İlaç sektörünün hedefi 41 milyar lira

22.05.2019 - 12:51 | Son Güncelleme :
İlaç sektörünün hedefi 41 milyar lira | Ekonomi Haberleri

Türkiye’de ilaç sektörünün, 2019 yılında yüzde 32- 35 oranında büyüyeceği ve 41 milyar liraya ulaşacağı öngörülüyor.

 

Araştırma şirketi KPMG tarafından hazırlanan ’İlaç Sektörel Bakış 2019 Raporu’na göre, 2018’de dünya genelinde ilaç sanayine yönelik harcamalar, 1 trilyon 200 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamın 2019’da yüzde 5 artışla 1,3 trilyon dolara, gelecek 5 yılda ise 1,5 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Raporda, ayrıca ’ilaçta gelişen pazarlar’ olarak tanımlanan Türkiye, Mısır ve Pakistan’da ise gelecek 5 yılda sektörün büyümesinin güçlü olacağı tahmin ediliyor. Geçmiş yıllarda satılan kutu sayısındaki artış, ihracat artışı, piyasaya giren yeni ürün trendlerinin 2019’da devam edeceği tahmini ve SGK geri ödeme listesi iskontolarında artış olmayacağı varsayımıyla bu yıl da sektörün yüzde 32- 35 oranında büyüyeceği, dolayısıyla 41 milyar lira seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

’İKİNCİ OYUNCU ÇİN’

İlaç sektörünün dünyada ileri teknoloji gerektiren alan olduğu için sürekli gelişme potansiyelini içinde barındırdığını kaydeden İKÜ İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın, "1,2 trilyon dolarlık pazarın yüzde 64’ü Kuzey Amerika ülkelerine ait. Dünyadaki toplam pazarın yarısı da Amerika Birleşik Devletleri’ne ait. Burada ikinci oyuncu ise Çin. Orada da gerçekten güçlenen bir piyasa var. Çin’in, özellikle Hindistan ile birlikte öne çıkan ülkeler olduklarını görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye’nin ilaç sektöründe büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, bu büyümenin arkasındaki temel nedenleri anlatan Prof. Dr. Alçın, "Bölgemizde ise Türkiye, ilaç sanayisi konusunda hem ciddi deneyime hem de önemli potansiyele sahip. Sağlık turizmi alanındaki gelişmeler, Türkiye’yi çekim merkezi haline getiriyor. Antibiyotik tüketiminin maalesef en yüksek olduğu ülkeyiz. Antibiyotik kullanımı bir örnek, bizde ilaç tüketiminin ne kadar çok olduğunu gösteriyor. Bu da bir potansiyel yaratıyor. Diğer tarafta özellikle 2010 yılı sonrasında göçmenlerin sağlık harcamaları da oldu. Bu gelişme, ilaç tüketimini de artırdı Türkiye’de. Öte yandan da bir bilinçlenme var tabi" dedi.

Haberin Devamı

’YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ ARTTI’

"Ağustos ayındaki döviz şoku sonrası ilaç alımında azalış oldu" diyen Prof. Dr. Alçın, "Bu durum, yerli imalat sektörünü olumlu etkiledi. Yerli ilaç üretimi arttı. Öte yandan fiyatlardaki artış ve tüketimin fazlalaşması ilaç sektörünü genişletti; ama bunu kalıcı hale getirebilmenin yolu, yurt içinde Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapmak ve jenerik nitelikteki ilaçların sayısını ulusal olarak artırabilmek. Böylelikle sadece muadil ilaçlarda değil jenerik alanda da Türkiye’nin gücünü artırabiliriz" diye konuştu.

’AR-GE MERKEZLERİNİN KURULMASI GEREK’

Türkiye’de 2010 yılında 2 Ar-Ge merkezi varken, şu anda bu sayının 34’e yükseldiğini kaydeden Alçın, "Açılan merkezlerin sayısı arttı fakat çok yol var. Türkiye açısından baktığımızda ilaç sektörünün gelişimi için özellikle üniversite, sanayi ve kamu iş birliği çok büyük öneme sahip. İlaç sektöründe 40 bin kişi istihdam ediliyor ve diğer sektörlere nazaran bunların içerisinde çalışanların eğitim düzeyi oldukça yüksek. Bunların Ar-Ge potansiyeli var; fakat bunların doğru biçimde kanalize edilebilmesi için üniversitelerle ortak Ar-Ge merkezlerinin kurulması gerekiyor. Çünkü dünyada trend, kimyasal nitelikli ilaçlardan biyoteknolojik ilaçlara dönmüş durumda. Dolayısıyla biyoteknolojik ilaçların geliştirilebilmesi için de çok ciddi bilimsel çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu, tek başına bir firmanın kurtarabileceği bir süreç değil" dedi.

"Sektörün gelişimini bilinçli organize etmemiz gerekiyor" diyen Prof. Dr. Alçın, dünyanın ikinci büyük ilaç üreticisi olan Çin’i örnek göstererek, şunları kaydetti:

"Çinde kamunun Ar-Ge destekleri çok ciddi. Bir diğer önemli ülke Hindistan’da da start-up destekleri var. Yani oluşturulan bu üniversite- sanayi- kamu iş birliği içinde üniversitelerde gençlerin biyoteknoloji alanında yaptıkları buluşlar fonlanıyor. Bizde de bu tür yöntemlerin geliştirilmesi, sektördeki şeffaflığın artırılması ciddi anlamda sektörün rekabet avantajının artmasını sağlayacak."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3730 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,2335 Değişim: 0,48%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3539
Açılış: 35,0651
2.324,21 Değişim: 0,16%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.