen işe başlamak gibi bir olay olmayacak. Daha çok uğraş getirecek diye konuştu.


595 BÜYÜN YAPILARI KAPSAMALI;

595 sayılı kararnameyle kaçak, izinsiz ve ruhsatsız yapılaşmaya son verileceğini kaydeden Aygün, kararnameyle ilgili bir çekinceleri olduğunu da dile getirdi. Aygün, 180 metrekarenin altındaki yapılar ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu`yla ihale edilen yapılar, bu yasanın dışında tutuldu. 180 metrekarenin altındaki yapılarda da insanlar, hayatlar, canlar olacak. Keşke tüm yapılar 595 sayılı KHK kapsamına alınarak, Türkiye`de kaçak yapılaşma, gecekondu olaylarına izin verilmeseydi. Kararnameyle bu yapılar da denetlenebilseydi. Devlet, 180 metrekarenin altındaki yapıları da kapsamında alarak, tapusuz, denetimsiz bina yaptırmasın. Biz bunu istiyoruz ve bunun yanındayız. Yapı Denetim Kanunu`nun en ufak birimlere kadar işlemesini istiyoruz şeklinde konuştu.


İNŞAAT RUHSATLARI DURDURULDU;

İnşaat ruhsatlarının durduğunu ileri süren Aygün, bunu yapı denetim bürolarının hızlı bir şekilde kurulamamasına ve belediyelerin yetkilerini bırakmak istememesine bağladı. Aygün, Belediyeleri rahatlatacak kanunlar var. Yapı Denetim Üst Kurulları var. İlçe kurulları, il kurulları var. Bir de Bayındırlık Bakanlığı`nda kurulan Yapı Denetim Üst Kurul`ları var. Yapı izi bunlardan geçecek, onay alınacak ondan sonra inşaat başlayacak. Yani yerelde yapıyorsanız yerel üst bürolarından, ilde yapıyorsanız ilden izin alacaksınız. Yapıyı mücavir alan dışında yapıyorsanız, valiliğin koordinasyonunda olan, mücavir alan yapı denetim büro kurumları var. Buralardan izin alacaksınız. Bunlar belediyeleri rahatlatacak kanunlar. Ama belediyeler yetkilerini bırakmak istemiyorlar diye konuştu.


KARARNAME, SEKTÖRDEKİ BOŞLUĞU DOLDURACAK;

595 sayılı Yapı Denetimi`yle ilgili Kanun Hükmündeki Kararname`nin Türk inşaat sektöründe çok büyük bir boşluğu dolduracağını kaydeden Aygün, kararnamenin yönetmeliği, uygulanması ve içeriğiyle inşaat sektörüne iyi şeyler getireceğini söyledi. Aygün, Yapı Denetim Kanunu, yapı denetim bürolarıyla çok iyi denetlenir, çok iyi yürütülürse, inşaatlara büyük disiplin getirecek. Bu kararname Türkiye`nin geleceği, ona sahip çıkılması lazım. Aksayan yanlarını da düzeltmek lazım diye ifade etti.


İNSANLAR YAPILARA GÜVEN DUYMUYOR;

İnsanların deprem korkusunu üzerinden atamadıklarını ve binalara güvenlerinin sarsıldığını belirten Aygün, bu korkunun var olduğu sürece, inşaat sektöründe canlılık beklemediklerini söyledi. 595 sayılı Kanunun, 2001 yılında daha iyi oturacağını, sektörün 2001 yılında da açılacağını belirten Aygün, çok büyük bir canlılık beklemediklerini de kaydetti. Aygün, 2001 yıllarının sonlarına doğru inşaatta bir canlanma bekliyoruz. 2000 yılı inşaat sektörü için acı bir yıl oldu. Bizim firmalar bazında, şirketler bazında büyük kayıplarımız oldu. iflaslar oldu. Kapatmalar oldu. İnşallah 2001 de bunları yaşamayız. İnşaatın 80`li 90`lı yıllardaki hızını bulacağını zannetmiyorum diye belirtti.


SEKTÖRDE, 12.7`lik DÜŞÜŞ VAR;

Devlet İstatistik Enstitüsü`nün yayınladığı verilere göre 2000 yılında, 1999 yılına oranla 12.7 gibi bir küçülme olduğunu belirten Aygün, inşaat sektöründe ki küçülmenin hızla büyüdüğüne dikkat çekti. Aygün, Türkiye`nin geneline bakıldığında, 2000 yılı ilk yarı yıl sonu itibariyle inşaat sektöründe 12.7 küçülme var. Deprem Bölgesi`nde yapılan kalıcı konutları saymazsak, Türkiye de bugün hiçbir inşaat yapılmıyor. 3886`ya dayalı yapılar da kaynak yokluğu nedeniyle yapılamıyor. İnşaat sektöründe yüzde 12.7`lik küçülme daha da büyüyor. Yani yatırımda yok diye konuştu.


MÜTEAHHİTLİK KARNELERİ ELDEN ELE DOLAŞIYOR;

Kanunların boşluğundan yararlanılarak, Müteahhitlik karnelerinin elden ele dolaştığını, kiraya verildiğine dikkat çeken Aygün, kiralık karne olaylarına Bakanlığın mutlaka dur demesi gerektiğine de dikkat çekti. 595 sayılı Yapı Denetim Kanunu`nun, 180 metrekarenin altındaki binaları ve 2886 sayılı devlet ihale kanununu kapsamamasına rağmen, kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Aygün, Bürokrasi biraz daha az olsaydı, 2886 sayılı kanunla ihale edilen yapılar da, Yapı Denetim Kanunu`ndan yararlansaydı daha iyi olurdu. 595 sayılı kanun, bu tür aksaklıklarına rağmen bizi mutlu etti. Daha evvel Mimarlar - Mühendisler Müşavirliği bir kanun çıkarmıştı. Sonradan Ana Yasa onu iptal etmişti. İnşallah ona benzetmezler. Çünkü onda çok kötü uygulamalar oldu. 595 sayılı Yapı denetim kanunundan son derece mutluyuz diye konuştu.


İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 10 ARTACAK;

Yapı Denetim Kanunu`nun inşaat maliyetlerini, yüzde 10 oranında arttıracağını, bu orana deprem bigortasının da ekleneceğini belirten Aygün, yapı denetim bürolarının, Bayındırlık Bakanlığı`nın çıkartacağı fiyatlardan yüzde 4 ile yüzde 8 arasında pay alacağını kaydetti. Aygün, ^Bu artış, inşaatlara artı getirecek, hiç bir zaman eksi getirmeyecek. Bu güne kadar yapılan inşaatlar denetimsizlikden dolayı, teknik hatalardan veya bilerek yapılan insani hatalardan dolayı maliyetler düşüktü. Şimdi bu hataları yapamayacaklar. Ne maddi hataları, ne de insandan kaynaklanan hataları yapılabilecek. Bir artı da inşaatçıya oradan gelecek, bir de büroların getireceği maddi yükler olacak. Yani inşaat maliyetlerinde daha fazla bir artma olacak diye konuştu. Bunlara deprem sigortası da eklenecek. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5553 Değişim: 0,13%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8715 Değişim: 0,60%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9176
Açılış: 34,6636
2.428,27 Değişim: -0,19%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.