IMF kredisinin faizi yüksek olmayacak

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

3 Aralık`ta Türkiye`ye gelen IMF heyetinin ayrılmasının ardından, hazırlanan ek niyet mektubu hükümete sunuldu.

IMF`ye gönderilecek ek niyet mektubunun, IMF ile varılacak mutabakata bağlı olarak, 21 aralık`tan önce açıklanabileceği belirtildi -IMF`den sağlanacak kredinin faizinin, yüksek olması beklenmiyor.


ANKARA (A.A) - 12.12.2000- Türkiye`nin, 3 ve 4. dönem gözden geçirme toplantılarının ardından IMF`ye vereceği ek niyet mektubunun, kurum ile varılacak mutabakat çerçevesinde, Fon`un 21 Aralık`taki yönetim kurulu toplantısından önce açıklanabileceği belirtildi. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türk mali piyasalarında yaşanan sıkıntının atlatılması amacıyla sağlanacak ek mali destek konusunda görüşmelerde bulunmak üzere 3 Aralık`ta Türkiye`ye gelen IMF heyetinin ayrılmasının ardından, hazırlanan ek niyet mektubu hükümete sunuldu. Mektubun, IMF ile varılacak mutabakat çerçevesinde, fonun 21 Aralık`taki toplantısından önce kamuoyuna açıklanabileceği öğrenildi. Türkiye`ye sağlanacak ek mali yardım konusunda görüşmelerde bulunmak üzere 3 Aralık`ta Türkiye`ye gelen IMF Avrupa 1. Bölüm Direktörü Michael Deppler, 9 Aralık Cumartesi günü, Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ise dün Türkiye`den ayrıldı. IMF heyetinin Türkiye`den erken ayrılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan yetkililer, Türkiye`nin ek niyet mektubunun IMF`nin 21 Aralık`ta yapılacak yönetim kurulu toplantısında ele alınacağına dikkati çektiler. Yönetim kurulunda ele alınacak heyetin ülke raporunun normalde 3 hafta önce yönetim kurulu üyelerine dağıtılması gerektiğin anlatan yetkililer, bu nedenle heyetin, çalışmalarını tamamlayarak ülkeden ayrıldığını ve bugün itibariyle de IMF`de işbaşı yaptığını söylediler.


IMF`DEN SAĞLANACAK KREDİNİN ŞARTLARI;

Bu arada, IMF`den sağlanacak 7.5 milyar dolarlık ek kredinin faizinin, kamuoyunda tartışıldığı gibi yüksek olmasının beklenmediği belirtildi. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, kredinin şartları, 21 Aralık`ta yapılacak IMF yönetim kurulu toplantısında kesinleşecek. Genelde ek rezerv kolaylıklarında, IMF`nin uyguladığı SDR (özel çekme hakkı) faiz oranının üzerine artı 3-4 puan eklendiğini belirten yetkililer, şu anda IMF`nin uyguladığı faiz oranının 4.80 civarında olduğunu hatırlatarak, Türkiye`ye sağlanacak ek kredinin faizinin de yıllık 7.80 civarında olmasının beklendiğini kaydettiler. Yetkililer, bu faiz oranının da, Türkiye`deki kuruluşların uluslararası piyasalardaki şu andaki borçlanma faizine bakılırsa yüksek olmadığını vurguladılar. SFR kredisinin faizinin stand by kredisine göre daha yüksek olmasına karşın geri ödeme süresinin 1.5-2 yıl olduğu, bazı şartlarda bunun 2.5 yıla kadar çıktığı kaydedildi. Diğer taraftan, Türk bankalarının yurtdışından kredi sağlamasın kolaylaştırmak üzere, bu kredilere sağlanacak hazine garantisinin şartları konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun (BDDK) çalıştığı öğrenildi. Yetkililer, Hazine`nin yurtdışı borçlara vereceği garanti konusunda bütçede bir sınır bulunduğuna işaret ederek, bu nedenle BDDK`nın belirleyeceği garantinin şartlarının ve çerçevesinin çok önemli olduğunu vurguluyorlar.


IMF`DEN İKİ UZMAN MERKEZ BANKASI`NDA ;

Edinilen bilgiye göre Deppler ve Cottarelli`nin ayrılmasına karşın IMF`den iki uzman, halen Merkez Bankası`nda, istatistiki verilerin izlenmesinin güçlendirilmesi konusunda çalışıyor. Uzmanların, Merkez Bankası`nın istatistiki kapasitesini geliştirmek, bir takım istatistiki hesapların daha iyi tutulması ve izlenmesi konusunda teknik yardım verdiği kaydedildi.


GAZİ ERÇEL ABD`YE GEÇİYOR;

Bu arada Deutsche Bank`ın öncülüğünde dün Frunkfurt`ta düzenlenen yatırımcılar ve bankalara yönelik bilgilendirme toplantısına katılan Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Dış ekonomik ilişkiler Genel Müdürü Aydın Karaöz`ün bugün Türkiye`ye döneceği, Merkez Bankası başkanı Gazi Erçel`in ise ABD`ye geçeceği öğrenildi. ABD`deki finans çevrelerini bilgilendirmeye yönelik, New York`ta gerçekleştirilecek toplantının ev sahipliğini ise City Bank yapacak. Yetkililer, Türkiye`nin tanıtımına dönük bilgilendirme toplantılarına devam edileceğini, ancak şu anda bir programın belli olmadığını söylediler. Frankfurt ve ABD`deki bilgilendirme toplantılarının ardından bir tahvil ihracı ya da kredi sağlanmasının düşünülüp düşünülmediği yolundaki soru üzerine, yetkililer, muhtemelen yıl sonuna kadar yeni bir tahvil ihracı olmayacığını, ancak her iki toplantının değerlendirilmesinden sonra buna karar verileceğini belirttiler.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5884 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8167 Değişim: 0,24%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.514,28 Değişim: 1,20%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.