IMF`den 600 Milyon Dolar

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Üç haftadan beri Türkiye`de incelemelerde bulunan IMF heyeti ayrılırken beklenen müjdeyi verdi: Stand-by kredisinin 600 milyon dolarlık ikinci ve üçüncü dilimleri aralık ayı ortasında kullandırılacak.



IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, stand-by kredisinin yaklaşık 600 milyon dolarlık 3 ve 4`üncü dilimlerinin, aralık ayının ortasında aynı anda kullandırılacağını açıkladı. Cottarelli, yapısal reformlarda gecikmeler olduğunu belirterek, `Ancak hükümet hızlı tedbirler alıyor. Bu konuda 2001 yılında kuvvetli politikalar izleneceğini düşünüyoruz` dedi. HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp ise 2001 yılı için ortaya konulan yüzde 10 ve yüzde 12`lik enflasyon hedeflerinde bir değişiklik olmadığını belirterek `Program 2001 yılında da kararlılıkla sürdürülecek` mesajını verdi. Demiralp ve Cottarelli, ortaklaşa basın toplantısı düzenledi. Demiralp, Ek Niyet Mektubu taslağının hazırlandığını belirtti. Yıl sonunda büyüme hızının yüzde 6 gelecek yıl ise yüzde 4 - 5, olması bekleniyor.


BEKLENEN KREDİ ARALIKTA;

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, stand-by kredisinin yaklaşık 600 milyon dolarlık 3 ve 4`üncü dilimlerinin, Aralık ayının ortasında IMF İcra Kurulu`nda görüşüldükten sonra aynı anda kullandırılacağını açıkladı. Cottarelli, yapısal reformlarda gecikmeler olduğunu belirterek, Ancak hükümet bu konuda hızlı tedbirler alıyor. Bu konuda 2001 yılında kuvvetli politikalar izleneceğini düşünüyoruz dedi. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ise 2001 yılı için ortaya konulan yüzde 10 ve yüzde 12`lik enflasyon hedeflerinde bir değişiklik olmadığını belirterek Program 2001 yılında da kararlılıkla sürdürülecek mesajını verdi.
Demiralp ve Cottarelli, IMF Heyeti`nin temaslarını tamamlamasının ardından ortaklaşa basın toplantısı düzenledi. Demiralp, 3 ve 4`üncü gözden geçirmeyi kapsayan Ek Niyet Mektubu taslağının hazırlandığını belirterek, hükümetin onayı alındıktan sonra IMF`ye gönderileceğini bildirdi. Yıl sonunda büyüme hızının yüzde 6 düzeyinde gerçekleşeceğinin beklendiğini anlatan Demiralp, gelecek yıl bu oranının yüzde 4 - 5, 2002 yılında da yüzde 5 - 6 oranında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Enflasyonist bekleyişleri kırmaya büyük önem verdiklerini bildiren Demiralp, 2001 enflasyon hedefinde bir değişiklik yok. Yüzde 10 ve 12`lik hedeflerimizi koruyoruz. Mart ayında gerçekleşen enflasyon ile programlanan enflasyon arasındaki makas daralacak. 2002`de ise yüzde 7 ve yüzde 9`luk hedeflere ulaşacağız diye konuştu.


Demiralp, faiz yükündeki hafiflemenin 2001 yılında da süreceğini belirterek, itfanın yüzde 75`i kadar iç borçlanma yapma politikasının süreceğini, bu çerçevede gelecek yıl 38 katrilyonluk itfa için 28 katrilyon borçlanılacağını anlattı. Demiralp, 2000 yılında 7.5 milyar dolarlık dış tahvil satışı sağlandığını kaydederek, 2001 yılında da aynı hedefe ulaşılacağını belirtti. Demiralp kamu finansmanı ve borç yönetimine ilişkin bir yasanın da çıkarılacağını kaydetti.


YAPILANDIRMADA 2001`DE BİTECEK;

10 bankanın tasfiye planına ilişkin hazırlıkların sürdüğünü bildiren Demiralp, bu bankaların yeniden yapılandırılmasının 2001 yılında bitirilmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Bu amaçla BDDK`ya 3 milyar dolarlık bölümü TL, geri kalanı döviz cinsinden 6.1 milyar dolarlık kağıt verileceğini bildiren Demiralp, Bu kağıtlar 10 yıl vadeli olacak ve itfası 2002 Aralık yılından itibaren başlayacak dedi. 2001 yılının kamu bankalarının yeniden yapılandırılmaları açısından da önem taşıdığının altını çizen Demiralp, Halk ve Ziraat Bankalarının birikmiş görev zararlarının hazine kağıdı ihraç edilerek tasfiye edileceğini anlattı. Şeffaflık politikası çerçevesinde şu ana kadar 27 fonun tasfiye edildiğini belirten Demiralp, 2001 yılı ilk yarısına kadar tüm fonların tasfiye edileceğini açıkladı.


Özelleştirmeden şu ana kadar 3.5 milyar dolarlık nakit girişi sağlandığını ifade eden Demiralp, Gelecek yıl buradan 6 - 7 milyar dolar gelir bekliyoruz. Burada GSM geliri hariçtir. Bu yıl GSM`den 500 milyar dolar girdi. Gelecek yıl başında 2 milyar dolarlık kısım gelecek dedi. Demiralp, Türk Telekom için de yeni takvim belirlendiğini kaydederek, Hisse oranlarına ilişkin düzenleme Aralık ayına kadar yapılacak. Ardından 2001 Mart ayına kadar ihale süreci bitirilecek dedi.
Demiralp, Merkez Bankası`nın 2001 Temmuz`undan itibaren uygulayacağı yeni kur sistemini açıkladığını ifade ederek, önümüzdeki dönemde yeni bir merkez bankası kanunu çıkarılacağını bildirdi. Demiralp, 2001 yılında yapısal reform programının kararlılıkla sürdürüleceğini anlatarak, TEAŞ ve TEDAŞ`ın mali yapılarının güçlendirileceğini, tüm KİT`lerin önümüzdeki yıl sıkı bütçe politikası ile yönetileceğini açıkladı.


IMF ARALIKTA GÖRÜŞECEK;

Cottarelli ise Ankara`daki görüşmelerinin 2001 yılı üzerine yoğunlaştığını ifade ederek, belirlenen politikaların IMF yönetiminde Aralık ayı ortasından sonra görüşüleceğini bildirdi. 2000 yılında önemli ekonomik sonuçların elde edildiğini bildiren Cottarelli, Büyümede yüksek sıçrama görüldü. Bu yıl için yüzde 7 büyüme öngörüyoruz dedi. Cottarelli, enflasyondaki düşüşün 2000 hedefinin gerisinde kaldığını anlatarak, cari açıktaki gelişmeleri de yakından izlediklerini ifade etti. Cottarelli Yapısal reformlarda gecikme var. Özelleştirme konusu çok önemli. Hükümet hızlı tedbirler alıyor. 2001 yılında kuvvetli politikalar takip edileceğini düşünüyoruz dedi. 2001 yılı kamu maliyesi hedeflerinin 2000 yılından daha iddialı olduğunu anlatan Cottarelli, Operasyonel açık yüzde 5.7`ten yüzde 2`ye düşecek. Faiz dışı fazla yüzde 3`ten yüzde 5`e çıkacak dedi. Cottarelli, para politikasının döviz kurunu hedefleyen bir sistemden faizi hedefleyen sisteme doğru geçiş göstereceğini anlatarak, Bu MB`nin de faaliyetlerini değiştirecek. MB Kanunu`nda değişiklikler yapılacak diye konuştu.


BDDK`nın faaliyetlerini büyük bir enerji ile başladığını anlatan Cottarelli, Yakın zamanda TMSF`deki bankalara ilişkin çözüm planı açıklanacak. BDDK`nın çalışmalarını yüzde 100, yüzde 200 destekliyoruz şeklinde konuştu. Telekom özelleştirmesinhızlanma beklediklerinin anlatan Cottarelli, 2001 yılı özelleştirme hedeflerine önem verdiklerininin altını çizdi. Daha sonra sorulara geçildi. Programın sosyal kesimlere yükü üzerine bir soru üzerine Demiralp, programın en önemli sosyal ayağının enflasyonun ortadan kaldırılması olduğunu anlatarak, tek haneli rakamlara indiğinde sosyal yönünün netleşeceğini bildirdi. Cottarelli ise aynı soruya verdiği cevapta, demokrasilerde tepkiler gösterilmesinin normal olduğunu belirterek Faiz oranlarındaki düşüşle birlikte gelir dağılımında düzelme yaşanmaya başlandığını söyleyebilirim. Devlet kağıdı tutan kesimlerden vergi mükelleflerine doğru bir kaynak kayışı başladı. Mükellef derken enflasyon vergisi ödeyen herkesi kastediyorum. Enflasyon en adaletsiz vergidir dedi.


Sıkı koruma tedbirlerine ilişkin soru üzerine ise Demiralp, korumayı kendisinin istediğini belirterek Koruma istedikten sonra, korumayı yapacak olanlara karışmak olmaz. Tedbirler için özür diliyorum diye konuştu. Demiralp bir başka soru üzerine şeffaflıktan vazgeçmediklerini söyledi. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.105 Değişim: 0,27% Hacim : 75.605 Mio.TL Son veri saati : 17:00
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3799 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0585 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,59 Değişim: 0,27%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.