İngiltere ve Avrupa Birliği 'Brexit'te uzlaştı

14.11.2018 - 10:00 | Son Güncelleme :
İngiltere ve Avrupa Birliği 'Brexit'te uzlaştı | Ekonomi Haberleri

İngiltere ve Avrupa Birliği, bir yıldan fazla süren müzakereler sonucunda üyelikten çıkış anlaşmasının taslağı üzerinde uzlaştılar.

İngiltere ve Avrupa Birliği, Brexit çıkış anlaşmasında uzlaştı. Ancak Başbakan Theresa May'i, gelecek kuşaklar için de ülkenin refahını etkileyecek bu anlaşmayı kabul ettirmek için zorlu bir mücadele bekliyor. Halen hem hükümet hem de Muhafazakar Parti içindeki muhaliflerinin baskısı altında kalan ve siyasi bakımdan zayıf durumda bir lider olarak May, anlaşmayı önce kabinesinde, daha da zoru, parlamentoda onaylatmak zorunda. Muhafazakar Parti içindeki Brexit yanlıları May'i ülkeyi AB'ye teslim etmekle suçladılar ve parlamentoda anlaşmaya oy vermeyeceklerini duyurdular. May'in azınlık hükümetine destek veren Kuzey İrlanda partisi de May'in parlamentodan onay almasını kuşkulu gördüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Kuzey İrlanda'daki Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) lideri Arlene Foster, "Çok önemli günle yaşıyoruz ve alınan kararların çok uzun vadeli yan sonuçları olacaktır" dedi ve şöyle ekledi: "Başbakan kabinesinin ve Avam Kamarası'nın desteğini kazanmak zorunda. Her bir oy önemli."

##$HABER_1450506$##

Kabine bugün TSİ 17.00'de toplanacak ve çıkış anlaşması taslağını görüşecek. Bu bilgiyi, anlaşma taslağının ayrıntılarının İngiliz ve İrlanda basınına sızdırılmasının ardından May'in sözcülerinden biri açıkladı. Brexit ile dünyanın beşinci büyük ekonomisi şimdiye kadar bilinmeyen bir alana geçecek. Ancak Brexit'in hem ABD Başkanı Donald Trump'ın alışılmamış yönetimi hem de Rusya ve Çin'in giderek büyüyen etkisiyle mücadele etmek zorunda kalan Batılı ülkeler arasında bir bölünme başlatacağından kaygılanan çok kişi de var. Brexit yanlıları ise AB üyeliğinden çıkış kısa vadeli bir istikrarsızlık getirse bile, uzun vadede Birleşik Krallık'ın daha fazla canlanacağını, AB'nin ise İngiltere gibi güçlü ama isteksiz bir üyenin ayrılmasından sonra kendi içinde daha sağlam bir entegrasyon sağlayabileceğini düşünüyorlar. Üst düzey bir AB yetkilisi taslak metin üzerinde uzlaşma sağlandığını doğruladı. Diplomatik kaynaklara göre, eğer May'in kabinesi de taslağı onaylarsa, AB liderleri 25 Kasım'da bir araya gelerek anlaşmayı resmileştirecekler.

Haberin Devamı

BREXİT İHANET Mİ?

Brexit yanlısı önde gelen siyasetçilerden Muhafazakar milletvekili Jacob Rees-Mogg ve eski dışişleri bakanı Boris Johnson, May'in ülkeyi sattığını söylediler ve anlamaya karşı çıkacaklarını açıkladılar.

Jacob Rees-Mogg, "Bu, hükümetin müzakere pozisyonunun başarısızlığını gösteriyor. Brexit konusunda verilen sözlerin tutulmadığını gösteriyor ve Birleşik Krallık'ın parçalanması ihtimalini gösteriyor" dedi. İngiltere'nin halen AB üyesi olarak sahip olduğu ekonomik çıkarların "aynısının" geçerli kalmaması halinde anlaşmaya itiraz edeceklerini söylemiş olan muhalefetteki İşçi Partisi, üzerinde uzlaşılan metnin ülkenin yararına olacağını düşünmediklerini açıkladı. Anlaşmaya olumsuz oy vereceğini açıklayan Johnson da, "Böyle bir şey tabi devletlerde olur. Reddedilmeli" dedi.

İRLANDA

Resmen 2017 Mart ayında başlayan ayrılma müzakerelerinde halan çözüm bekleyen en önemli sorun Kuzey İrlanda sınırı sorunuydu. May'in önerdiği destek formülü, İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında eskiden olduğu gibi gümrük denetimli sınır geçişi sistemine geri dönmemek için bir güvence olarak görülüyor. Üç AB kaynağının verdiği bilgiye göre istenilen destek, tüm Birleşik Krallık'ı kapsayan ancak Kuzey İrlanda için özel hükümler getiren bir anlaşma ile sağlanacak. Bu özel hükümler, AB tek pazarı ile, Birleşik Krallık'ın diğer bölgelerine tanınmayan ölçüde bir uyum içeriyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.029 Değişim: 2,52% Hacim : 31.328 Mio.TL Son veri saati : 11:25
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3200 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0659 Değişim: -0,16%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.280,11 Değişim: 0,11%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.