"Ilımlı toparlanmaya ilişkin işaretler belirginleşiyor"

11.10.2019 - 10:51 | Son Güncelleme :
"Ilımlı toparlanmaya ilişkin işaretler belirginleşiyor" | Ekonomi Haberleri

İTO Başkanı Avdagiç, "Ekonomimizde olumlu yönde gelişmeler var. Birçok sektörde de alınan tedbirlerin ve baz etkisinin olumlu etkilerini görmeye devam edeceğiz. Ilımlı toparlanmaya ilişkin işaretler giderek belirginleşiyor" açıklamasında bulundu.

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO ekim ayı meclis toplantısındaki konuşmasında Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin sınır güvenliğinin, artık sınır ötesinden başladığına işaret eden Avdagiç, Türkiye'nin bu harekatla, sınırlarını ve topraklarını koruma altına aldığını söyledi.

Avdagiç, Türkiye'nin sınırlarının ötesinde oluşturulmaya çalışılan kaotik ve sisli ortamdan, sisler dağıldıktan sonra bambaşka bir tablo çıkarmak isteyenlerin bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "İşte bu harekat, o oyunu bozacak. Türkiye bunu, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük öngörüsüyle fark etti. Önce Pençe, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları yapıldı, şimdi hepsinden daha kapsamlı olan Barış Pınarı Harekatı başlamış bulunuyor. Allah'ın izniyle bu harekat da başarıyla tamamlanınca, Akdeniz'den İran sınırına kadar güneyimiz güven altında olacak. Böylece sınır ötesinde Türkiye'yi tehdit eden hiçbir unsurun gelişmesine fırsat verilmeyecek.

Haberin Devamı

##$HABER_1457922$##

Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında kahraman ordumuza, jandarma ve polis teşkilatımıza zafer diliyorum. Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum, İTO 428 bin üyesiyle, maddi-manevi tüm gücüyle devletimizin ve ordumuzun yanındadır, arkasındadır. Milletimizin bekası, topraklarımızın bütünlüğü, her şeyden daha üstün ve önceliktir. Allah, ordumuza, Mehmetçiğimize, 'Nusret' ihsan etsin, zafer versin."

Türkiye ekonomisinde olumlu yönde gelişmeler olduğunu dile getiren Avdagiç, daralmanın hızını kaybettiğini, ılımlı toparlanmaya ilişkin işaretlerin giderek belirginleştiğini aktardı.

Haberin Devamı

Avdagiç, geçtiğimiz hafta 14 aydan beri negatif yönde seyreden verilerin yönünün yukarı doğru çevrilmeye başladığını belirterek, üretimde çarkların yeniden işlemeye, ertelenen taleplerin de satışa dönüşmeye başladığını bildirdi.

Verilerdeki pozitife dönüşte, hükümetin aldığı tedbirlerin de etkisiyle ekonominin iyileşmeye başlamasının ve baz etkisinin etkili olduğunu vurgulayan Avdagiç, son dönemde baz etkisiyle birçok göstergede daha iyi bir gidişat yakalandığını dile getirdi.

İTO Başkanı Avdagiç, "Ekonomimizde olumlu yönde gelişmeler var. Birçok sektörde de alınan tedbirlerin ve baz etkisinin olumlu etkilerini görmeye devam edeceğiz. Ilımlı toparlanmaya ilişkin işaretler giderek belirginleşiyor. İş dünyamızın önümüzdeki toparlanma sürecine coşkuyla katılımı, Türkiye'nin ileriye doğru yeni hamlesinde çok kritik bir rol oynayacaktır. O kritik rol, aslında 'başrol'dür. Enflasyondaki ılımlı seyir, faiz indirimi konusunda Merkez Bankasına imkan tanıyor. İş dünyası olarak, ekonomideki olumlu etkileri görülen faiz oranlarındaki düşüşün devam ettirilmesini arzu ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD ve Avrupa'dan gelen son verilerin, parasal genişlemenin sürdürüleceğinin ipuçlarını verdiğine işaret eden Avdagiç, bunun, Türkiye için çok önemli bir imkan olduğunu, bir fırsat olarak görülüp, finansal restorasyon ve köklü reformlar için kuluçka dönemine çevrilmesi gerektiğini dile getirdi.

"EKONOMİYİ YENİDEN BÜYÜME ROTASINA SOKARKEN BAŞKA TEDBİRLER DE ALMALIYIZ"

Şekib Avdagiç, "Ekonomiyi yeniden büyüme rotasına sokarken başka tedbirler de almalıyız. Bir başka ifadeyle, bu süreçte ülkemizin üretim ve ticaret kapasitesini ve de kabiliyetlerimizi geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

Türkiye'ye yönelik planların havalarda uçuştuğu bir süreçte, bugün yaşanılan zorlu mücadeleler içerisinde, hükümetin uluslararası ve devletler arası ilişkilerde ekonomiyi ön plana çıkarmasını takdirle karşıladıklarını belirten Avdagiç, konuşmasını şöyle tamamladı:

Haberin Devamı

"Zorlu bir süreçten geçiyoruz, jeopolitik gelişmeler de bizi zorluyor. Ama şunu da biliyoruz, yaşanan zor dönemler, iş dünyası için bir sınav gibidir. Bizim iş dünyamız bu 'üstesinden gelme', 'başa çıkma' sınavlarını çok kez yaşadı. Bu sefer de çıkacağına eminiz. Dün olduğu gibi bugün de bazı kapılar kapanacak, bazıları açılacaktır. Gözlerimizi kapanan kapılara değil, açılan kapılara çevireceğiz. Asla çaresizlik duygusuna teslim olmayacağız. Girişimcilerimiz, müteşebbislerimiz dün olduğu gibi bugün de Türkiye ekonomisinin en büyük umudu. Müteşebbis sözcüğünün anlamlarından biri de 'bir işe yapışmak, tuttuğunu bırakmamak'tır. Biz de böyle yapacağız, işimize yapışacağız, tuttuğumuzu bırakmayacağız.

İş dünyamızın önümüzdeki toparlanma sürecine coşkuyla katılımı, Türkiye'nin ileriye doğru yeni hamlesinde çok kritik bir rol oynayacaktır. O kritik rol, aslında 'başrol'dür. Müteşebbis ruhu da sadece iş adamlarına ait değildir. Bürokrasiden muhtarlara kadar herkeste bu ruhun egemen olması lazım. Bir hayat tarzı olarak ön plana çıkarmamız gerekiyor. Çünkü girişimcilik, ruhumuzu yoran 'endişe ekonomisini' aşmamız için bize ihtiyaç duyduğumuz büyük gücü verecektir."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.143 Değişim: 0,69% Hacim : 89.566 Mio.TL Son veri saati : 17:56
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3862 Değişim: 0,21%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0440 Değişim: -0,06%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,71 Değişim: 0,27%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.