İmar’da muhasebe kayıtlarına ulaşılamadı

10.07.2003 - 10:04 | Son Güncelleme :

BDDK ile TMSF, İmar Bankası`nın yönetim ve denetimine el konulduğu 3 Temmuz 2003`ten bu yana aralıksız olarak yürütülen çalışma ve çabalara rağmen, bugün itibarıyla resmi muhasebe kayıtlarına ulaşılmasının mümkün olamadığını açıkladı.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), İmar Bankası`nın yönetim ve denetimine el konulduğu 3 Temmuz 2003`ten bu yana aralıksız olarak yürütülen çalışma ve çabalara rağmen, bugün itibarıyla resmi muhasebe kayıtlarına ulaşılmasının mümkün olamadığını açıkladı.

BDDK ve TMSF`den yapılan ortak açıklamada, İmar Bankası A.Ş.`nin bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme yetkisinin ilgili kanun hükmü gereği kaldırıldığı ve yine kanun hükmü gereği Banka`nın yönetim ve denetiminin TMSF`ye intikal ettirildiği hatırlatıldı.

Bu çerçevede, sigorta kapsamındaki mevduatın ödenmesi için gerekli çalışmaların TMSF tarafından başlatıldığı ifade edilen açıklamada, bu çalışmaların kısa sürede tamamlanabilmesi için Banka`nın ilgili mevzuat çerçevesinde tutmakta yükümlü olduğu hesap kayıtlarına ulaşılmasına bağlı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

‘‘Alacaklıların zarar görmemesi bakımından Banka`nın yönetim ve denetimine BDDK tarafından el konulduğu 3 Temmuz 2003`den bu yana aralıksız olarak yürütülen çalışma ve çabalara rağmen 9 Temmuz 2003 itibarıyla, resmi muhasebe kayıtlarına ulaşılması mümkün olamamıştır. Kayıtlara ulaşılmasıyla birlikte işlemler tamamlandığında yapılacak

ödemeler için gerekli finansal kaynak konusunda TMSF, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası tarafından gerekli mali hazırlıklar tamamlanmıştır.’’

Açıklamada, Banka ortaklarının

yasal defter ve belgeleri yetkililere ibrazının sadece yasal sonuçları olan bir

zorunluluk olmadığı, aynı zamanda sahiplerine güvenerek tasarruflarını muhtelif şekillerde İmar Bankası`nda

değerlendiren tasarruf sahiplerine

karşı vicdani bir sorumluluk olduğu belirtildi.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Kurum tarafından bundan sonraki süreç ve uygulamalarla ilgili açıklamaya yapılmaya devam edileceği de bildirilen açıklamada, ‘‘Kamuoyunu tatmin edici açıklamaların yapılabilmesi, banka ortakları ve çalışanlarının yeni banka yönetimi ile işbirliği yapmasına bağlı olduğu hususu kamuoyuna duyurulur’’ denildi.

Uzan Grubu`na ait Star Gazetesi, önceki günkü sayısında BDDK ve TMSF`nin bankaya el koymasına rağmen ödeme yapamadığını duyurmuştu. BDDK ve TMSF`nin dünkü açıklamasının da bu haberin yanıtı olduğu belirtiliyor.


Bilgisayarları kilitlemişlerdi


UZAN Ailesi`nin İmar Bankası`nın bilgisayar sissetimini 25 Haziran 2003 tarihinde kitleyerek bankayı terkettikleri ortaya

çıkmıştı. İmar Bankası`nın ana bilgisayar sisteminin şifrelenmesi nedeniyle, bu tarihten itibaren bankanın hiçbir şubesinden işlem yapılamaz hale geldi.

Uzanlar`ın bankanın bilgisayar sistemine erişimi öngellemeleri sonucu, bir süredir İmar Bankası yönetiminde bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) temsilcisi de bankayla ilgili hiçbir mali bilgiye ulaşamaz hale geldi.

Böylece, aslında 25 haziran tarihinden itibaren fiilen İmar Bankası üzerindeki devlet

denetimi işlemez hale getirilmiş oldu.

Bilgisayar sisteminin devre dışı kalması ile birlikte İmar Bankası şubelerine gidip mevduatlarını çekmek isteyen mudiler kötü bir sürpriz ile karşılaşmaya başladı. Banka, vadesi dolduğu halde parasını çekmeye gelen müşterilerine ödeme yapamıyordu.


AKP’den Telsim protestosu


ÇEAŞ ve KEPEZ`e el konulmasına karşı Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan`ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a yönelik suçlamalarıyla başlayan kavga yeni misillemelerle sürüyor. AKP Milletvekilleri de, Uzan Grubuna ait Telsim telefonlarını iade etmeye başladı. Tayyip Erdoğan`ın Star Gazetesi`ne 700, Cem Uzan`a da 200 olmak üzere 900 milyarlık tazminat davasının ardından AKP`de Uzanlar`a yönelik tavır, cep telefonlarına da yansıdı. AKP Grubunda milletvekillerine, ‘‘Aycell`in milletvekillerine ucuz cep telefonu hattı kampanyasından’’ yararlanmaları istendi. Milletvekilleri de bu çerçevede Aycell`in kampanyasından yararlanmak üzere telefonlarını değiştirmeye başladı.


Petkim`de 3 ayda yeni ihaleye çıkarız


ÖZELLEŞTİRME İdaresi (ÖİB) Başkanı Metin Kilci, idare olarak Petkim`de sözleşmenin gereklerini yerine getirdiklerini söyledi. Kilci, Petkim ihalesinde en yüksek teklifi veren Standart Kimya A.Ş`nin, yüzde 40`lık peşinatı (242 milyon dolar) yatırıp, geri kalan (yaklaşık 363 milyon dolarlık) kısım için de kesin teminatı vermesini beklediklerini söyledi. Kilci ihale şartnamesinde göre 30 günlük bir süre öngörüldüğünü hatırlatırken, Uzan Grubu`na ait Standart Kimya A.Ş`nin, geriye kalan 3 hafta içinde bu gerekleri yerine getirmesi halinde, Petkim`i alabileceğini vurguladı. Kilci, ihalenin gereklerinin yerine getirelememesi durumunda Petkim`in 3 ay içinde yeniden ihale edilebileceğini söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5732 Değişim: 0,30%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,7446 Değişim: 0,04%
Düşük 34,6430 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.495,90 Değişim: 0,46%
Düşük 2.485,75 19.04.2024 Yüksek 2.497,22
Açılış: 2.485,75
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.